Psiha i seks Moje emocije 19. veljače 2019.

Kada te obuzme ljutnja slijedi ove korake, bit će ti drago kasnije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira upada li ti netko na sastanku konstantno u riječ, jesu li ti (opet) rekli da za sada neće biti ništa od povišice ili te je partner ostavio kada si ga najviše trebala, vjerojatno i sada dok o svemu tome razmišljaš možeš osjetiti kako ti bijes lagano 'kipi'.

No jesu li doživljavanje ljutnje i jasno pokazivanje bijesa baš najbolji načini da 'kreneš dalje', pitaju se na portalu BuzzFeed.
Ljutnju se isplati pokazati kad je njen razlog neka nepravda, pa ćemo možda ljutnjom utjecati da se nepravda i ispravi. To je potvrdila i psihijatrica dr. Lauren Appio prema kojoj nam ljutnja 'daje energiju da se, u ime pravde, izborimo za sebe ili druge'. 

"Ljutnja je prirodna emocija i nema potrebe da taj osjećaj sami sebi zamjeramo", rekla je dr. Appio. No u odnosima s drugim ljudima koje razvijamo i njegujemo često postoji i bolji način za izraziti se od ljutnje i bijesa. Kako je jednom prilikom rekao slavni američki novelist, autor Toni Morrison (odnosno Nobelovka Chloe Anthony Wofford koja stoji iza pseudonima Toni Morrison i koju se smatra jednom od najznačajnijih književnica današnjice), 'ljutnja je emocija koja paralizira'.

Možda te zanima... Kada se parovi najviše svađaju i kako ublažiti napetosti? Psiha i seks

Ljutnja nije plemenit osjećaj, oni čovjeka čini bespomoćnim

- Ljuti ne možete ništa raditi kako treba. Ljudi misle da se radi o nekom plemenitom, uzvišenom i strastvenom osjećaju. Ja ne mislim da je išta od toga. Čini čovjeka bespomoćnim - zaključila je dr. Appio.

Zato kad drugi put osjetiš da te obuzima osjećaj ljutnje, prije nego te 'ponese' isprobaj neku od tehnika koje  su preporučili stručnjaci.

1. Upitaj se je li razumno to kako se osjećaš

U trenutku kad ti  je glava 'pred eksplozijom' nije lako zastati i udahnuti par puta, te se zapitati zašto si stvarno ljuta - a možda se uspiješ smiriti i prije nego što pokažeš osjećaje. 

"Prije nego pokušaš otkloniti ljutnju, zapitaj se od čega dolazi", savjetovala je dr. Appio i preporučila da se u takvom trenutku zapitamo bi li bilo opravdano da je netko drugi ljut u istoj situaciji. Ako je odgovor 'da', u redu je i da smo sami ljuti. Ovakvo nam vrednovanje pomaže da lakše realno sagledamo situaciju u kojoj smo se našli, objasnila je dr. Appio.

2. Razmisli je li ti ljutnja 'zamaskirala' druge emocije

Mnogi su od nas su skloni osjećajem ljutnje ili bijesa prikriti 'manje uzdignute' emocije poput straha, boli ili posramljenosti.

"Skoncentriraj se na ono što osjećaš i duboko diši", savjetuje dr. Appio i objašnjava kako u ovoj 'vježbi' treba na glas nabrajati druge emocije, koje su vjerojatno pravi uzrok ljutnje. A jednom kad ono što osjećaš nazoveš pravim imenom, zatomit ćeš i bijes koji je samo prikrivao druge stvari.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

3. Odi u drugu prostoriju

U svojoj knjizi 'Osnove upravljanja bijesa: Naučite se nositi s agresijom' terapeutkinja Anita Avedian preporučuje da, kad osjetiš ljutnju, promijeni okolinu. "Izađi iz sobe, prošetaj uokolo i makni se iz situacije koja te živcira, a onda pokušaj sa savjetima 1 i 2",  kaže. Objasnila je da šetnja u tim trenucima pomaže jer tijelo u pokretu luči endorfin, hormon sreće koji umanjuje bol i bolna iskustva. No kako dodaje, ako si bila usred svađe s drugom osobom nemoj 'autistično' napustiti prostoriju; recite da trebaš malo vremena za sebe i za koliko ćeš se vratiti, a onda se toga i pridržavaj.

Možda te zanima... 5 sasvim normalnih svađa u sretnim vezama i kako ih prebroditi Psiha i seks

4. Konzultiraj se sa svojim 'unutarnjim djetetom'

Psihologinja dr. Margaret Paul objasnila je da osjećaj ljutnje prema nekome može biti i pokazatelj da se u nekoj situaciji ne znaš dobro pobrinuti za sebe. Zato će ti, kaže, razgovor s 'djetetom u sebi' pomoći da se smiriš, ali i shvatiš što te točno ljuti te da prema sebi budeš bolja.

"Zamisli da je onaj dio tebe koji je ljut zapravo dijete prema kojemu imaš izljev bijesa, ali ono traži i brigu. Razgovaraj s tim djetetom, neka ti pomogne shvatiti zašto si ljuta ili što zapravo sebi zamjeraš", savjetovala je.

5. Nauči prepoznati kad si ljuta a da toga nisi ni svjesna

Jesi li se ikad 'istresla' na nekog tako da si sama sebe začudila svojim ponašanjem? Vjerojatno još nisi naučili fizičke znakove kojima ti tijelo govori da si pod stresom. 

"Mnogi ni ne znaju da su ljuti dok preburno ne odreagiraju", objasnila je dr. Sari Chait i preporučila da, kad osjetiš da ćeš burno reagirati, radije ne napraviš ništa.

"Zapitaj se možeš li uopće u određenim situacijama zadržati normalan pogled na stvari ili imaš 'tunelski vid'. A ako shvatiš da ljutnja s tobom upravlja, otiđi iz prostorije i smiri se", rekla je.

Više pročitaj na 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.