Psiha i seks Moje emocije 02. kolovoza 2019.

Ispovijest: "Virtualna stvarnost mi je pomogla kontrolirati anksioznost!"

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravlje i dobrobit dotiču se svakoga od nas, a nutricionistica i novinarka Sarah Garone otkrila je kako je pomoću virtualne stvarnosti naučila kontrolirati svoju anksioznost.

Healthline prenosi da je za Sarah virtualna stvarnost (VR) bila omiljena opuštajuća aktivnost vezana uz računala jer bi uz to uronila u poseban svijet. "Virtualna stvarnost je nova tehnologija, ali je suprotno od tehnologije", objasnila je Sarah Garone. 

Sve je počelo kad je na poklon od supruga dobila slušalice Oculus Go VR, uz preporuke da isproba aplikaciju za meditaciju

"Na početku sam imala niska očekivanja. Hoću li se zbog ograničenog vizualnog polja osjećati klaustrofobično? Hoću li osjećati vrtoglavicu i mučninu? Osjećala sam da će VR povećati moju anksioznost, a ne smanjiti ju", rekla je Sarah, no odlučila je da će dati tom uređaju onoliko vremena koliko će moći izdržati. 

Odmah sam osjetila opuštanje tijela

"Stavila sam slušalice i otvorila aplikaciju za meditaciju koja je puštala laganu glasovirsku glazbu, zadivljeno sam otkrila kako se moje tijelo počinje gotovo odmah opuštati", ispričala je Garone, nastavljajući: "Odabrala sam izgled svog okoliša, klupa s pogledom na ocean i zalazak sunca, i glazbu, ambijent koji se naziva "Osvježenje". Osjetila sam kako moje brige nestaju, disanje mi se usporava, a otkucaji srca su mi se smanjili na jednoličan, neprekidan ritam. "

Sarah je sjedila, disala i slušala zvuk valova 40 minuta, "zapravo sam meditirala - što je u normalnim okolnostima izuzetno teško za moj anksiozni um". Kad je izvadila slušalice, osjetila je smirujuće učinke svog iskustva VR meditacije.

Sada je takav tip meditacije postao njezina svakodnevica, a svaki drugi dan provodi meditirajući u nekom od brojnih mogućnosti koje nudi aplikacija - od zimske šume do džungle okružene slapovima. "Kao da mogu pristupiti cijelom tajnom svijetu mira i tišine, na zahtjev. Koristim ga za opuštanje nakon dugog dana ili za pripremu za stresan poziv. Na odmor ga nosim sa sobom. Postao je put do duševnog zdravlja za koji nisam znala da ga trebam."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prednosti meditacije za anksioznost

Prednosti meditacije su dobro utvrđene za mnoge poremećaj mentalnog zdravlja, posebno generalizirani anksiozni poremećaj (GAP). Naime, meditacije smanjuju simptome anksioznosti, poboljšavaju reakciju na stres i pojačavaju mehanizme rješavanja problema kod osoba s GAP-om. Jedna studija je otkrila da su nakon jedne sesije, sudionici danima nakon toga imali "značajno" manje anksioznosti.

Zašto VR meditacija umjesto uobičajene meditacije?

Sarah je objasnila da je problem s njezinom anksioznosti što se može brzo prebaciti iz zen stanja do velikih briga. Iz tog razloga, vjeruje da je uobičajena meditacija posebno teška za ljude s anksioznošću. 

"Virtualna stvarnost mi pomaže da angažiram svoja osjetila. S pogledom na prekrasne krajolike pred mojim očima i glazbom u mojim ušima, daleko se bolje mogu usredotočiti u trenutku nego kad pokušavam meditirati bez VR-a. Isto tako, daje mi nešto na što se mogu fokusirati osim tjeskobnih ili nametljivih misli koje su stalno u mojoj glavi"; objasnila je Garone. 

Sarah je također otkrila da već fizičkim stavljanjem uređaja na lice ulazim u mirnije stanje jer tijelo očekuje da je sada vrijeme da bude mirna. Osim toga, manje je vjerojatnije da će tijekom korištenja Oculusa provjeriti Facebook ili mail nego kad koristi aplikacije na mobitelu

"Možda se čini jadno, ali čak više volim VR meditaciju nego meditaciju u prirodi. Kad pokušavam umiriti svoj um u stvarnim prirodnim okruženjima, razabirem da mi tjeskoba i dalje smeta", istaknula je Sarah, dodajući: "Prihvatila sam da se bolje osjećam uz postavke prirodnog okruženja iz svog doma."

Zaključak 

"Jednog dana voljela bih kad bih mogla isključiti buku u svojoj glavi bez ičije pomoći. Bilo bi nevjerojatno postići „um“ u tišini.  Ali zasad virtualnu stvarnost doživljavam kao alat koji mi pomaže premostiti jaz između tog ideala i moje stvarnosti. Neki bi mogli meditaciju nazvati "varanjem", a jednostavno to nazivam olakšanjem", zaključila je. 

Sex1 Možda te zanima... Jesi li ga probala: Seks uz orgazmičku meditaciju Psiha i seks Možda te zanima... Trčanje vs. meditacija: što je bolje za tvoj mozak i raspoloženje? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.