Psiha i seks Moje emocije 24. siječnja 2022.

Efekt Benjamin: S ovim trikom natjerat ćeš ljude da te vole

Foto: shuterstock Žena zalijeva biljku benjamin
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Je li ti ponekad neugodno pitati nekoga za uslugu? Ne mora ti biti neugodno, upravo suprotno: prema takozvanom efektu Benjamina Franklina, to te čak čini dopadljivijom!

Mnogi od nas ne vole tražiti pomoć i vjeruju da sve moraju sami. To je totalna glupost! Sljedeći put kada budeš imala problema s uklanjanjem kamenca s uredskog aparata za kavu, možda bi trebala zamoliti za pomoć onog kolegu koji uvijek izgleda tako neprijateljski raspoloženo. Zapravo, mogla bi čak imati dvostruku korist ako ti učini uslugu, jer vjerojatno će ti biti simpatičniji nego prije.

„Molim?!¨“, vjerojatno sada razmišljaš. Bit ću dopadljivija kada netko drugi učini nešto za mene? Da, to je doista istina i to je  fenomen nazvan „Efekt Benjamina Franklina“.

Benjamin Franklin je to već znao: sviđa nam se onaj kome pomažemo

Ovaj psihološki trik seže sve do američkog autora i državnika Benjamina Franklina. Kažu da je s time privlačio suparnike na svoju stranu. Franklin je zamolio poznanika da mu dopusti posuditi posebnu knjigu iz njegove knjižnice. Kažu da je čovjek bio vrlo polaskan ovim pitanjem i rado mu je posudio knjigu.

Nakon što je lukavi Franklin vratio knjigu s pismom zahvale, kaže se da se njegov bivši neprijatelj prema njemu ponašao isključivo s najvećom ljubaznošću - i postali su doživotni prijatelji.

Efekt Benjamina Franklina: istraživanje potvrđuje efekt

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock Statua Benjamina Franklina u Washington D.C. američki državnik, filozof, izumitelj, fizičar, ekonomist i književnik

Premda ova zabavna anegdota nije dokazana, dvojica psihologa, Jon Jecker i David Landy, uspjeli su u istraživanju još davne 1969. godine dokazati da efekt Benjamina Franklina zapravo doista djeluje. 

Tri različite skupine osvojile su novac. Prva skupina trebala je vratiti svoj dobitak jer je odjel psihologije navodno ostao bez novca. Drugoj skupini osobno je pristupio voditelj istraživanja i tražio da se novac vrati. Posljednja skupina jednostavno je mogla zadržati svoj dobitak.

Rezultat istraživanja: sudionicima se znanstvenik najviše svidio kada su mu osobno vratili novac. Skupina koja je smjela zadržati svoj novac smatrala ga je najmanje simpatičnim.

Znanstvenici su sumnjali da se efekt Benjamina Franklina temelji na kognitivnoj disonanci. Naš mozak ne može pomiriti dva različita mentalna događaja: učiniti toj osobi uslugu i da nam se ta osoba ne sviđa. Dakle, tada mozak odlučuje da nam se osoba sviđa kako bi eliminirao nesklad.

Što ženu čini privlačnom? Možda te zanima... 10 suptilnih znakova koji dokazuju da si jako privlačna! Psiha i seks

Nemoj se bojati tražiti pomoć - ljudi će te voljeti zbog toga!

Drugi psiholozi sumnjaju da se efekt Benjamina Franklina više temelji na činjenici da intuitivno osjećamo da se osoba koja nas pita za pomoć želi sprijateljiti s nama. Zbog onoga što je poznato kao „recipročna naklonost“, mi tada automatski uzvraćamo te pozitivne osjećaje.

Kakvo god da je objašnjenje za ovaj fenomen, ispravno je. U svakom slučaju, čini se da djeluje. Stoga, sljedeći put kada se želiš nekome svidjeti, budi kao Benjamin Franklin i pitaj nešto. Neće si moći pomoći, a da mu se ne svidiš!

Možda te zanima... Tip ženskog lica koji je muškarcima najatraktivniji Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.