Psiha i seks Seks i veze 03. siječnja 2018.

5 sasvim normalnih svađa u sretnim vezama i kako ih prebroditi

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svakoj svađi najbitnije je imati na umu da želiš komunicirati sa svojim partnerom, makar to bilo vikanjem. Svađa je oblik komunikacije i na taj se način rješavaju problemi u vezama, naravno ako i jedan i drugi uspijete artikulirati sve što vam je na umu, prenosi portal Prevention.

Svi to rade

"Svi se parovi svađaju i to je sasvim normalno", kaže Rachel Sussman, socijalna radnica i bračna terapeutkinja. Nastavlja kako je način svađanja ono što razdvaja zdrave veze od onih problematičnih. 

Možda te zanima... Komunikacija u partnerskim odnosima: Kako se dobro posvađati? Psiha i seks

Najbitnije je imati na umu da je ovo način na koji si želite reći više od onoga što znate jedan o drugome i vašim emocijama; znači svađa je način otkrivanja novih informacija o partneru.

"Kada se osjećaš frustrirano ili iznervirano zbog nečega što je tvoj partner učinio, reci mu to uz sve ostalo što te smeta. Izrazi svoju zabrinutost", kaže Sussman.

"Reci svome partneru što te muči i zašto i pokušaj se skoncentrirati na pronalaženje rješenja umjesto izbacivanja svih emocija 'na hrpu'", nastavlja.

Ako te zanima 'zdravlje' tvoje veze i je li ono oko čega raspravljate i svađate se normalno, ovo su prema stručnjacima najčešće svađe parova te načini kako se nositi s njima

Imate različite financijske prioritete

Ti želiš novi kauč, on želi pretvoriti novce u bitcoinove; ti želiš jeftiniji hotel jer želiš većinu odmora provoditi van njega, on želi nešto luksuzno s velikim televizorom...Različite želje i preferencije kod parova su sasvim normalne, a najbitnije je da svatko izrazi svoje želje, makar i ne dobio 'ovu rundu'.

U suprotnom raste ogorčenost u vezi, napominje Rebecca Hendrix, bračni i obiteljski terapeut. 

Rješenje: Vrlo je bitno imati razumijevanje za to što tvoj partner želi napraviti te mu objasniti svoje razloge zašto ti nešto želiš. Budi sigurna da je shvatio zašto baš želiš novi kauč ili odmor u jeftinijem hotelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sitne stvari

Ovo se odnosi na sve stvari koje se tiču svakodnevnog života, od punjenja/pražnjenja perilice suđa, istiskivanja zubne paste, slaganja ručnika...

Svatko ima svoj način obavljanja kućanskih poslova i održavanja životnog okruženja, pa ne možeš kriviti svog partnera ako slaže ručnike drugačije od onog što su to tebe učili doma. 

Rješenje: Hendrix kaže kako se u ovom trenutku trebaš zapitati koliko će se stvari u kućanstvu uistinu promijeniti ako dopustiš njemu da slaže ručnike ili bilo što drugo na svoj način?

Ako te to to smeta do te mjere da ne možeš izdržati jer imaš neku viziju kako bi ručnici trebali biti složeni, probaj mu objasniti zašto ti je to toliko bitno

Možda te zanima... 5 načina na koje ga emocionalno zlostavljaš Psiha i seks

Imate različite seksualne porive

"U svakom paru postoji osoba koja želi više seksa od druge", opisuje Hendrix. Treba reagirati odmah na početku, jer seks nije problem sam po sebi dok se ne počne događati između partnera, pa je taj početak ključan za rješavanje problema u spavaćoj sobi. 

Rješenje: Pronađite zlatnu sredinu tako tko god u tom trenutku nije raspoložen za seks, treba reći drugome i objasniti zašto, pa probajte sljedeći dan. 

Libido | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Žene u vezama mogu izgubiti zanimanje za seks već nakon godinu dana.

Imate različite rasporede

Svaki par ima različite preferencije koliko vremena žele sami ili skupa provoditi. Ovo je također najbolje riješiti odmah na početku veze kako se kasnije stvari ne bi zakomplicirale.

Rješenje: "Podijeli s partnerom koliko manjak ili višak vremena koji provodiš s njim utječe na vašu razinu povezanosti.", objašnjava Hendrix. 

Umjesto da mu kažeš kako želiš da on danas, npr. ne ode na trening i ostane s tobom, objasni mu kako ga potičeš u njegovim odlukama, ali u isto vrijeme ne želiš izgubiti doticaj s njim. Tako ćete naći zajednička rješenja kako si uskladiti rasporede i održati povezanost. 

Možda te zanima... Test: koliko dobro se poznajete ti i tvoj partner Psiha i seks

Imate različite definicije "čistoga"

Dok je jednoj osobi nešto 'čisto' drugoj je to 'mjesto zločina'. Ovo može biti uzrok čestim svađama, no Hendrix napominje kako jedno nije bolje od drugoga, samo različito. 

Rješenje: Nemoj prebacivati krivicu na nekoga ili ga posramljivati zbog toga što ima drugačije vizije čistoga od tebe ili pak dopustiti nekome da to tebi čini. 

Koji god da je partner u ovom slučaju 'neuredniji', drugi mu treba objasniti kako te navike utječu na njega i ne smije dopustiti da se osjeća napadnuto. 

Ljetni_Par Možda te zanima... Čarobne riječi za svaku vezu Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.