Fitness Istrči do kraja 16. listopada 2018.

Trčanje vs. meditacija: što je bolje za tvoj mozak i raspoloženje?

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema novoj studiji, trčanje samo nekoliko minuta dnevno ima izuzetne beneficije za tvoj mozak. A ako koristiš trčanje kao način opuštanja nakon napornog dana, nisi sama.

Već je kroz brojna istraživanja dokazano da trčanje pomaže u rješavanju stresa, a sada postoje nova istraživanja koja pokazuju da je trčanje korisnije za tvoj mozak nego meditacija. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Acta Psychologica, trčanje samo jedne do dvije milje poboljšava pažnju, koncentraciju i opće raspoloženje više nego meditacija. 

Možda te zanima... Je li trčanje dovoljna tjelovježba i kakve veze ima s godinama? Fitness Možda te zanima... Kako trčanje može promijeniti tvoj život Fitness

Istraživači u Francuskoj proveli su dva kognitivna testiranja na 101 studentu: 

1. VA - test koji procjenjuje razinu percipirane energije 

2. TMT - test se sastoji od dva dijela i procjenjuje vještinu obrade. 

Nakon toga studenti su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je trčala 15 minuta po kampusa, a druga je ostala u učionici u sudjelovala u 15-minutnoj meditaciji. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nakon toga,istraživači su proveli kognitivno testiranje, rezultati su bili jasni: oni studenti koji su trčali u prosjeku su imali više bodova na VA testu i brže su riješili TMT test. 

Zašto su 'trkači' imali bolje kognitivne sposobnosti? 

Dr. Fabien Legran, psiholog i glavni autor studije, rekao ja za Runner's World da se "spoznajne promjene uzrokovane vježbanjem mogu objasniti u smislu neizravnih učinaka - osobito povećanje osjećaja energije." 

Dakle, oni koji trčali vratili su se razbuđeni i puni energije, što je poboljšalo njihovo raspoloženje i pomoglo im da se bolje usredotoče na testove. Oni koji su meditirali priopćili su da se osjećaju umorno te stoga lošije riješili testove. 

Stoga, ako ti je potreban brz način poboljšavanja raspoloženja, bez obzira na doba dana, trčanje će ti to osigurati. 

Uz to, tračanje poboljšava i...

Da sve to nisu samo puste priče potvrdila su i mnoga istraživanja koja pokazuju da trčanje pogoduje zdravlju tijela na brojne načine:

  • ojačava hrskavicu - možda se čini da nema smisla, ali istraživači s Monash sveučilišta u Australiji primijetili su da trčanje može povećati stvaranje hrskavice, što može zaštititi vaše zglobove od artritisa 
  • izoštrava sluh - na Bellarmine sveučilištu u Kentuckyju dokazano je da žene koje su fizički aktivne imaju 6% veće šanse za bolji sluh od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Naime, trčanje poboljšava cirkulaciju u uhu, što stvara više hranjivih tvari koje pomažu u očuvanju sluha
  • suzbija migrenu - tromjesečno istraživanje provedeno u Švedskoj na Gothenburg sveučilištu dokazalo je da su oni koji su u tom razdoblju vježbali tri puta tjedno po 40 minuta imali manje migrena nego inače 
  • smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije - profesor psihologije sa sveučilišta u Bostonu, Michael Otto, napisao je cijelu knjigu o tome koliko tjelovježba utječe na naše raspoloženje te je zaključio kako samo 5 minuta vježbanja dnevno može smanjiti stres i osjećaj tjeskobe te odagnati depresiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.