Psiha i seks Moje emocije 19. kolovoza 2020.

4 načina oslobađanja duboke emocionalne boli nakon prekida

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Michelle D’Avella je terapeut koja daje emocionalnu podršku svojim pisanjem i vježbama disanja osjetljivim osobama koje prolaze kroz velike promjene u životu i osnažuje ih da ponovno uživaju i vole. Donosimo ti njezino iskustvo teškog prekida i način kako ga je uspjela prebroditi.

Netko mi je slomio srce i bilo je gadno. Bio je to jedan od onih prekida koje ne očekuješ i srcedrapateljska situacija za kuju misliš da se tebi nikada neće dogoditi. Ali meni se dogodio takav prekid i izgubila sam sebe na jedno vrijeme. Toliko me je boljelo da sam se samo željela riješiti tog osjećaja, a na kraju sam i uspjela.

Jedan od načina liječenja emotivne boli je bijeg od nje. Ali znala sam da to nije nešto što bih mogla učiniti jer jedna od glavnih poruka u mom poučavanju je suočavanje sa svim emocijama. Bila sam strašno umorna od boli i često sam željela učiniti bilo što samo da ta bol nestane. Međutim znala sam da bi mi takav pristup uzrokovao još veće probleme koji bi se manifestirali kao bolest, anksioznost i emocionalna stagnacija.

Možda te zanima... Pouzdani znakovi da partner želi prekid veze ili braka Psiha i seks

Onaj tko želi istinski uživati u životu, treba se znati suočiti sa svojim bolom. Znam da ne zvuči jednostavno, ali ignoriranje vlastite boli s vremenom će dovesti do većih problema. Umjesto da se skrivam od užasne boli, osjećala sam ju, suočila sam se s njom. Ovo su osnovni alati koji su mi pomogli da uspješno prođem kroz proces žalovanja i tugu transformiram u ljubav:

Budi svjesna svojih osjećaja

Beskorisnost, jad, praznina, sram ili usamljenost kad osjetiš da ti dolazi neka od ovih emocija - iskusi je u cijelosti. "Osjećati svoje osjećaje", znači pustiti ih da struje tijelom i opažati senzacije koje izazivaju. Pri tom ne treba pokušavati manipulirati njima, niti ih kontrolirati. Dopusti sebi prisutnost i promatraj ih.

Srceu Možda te zanima... Zatvaranje srca vodi u prekid veze Psiha i seks

Iskustvo boli zna biti okidač za rane iz djetinjstva. Važno je da se ne sramiš sebe i osjećaja koji nadiru, ma kakvi oni bili. Ponašaj se prema sebi kako bi se ponašala prema vlastitom djetetu - reci sebi da je sve u redu. Ovo se može učiniti čudnim, ali ljubav koju imamo prema sebi je naš najvažniji alat za liječenje emocionalne boli.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Diši

Naučila sam neke tehnike disanja jer djeluju iscjeljujuće i pomažu da osoba postigne ljubav prema sebi. Puno je različitih tehnika disanja, a jedna od najjednostavnijih je leći na pod i polako udisati i izdisati, ali tako da se dah usmjerava prema srcu. Nježno udisanje kroz nos do srca pomaže u otvaranju srčane čakre koji je uglavnom blokirana kad proživljavaš emocionalnu bol.

Možda te zanima... Vježbanje joge i pravilno disanje djeluju poput antidepresiva Fitness

Diši ovako 5 do 10 minuta ili dulje ako želiš. Dok dišeš dopusti emocijama da izađu na površinu i ne prosuđuj ih. Možda osjetiš potrebu da plačeš. Plači, nemoj se suzdržavati.

Vrišti u jastuk

Velika sam poklonica vrištanja. Kad vodim sate disanja, obavezno polaznike potičem da par puta vrisnu. Korištenje glasa u fazama suočavanja s emocionalnom boli djeluje katarzično. Pomaže da se izbace emocije koje su "zapele" u tijelu. Neki ljudi potiskuju gnjev cijeli život jer su naučeni da je iskazivanje ljutnje loše, a to nije istina.

Depresija_1450X300_1 Možda te zanima... Depresija - unutarnje krvarenje duše Psiha i seks

Čak i ako ne osjećaš ljutnju, vrištanje može biti veliko energetsko olakšanje. Stoga zgrabi jastuk, zabij lice u njega i vrišti dok ne osjetiš da ti je dosta. Možeš osjetiti iznenadni nalet sreće i nagon za smijanjem. Što god da osjećaš, samo pusti.

Pokreni se

Naša tijela trebaju gibanje. Pusti pjesmu koju voliš i dopusti svom tijelu da se giba kako želi. Možda se izgubiš u pjesmi i osjetiš bar trunku radosti. Ponekad smo toliko paralizirane emocionalnom boli da nikakav ples ne dolazi u obzir. U tim slučajevima, najbolje je izaći van i hodati, možeš probati i s nekom laganom jogom.

Nos Možda te zanima... Disanjem izmasiraj unutarnje organe Ljepota i relax

Kretanje podiže energiju i pomaže kod otpuštanja boli. U ljudskoj je prirodi potreba za užitkom i bijeg od boli, tako da suočavanje s boli sigurno neće izazvati pretjerani užitak, ali onaj tko uspije bit će obilno nagrađen unutarnjim mirom, zdravljem i ljubavlju prema sebi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.