Ljepota i relax 10. prosinca 2009.

Vruće kamenje za ukočen vrat

Hot-Stone-Dijana-Kljucanin1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hot Stone masaža duboko će te opustiti, pokrenuti cirkulaciju, zagrijati tijelo, ali i dijagnosticirati stanje tvojih zglobova, tvrdi Dijana Ključanin, terapeutkinja i kozmetičarka iz Pilates Body Studija, koji se nalazi u Jurkovićevoj 19 u Zagrebu

Hot Stone masaža izvodi se uz pomoć vrućih, ili u nekim slučajevima ledenih oblutaka bazalta, crnog vulkanskog kamena. To kamenje izuzetno dobro upija i zadržava toplinu pa se, prethodno zagrijano, postavlja na određena mjesta na tijelu, a koristi se i kao pomoćno sredstvo za masažu.

Terapeuti Pilates Body Studija, u koji inače na vježbanje i rehabilitaciju dolaze mnogi rekreativni sportaši, bazaltno kamenje često koriste i za olakšavanje upale mišića, kao i bolova nastalih zbog njihove napetosti i ukočenosti, te za ublažavanje ozljeda. 

Dijana Ključanin kaže da se toplo vulkansko kamenje može koristiti i kao dijagnostičko sredstvo:

"Kada se kamen stavi iznad zgloba na kojem postoje neke degenerativne promjene, kao što su artritis, osteofiti, oštećenje zglobne hrskavice ili nedostatak sinovijalne tekućine, na koži se pojavi crvenilo, koje duže vrijeme ne prolazi. Kamen iz dubine zgloba upija upalu nastalu zbog degeneracije, pa se čestom primjenom ove metode stanje može olakšati", objašnjava.

Vruće i hladno

Masaža toplim kamenjem potiče cirkulaciju i zagrijavanje tijela, duboko opušta i otklanja stres i napetost, podjednako mišićnu i mentalnu. Umiruje psihu i smanjuje nesanicu, tjeskobu i depresiju.

Pomaže kod ukočenosti vrata, bolnog ramena, teniskog lakta, upala tetiva, križobolje, reumatskih bolesti, artritisa, mišićne boli. 

Na ledu ohlađeno kamenje koristi se na sličan način kao krioterapija, to jest terapija ledom. Hladan kamen može se primijeniti neposredno nakon ozljede, a može ga se, kod problema sa sinusima, staviti i na područje sinusa.

Više info: www.pbs.com.hr

Iskustvo masaže

Nakon Hot Stone masaže, Natalija Kukec rekla je da toplo kamenje na tijelu stvara istinsku ugodu i da je cijelo vrijeme uživala.

"Posebno mi je pasalo istezanje mišića ramena uz pomoć toplog kamena, jer su mi ramena često napeta i ukočena.

Ovo je savršen tretman za kraj napornog radnog dana jer duboko opušta i uklanja sav stres i napetost, te daje energiju za dalje", kaže Natalija Kukec.

Kako izgleda tretman

Na tretmanu osoba leži na stolu za masažu, a terapeut joj toplo kamenje postavlja na odabrana područja na tijelu: na leđa i to liniju kralježnice i mišiće uz nju, donji dio trbuha, lice, u dlanove i između nožnih prstiju. 

Djelovanje topline na te zone omogućuje najbrže i najdublje opuštanje tijela te otvaranje energetskih puteva, kaže Dijana Ključanin. I što duže kamenje stoji na tijelu, toplina prodire dublje u mišiće i zglobove.

Važan dio tretmana je i klasična ručna masaža uljem, ili aromaterapeutska masaža, ali se za masiranje može koristiti i samo kamenje. 

Uz pomoć toplog kamenja može se raditi i istezanje mišića. Tako se, na primjer, može djelovati na mišić koji povezuje vrat i rame: na njega se stavi topli kamen, a glava se pažljivo gura u suprotnu stranu. 

Toplina omogućuje jače istezanje, što onda povećava pokretljivost ramena. Ponavljanje istog postupka na prsnom mišiću, pomoći će i u korekciji držanja, tvrdi terapeutkinja iz Pilates Body Studija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.