Psiha i seks Seks i veze 20. srpnja 2016.

Trebaš li mijenjati svog partnera ili možda sebe?

Ljetne_Ljubavi1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je već napisano puno tekstova, savjeta i pouka vezanih za odnose i veze, i dalje živimo po dobro nam znanim obrascima i ne odvajamo se lako od starih načina razmišljanja iako ponekad znamo da su štetni i da nas ne vode nikuda.

Ali nam daju neku sigurnost, jer onaj mali glasić unutar nas se uvijek nešto buni i podsjeća da ljubav bez patnje nije ljubav. Vrijeme je za promjenu. Naše veze i odnosi odgovor su na situacije koje smo prolazili kao djeca i na ožiljke i rane koje nismo zacijelili. Ne rješavajući korak po korak događaje koji nam se odvijaju u životu, privlačimo neprestano iste ili slične situacije i obrasce ljudi, dok god ne zastanemo i shvatimo da ne možemo dalje, kao ni izgraditi novu i kvalitetnu vezu, ako nismo otpustilli ono staro, našu prošlost. Na lošim temeljima urušavati će se svaki odnos.

Moramo priznati da nije uvijek druga osoba kriva za sve

Kako i sve, tako su i naši odnosi zrcaljenja nas samih u drugima, i drugih u nama..svi smo mi ogledala jedni drugima. Teško priznajemo da nije uvijek osoba na drugoj strani kriva za sve, ali nam je tako lakše. Najteže je pogledati duboko u sebe, uvidjeti i priznati si, da mi sami, nismo uvijek u pravu i da kako prihvaćamo sebe, tako moramo prihvatiti i druge. Što više i snažnije reagiramo na drugu osobu u odnosu, to je vjerojatnije da taj dio osuđujemo kod sebe.

Ogledalo | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Obično se dogodi da one osobe na koje se najviše ljutimo i najviše ih osuđujemo zaparavo najviše volimo jer su oni naši najbolji učitelji. Naša ljutnja na njih ukazuje nam da nas podsjećaju na nas same. Veliku ulogu u dobrim i toplim odnosima ima preuzimanje odgovornosti za svoje reakcije, osjećaje i postupke. Upitaj se što možeš naučiti iz razmirica i negativnosti koju osjećaš kada nisi zadovoljna u vezi. Izrazi svoje emocije svom partneru na iskren i jednostavan način, ne osuđuj partnera dok nisi sa sobom provjerila da li si možda ti u nekom dijelu pogriješila ili odigralia nepravedno.

Nauči prihvatiti svog partnera u potpunosti i kako ga upotpuniti, a ne mijenjati

Prihvati svog partnera takvog kakav je, sa svim vrlinama i manama, jer si ga takvog odabrala. Nisi ga odabrala da bi ga mijenjala po vlastitim pravilima i željama, već da te upotpunjuje, razveseljava i bude tvoja druga polovica, baš takav kakvog si ga upoznala. Iskrena komunikacija i rješavanje prepreka odmah kada nastaju temelj je za uspješan odnos.

Ne pokušavaj promijeniti partnera po svojim obracima, možeš i smiješ mijenjati samo sebe. Kada uistinu voliš i poštuješ sebe, to osjećaju svi oko tebe i na taj način privlačiš pozitivne i kvalitetne odnose ispunjene mirom, ljubavlju i radošću. Postavi svoje granice, budi spremna osim davanja kritika i prihvatiti kritiku, opraštati, uvažavati različitosti i biti podrška. Daj što više ljubavi jer ljubav se uvijek vraća.

Par_14 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Za uspješan seks u dugim vezama u većini slučajeva oba partnera se trebaju potruditi

Brini o svom odnosu s partnerom kao i o cvijetu

Samo otvoreno i iskreno srce spremno je za dobar odnos. Odnos je kao cvijet, ako ga ne zalijevaš i ne brineš o njemu, uvenuti će. Njeguj svoj odnos, poklanjajte pažnju malim stvarima i sitnicama, jer one čine život potpunim.

Ne dozvolite da svakodnevne situacije, posao i stres zasjene one lijepe trenutke koje trebaš provesti s partnerom u ljubavi i skladu. I ono najvažnije, ne zaboravi zagrliti svog partnera i reći mu koliko si uistinu sretna i koliko ga voliš. Čini to što češće i uživaj u odnosu punom ljubavi i pažnje, jer si i sama vrijedna sretnog odnosa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.