Psiha i seks 02. studenoga 2023.

5 znakova emocionalno nezrele osobe koji mogu uništiti odnose

Foto: shutterstock Emocionalna nezrelost se karakterizira ponašanjem koje je izvan kontrole ili je neprimjereno situaciji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se nalazite u romantičnom ili prijateljskom odnosu s emocionalno nezrelom osobom, teško je održati odnos funkcionalnim i zdravim

Kada kažemo da je netko emocionalno nezreo, mislimo da mu nedostaju određene emocije i društvene sposobnosti, te da se suočava s poteškoćama u interakciji ili odnosu s drugim odraslim osobama. Jednostavno rečeno, emocionalna nezrelost manifestira se kao impulzivno ponašanje.

Nesigurnost u odnosima, traume, neliječena ovisnost ili problemi s mentalnim zdravlja, kao i nedostatak dublje introspekcije ili rada na sebi, mogu pridonijeti ovakvom ponašanju. Može se manifestirati kao narcisoidnost, usmjerenost samo na sebe i loše rješavanje sukoba. Američka udruga psihologa opisuje emocionalnu zrelost kao "visoku i odgovarajuću razinu emocionalne regulacije i izražavanja". S druge strane, emocionalna nezrelost se karakterizira ponašanjem koje je izvan kontrole ili je neprimjereno situaciji. 

Psihijatrica Sonal Anand za Health shots pojašnjava pet znakova koju upućuju na to da je osoba emocionalno nezrela te da veza s njom može biti ugrožena njihovim neodgovornim ponašanjem. 

1. Ne mogu kontrolirati svoje emocije

Emocionalno nezrele osobe imaju lošu emocionalnu regulaciju i često imaju neprimjerene ispade. Mogu imati napade bijesa zbog najmanjih sitnica. Također imaju problema sa samokontrolom i ponašaju se impulzivno u teškim situacijama. Ne analiziraju situaciju kako treba zbog nedostatka kontrole i nestrpljenja pa često mogu krivo protumačiti tuđe riječi.

2. Krive druge za svoje greške

Nezrela osoba često traži "lakši izlaz" pokušavajući prebaciti krivnju na druge, teško prihvaća odgovornost te će ju lako prebaciti na druge. Kako navodi dr. Anand, "Radije skrivaju svoje prave emocionalne probleme i izbjegavaju govoriti o njima. Oni koriste obrambene mehanizme poput projekcije i poricanja kako bi si opravdali postupke.”

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Nezrela osoba često traži "lakši izlaz" pokušavajući prebaciti krivnju na druge

3. Teško održavaju dobre odnose

Emocionalno nezrele osobe mogu se suočiti s poteškoćama u održavanju iskrenih i dubokih odnosa, usprkos tome što ne vole biti sami. Zbog njihovog općeg nedostatka osjetljivosti, biti u smislenoj vezi s pozitivnim ishodom može biti teško, a druga osoba bi mogla snositi najveći teret što ju s vremenom otjera od te osobe. 

4. Zlostavljaju druge da bi zaštitili svoje osjećaje

Ako nezrela osoba ne dobije ono što želi, što će učiniti? Upravo suprotno od prihvaćanja nečijeg izbora. Prema dr. Anand, emocionalno nezrele osobe ne mogu se nositi s izazovnim emocijama i umjesto toga mogu se okrenuti djetinjastim igrama kako bi ostvarili ono što žele. Ovo destruktivno ponašanje može uništiti romantičnu vezu ili prijateljski odnos.

5. Bježe od obaveza

Emocionalno nezrele osobe mogu imati probleme s obvezama i ponekad mogu biti neodgovorne. Imaju manji osjećaj empatije prema drugima što može biti posljedica njihovog egocentričnog procesa razmišljanja. Često ne cijene tuđe poglede na život i ne razumiju njihove životne situacije. Također mogu imati poteškoće s izvršavanjem odgovornosti zbog lošeg upravljanja vremenom i nedostatka sposobnosti postavljanja prioriteta.
 

Empatija Možda te zanima... Što je empatija i može li je biti previše ili premalo? Zdravlje

Kako se nositi s emocionalno nezrelom osobom?

Ljudi mogu kroz vrijeme rasti i mijenjati se. Ako nekome vama bliskom nedostaje emocionalne zrelosti, možda biste ga mogli naučiti kako da se ponaša zrelije. To naravno nije vaša dužnost, no ako vam je do te osobe stalo mogli biste pokušati. Ako se osoba i dalje ne želi promijeniti, na vama je da prilagodite svoje ponašanje prema onome što znate da možete očekivati od njih ili da se udaljite od takve osobe ako vam nanosi emotivnu bol. 
 

Možda te zanima... Emocionalni dumping: Kako tretirati prijateljicu koja se stalno žali? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.