Ljepota i relax Zdrava koža 31. listopada 2017.

Učinkoviti načini kako se riješiti akni kod odraslih

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerujemo da postoji puno stvari koje ti nedostaju iz tvog tinejđerstva, no to sigurno nisu akne. Ali, one nisu vezane samo za tu životnu dob. Problem s upaljenim licom možeš imati i puno kasnije, a za u tom slučaju trebaju ti efektivne metode da ih se zauvijek riješiš!

Istraživanje za Journal of Women's Health iz 2012. godine pokazalo je kako problem s aknama ima gotovo polovica žena u dobi od 21. do 30., četvrtina žena između 31. i 40. godine te 12% onih koje su između 41. i 50. godine. 

Za većinu žena uzrok je tomu homronala neravnoteža u tijelu što može biti od neredovitih menstruacija, menopauze i slično. Ali, aknama potpomažu i neuravnotežena prehrana te stres.

Kosa-Svrabez450X300_1 Možda te zanima... 5 kožnih bolesti koje stres može uzrokovati i pogoršati Zdravlje

Jedi manje prerađenih ugljikohidrata

Jedno je istraživanje u Australiji otkrilo kako su se ispitanicima koji su pratili dijetu u kojoj je smanjen unos prerađenih ugljikohidrata (poput keksa i brze hrane) za 22% smanjile akne. Znanstvenici sumnjaju na razine inzulina koje ugljikohidrati otpuštaju mogu aktivirati hormone koji su zaslužni za upale u licu i masnu kožu.

I manje mliječnih proizvoda!

Na prestižnom američkom fakultetu Harvardu jedna je studija otkrila kako djevojke koje su pile dvije ili više čaša mlijeka dnevno imale 20% veći rizik od akni od onih koje su pile manje od jedne čaše tjedno. Ovdje je nemasno mlijeko pogotovo opasno za tvoje lice, jer je puno šećera. 

Pomoć iz prirode: čajevac

Čajevac ima dugu povijest borbe protiv akni na sasvim prirodan način, a na kožu se nanosi u obliku ulja. On će ti pomoći za slabo do srednje upaljeno lice svojim antiseptičkim svojstvima koji smanjuju bakterije na koži koje pak uzrokuju akne.

Možda te zanima... Dermatologinja Kendall Jenner otkriva najčešće greške prilikom čišćenja lica Ljepota i relax

Smanji unos soli

Neki doktori sumnjaju da natrij iz soli ima posljedice na kožu. Jod koji se često može pronaći u sastavu kuhinjske soli i u nekim morskim plodovima može čak i pogoršati upalu. Zato zamijeni sol s onom koja ima smanjeni udio natrija i izbjegavaj hranu koja je puna nje. 

Pripazi na stres

Stres direktno ne može utjecati na stvaranje akni, ali ih može pogoršati. Istraživanja još nisu otkrila kako stres i anksioznost stvaraju crvenila na koži, no kortizol, poznatiji kao hormon stresa, pojačava upalne procese u tijelu, a tako i akne. 

Obrati se dermatologu

Ako misliš da je tvoje stanje neizlječivo, pregledaj se kod svoga dermatologa, možda se trebaš prebaciti na neku drugu dijetu, ili su tvoje akne izlječive samo lijekovima i tonicima (poput salicilne kiseline), pogotovo ako su vezane za neke druge procese u tijelu. 

Lice1_1450X300_1 Možda te zanima... Tri postupka u njezi lica nakon kojih ti neće trebati puder Ljepota i relax
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      giriyoriaka

      Tableta protiv akni - http://hespac.com/aknehr.htm Uvijek ću preporučiti Nonacne svim mojim prijateljima. To je jednostavno najučinkovitiji proizvod protiv akni koji sam isprobala.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.