Ljepota i relax Wellness 14. srpnja 2016.

Koliko si opuštena, toliko si i kreativna?

Meditacija Alergij2E
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"…Ne bismo trebali pokušavati nikakvo liječenje ako ignoriramo tijelo u cjelini, jer ako cjelina nije dobro, ni dio nje nije dobro. Jer, sve i loše i dobro za tijelo i za svakoga čovjeka ima svoje korijene u duši…"

S mislima velikog grčkog filozofa Platona započinje ovo promišljanje o psihofizičkoj relaksaciji, njenom terapijskom djelovanju i utjecaju vezanom za uspostavljanje stanja fizičkog i duševnog zadovoljstva, dovođenje do harmonije duha i tijela. One su više od same inspiracije i za Platonove filozofske postavke, koje su na određen način temelji psihoterapije, u okviru suvremenih holističkih pristupa.

Vježbe za psihofizičku relaksaciju su izvrsna metoda rješavanja posljedica prekomjernog stresa, pomažu boljoj koncentraciji, učenju i ukupnom zdravlju. Temelje se na međusobnoj povezanosti tijela i uma. Prakticirajući vježbe psihofizičkog opuštanja ne opušta se samo tijelo, već se opušta i mentalno. Ne može se istodobno osjećati tjelesna opuštenost i mentalna napetost. Opušteno stanje omogućava pojačani rad imunološkog sustava, pridonosi poboljšanju cirkulacije i disanja, dovodi do  oslobađanja nagomilanog stresa i stvara otpornost na buduće stresne situacije.

Disanje kao temelj relaksacije

Disanje je najprihvatljivija vježba relaksacije. Ta vježba osigurava opuštanje svih tjelesnih sustava. Disanje je najpovoljniji i najlakši oblik vježbe za kontrolu automatskih tjelesnih funkcija. Osvješćivanje disanja znači da smo svoju svijest prilagodili općem životnom ritmu, što pridonosi skladnom ili konstruktivnijem procesu mišljenja. Osnovni zahtjev vježbe je svjesno praćenje svojeg spontanog disanja. Krajnji cilj vježbe terapeutskog disanja mirnije je i sporije disanje, poput onog u snu, ali treba nastati spontano kao posljedica cjelokupnog opuštanja, a ne kontroliranog sporijeg disanja.

Nos_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Relaksacija kao izraz kreativnosti

Psihofizička relaksacija nije samo put opuštanja i oslobađanja od stresa, već je i izraz kreativnosti. Vježbanjem kreativne imaginacije možemo otići s mjesta i osjećaja u kojem jesmo, ka mjestu gdje želimo i možemo biti ili kako se želimo osjećati. Jer stvarnost je kreacija vlastitog uma. Kreativna vizualizacija je sposobnost uporabe mentalnih slika i afirmacija radi unošenja pozitivnih promjena u naš život. Afirmacija je jaka potvrdna izjava da je nešto već “takvo”. To je način učvršćivanja onoga što zamišljamo, tj. imaginiramo. Samo opuštenost i duboka koncentracija misli omogućuju ostvarenje željenog cilja, djelovanja i osjećaja. Vježbanjem psihofizičke relaksacije čovjeku se omogućava da dođe do iskustva koja će mu pomoći da upozna svoje neotkrivene mogućnosti u izražavanju, osjećajima i djelovanju, pa potaknut osjećajem sigurnosti, povjerenja i pripadnosti koji se razvija u skupini, ostvari bolji kontakt sa sobom i drugim za njega važnim osobama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.