Ljepota i relax 20. siječnja 2017.

Zašto pričamo u snu i je li to loše za zdravlje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi se brinu je li pričanje u snu normalna pojava i zašto se događa? Jesu li li stres i problemi sa spavanjem uzrok pričanja u snu ili je riječ o sasvim uobičajnon pojavi, pročitaj u nastavku.

Pričanje u snu može se dogoditi u bilo kojoj fazi sna, a osobe koje najčešće nerazgovjetno govore u snu, ujutro se skoro nikad toga ne sjećaju.

Za većinu ljudi, pričanje u snu ne može imati nikakve negativne efekte. To može smetati jedino osobama koje s njima dijele krevet ili sobu”, kaže dr. Natalie Dautovich, profesorica psihologije na Sveučilištu u Alabami.

Što uzrokuje pričanje u snu?

Buncanje ili pričanje u snu može biti posljedica ozbiljnijih poremećaja u spavanju, kao što je apneja, ali uzrok mogu biti i noćne more, REM poremećaj (kada osoba pokušava “odglumiti” ono što sanja). Također, groznica, neispavanost, depresija, stres, konzumiranje alkohola i droga mogu uzrokovati buncanje.

Što se događa tvome tijelu kada utoneš u san?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Je li pričanje u snu loše za zdravlje?

Ako to ometa tvoj san ili svakodnevni život, dr. Dautovich savjetuje da se obratiš liječniku kako bi zajedno otkrili uzrok.  Ako zbog toga ne možeš spavati, već se budiš  tijekom noći, na taj način se povećava rizik od srčanožilnih bolesti, dijabetesa i debljine.

“Sve što ometa san osobe je problematično”, naglašava dr. Dautovich.

Najčešći psihički uzroci nastanka nesanice i kako si pomoći

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.