Psiha i seks Moje emocije 02. listopada 2017.

4 načina kako spasiti vezu ako patiš od depresije

Foto: Thinkstock Ako neprestano opravdavaš njegovo loše ponašanje, možda je ipak vrijeme za prekid
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada boluješ od depresije, održavanje veze može djelovati kao penjanje uz strmu uzbrdicu, a drugim osobama to može biti vrlo teško za shvatiti. U tom stanju teško je komunicirati bilo s kim, čak i sa voljenim osobama. Ovo su neki savjeti koji će ti pomoći kako objasniti svoje osjećaje osobi koju voliš.

Dr.Kuzina Možda te zanima... Antidepresivi - kada su nam potrebni? Zdravlje

Gubiš se u riječima, osjetiš pritisak na tijelo, boriš se svaki dan sa svojim mislima i riječima - tako to izgleda kada patiš od depresije. Kao da sve ovo nije dovoljan teret i opterećenje na tvoju svakodnevicu, ako imaš dečka ili djevojku, emocionalni stres može postati još veći.

Možda te zanima... Do 2020. godine depresija će biti drugi svjetski zdravstveni problem Zdravlje

Trebala bi stvoriti neraskidivu vezu istinskih osjećaja i povjerenja, no od posljedica i težine tvog depresivnog stanja, potrebno je puno više truda kako bi to uspjela uspostaviti. 

Ako si se našla 'pred zidom' i ne znaš kako bi spasila svoju vezu, probaj s ova četiri savjeta i možda ti se otvori percepcija prema nekome rješenju. 

Saznaj jesi li uistinu depresivna

Svi imamo neke faze u životu kada jednostavno psihički 'padnemo'. Ponekad tugu ili osjećaj indiferentnosti zamijenimo za stanje depresije. To nije rijetkost i događa se svima koji imaju emocije, a one znaju biti itekako povrijeđene različitim faktorima. Ponekad je lakše izaći iz takvih situacija, no depresija je bolest koja zahtijeva redovite tretmane i pomoć stručnjaka. Probaj se posavjetovati s psihologom ako se osjećaš drugačije nego prije i on će ti dat potrebne odgovore i alate kako krenuti dalje u rješavanju situacije, bila ona depresija ili samo tuga

Pričaj sa svojim partnerom

Komunikacija, komunikacija, i samo komunikacija. Ništa neće ostati skriveno niti prepušteno tebi na razmišljanje ako otvoreno pričaš sa svojim dragim. Što više informacija i osjećaja izmijenite, to će ti se više prozora otvoriti i razjasniti stvari koje su te tištile. Pričaj mu o sebi, kako se osjećaš, kroz što prolaziš svaki dan i kako se osjećaš pored njega, bez straha od osuđivanja ili negativnih komentara. Tko te voli, podržat će te u svemu, pogotovo u izražavanju iskrenih osjećaja.

Nemoj se izolirati

Jedan od načina borbe protiv depresije je raditi i najmanje stvari s osobama do kojih ti je stalo i koje te podržavaju. Odlazak na kavu s partnerom, vožnja autom do nekog udaljenog dijela grada, šume ili parka, šetnja, sve to može djelovati terapeutski na tebe i učiniti te sretnijom. To ne zahtijeva puno vremena i energije, a tvom će dečku pokazati koliko ga voliš i koliko zatrebaš u životu.

Dopusti svom dečku da radi ono što i on želi

Nemoj da tvoja depresija 'uguši' i tvog partnera. Iako ti je u tvom stanju potrebna konstantna podrška, dopusti i njemu da uživa u nekim stvarima koje voli. Ako se bavi nekim svojim zanimacijama, bit će u puno spremniji i sposobniji pomoći ti nekim svježim idejama do kojih je došao dok je bio odvojen od tebe. 

Možda te zanima... Nezadovoljstvo raste i želiš promjenu? Skoči odmah. Slušaj sebe! Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.