Psiha i seks Moje emocije 02. ožujka 2022.

Ljubav ima pet faza, ali mnogi zapnu na ovoj trećoj

Foto: shutterstock Ljubav ima pet faza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

“Čini se da on nije bio pravi” je fraza koju često čujemo od nekog tko je tek prekinuo. Nekad to kažemo i same sebi. Za mnoge muškarce si vjerojatno mislila da su pravi. Možda si mislila i da si ti prava za nekoga. Ali, često smo nakon prekida zbunjeni i ne razumijemo zašto od ljubavi s vremenom ne ostane ništa.

Nakon 40 godina istraživanja, psiholog Jed Diamond došao je do zaključka da većina ljudi doista u nekom trenutku pronađe “ljubav svog života”, no najčešće ostanu bez nje jer zapnu na trećoj od pet faza koje prolazi svaka ljubavna veza.

Zaljubljivanje

Većina ljubavnih veza započinje “zatelebanom” fazom, odnosno periodom u kojem nam se čini da lebdimo u oblacima. Tada još idealiziraš novog partnera i svijet se čini ružičast. Sve naše želje i nade polažemo u partnera. On brzo postane idealan; jednostavno nema mana. Vjeruješ da će zauvijek biti uz tebe i ispuniti ti svaku želju te vjeruješ sve što ti kaže. Toliko vjeruješ u moć prave ljubavi da te ništa ne može natjerati da prestaneš ili budeš opreznija.

Postajete par

U ovoj fazi ljubav postaje zrelija, mirnija i stabilnija, neki se čak i usele zajedno. Bolje se upoznate i tvoja prisutnost ima utjecaj na sve dijelove partnerovog života. To može potrajati i nekoliko godina, a tada najčešće dolazi do vjenčanja i proširenja obitelji. Par se osjeća sigurno, voljeno, zadovoljno i uživa u svojem zajedništvu. Vjeruješ da si našla pravu osobu i da je vaša veza određena sudbinom.

Možda te zanima... Dok se ne pojavi onaj koji će za tebe raditi ovih 5 stvari radije ostani sama Psiha i seks Ljetne_Ljubavi1 Možda te zanima... Trebaš li mijenjati svog partnera ili možda sebe? Psiha i seks

Raspršavanje iluzija

Treća faza je najkritičnija i tada se nade počinju smanjivati. To je period u kojem se većini čini da više nema strasti, da je partner postao predvidljiv, a sitnica počinju ići na živce. javljaju se misli o prekidu. Sve često završi zaključkom da nema smisla mučiti se jer očito ipak niste jedno za drugo, ma koliko godina proveli skupa.

Stvaranje prave ljubavi

Oni parovi koji ipak prežive kritičnu fazu, u četvrtoj mogu vidjeti plodove. Iluzija više nema, a osoba pored tebe je stvarna, ne onakva kavu si zamišljala i to je u redu, jer si je prihvatili kao takvu i voliš je sa svim manama i vrlinama. Sada je vrijeme za iscjeljenje i posljednju fazu.

Korištenje vaše moći kao para da promijenite svijet 

U petoj i posljednjoj fazi, ako je veza preživjela sve što joj je život dotad donio, već se razvila duboka i snažna povezanost među partnerima koji imaju osjećaj da, dok god su skupa, mogu što god zamisle. Više niste zajedno tek toliko, nego imate višu svrhu.  Ljubav više nije svrha sama sebi, već vi kao par imate zajedničke ciljeve, planove i želje, a sve one sitnice koje su ti smetale u trećoj fazi sada se čine beznačajne i djetinjaste. To je ujedno i faza kada partneri obično shvaćaju da su doista pronašli ljubav svog života.

Ne završimo uvijek s "ljubavi svog života" i to je u redu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.