Ljepota i relax Lijepa i blistava koža 15. listopada 2018.

Suha ili dehidrirana koža: kako ju prepoznati?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako postoji velika razlika između suhe i dehidrirane kože, simptomi se u oba slučaja čine istima - suha, perutava, osjetljiva i svrbljiva koža tijela i lica

Kada govorimo o suhoj koži, mislimo na tip kože kao što su i masna ili mješovita koža. Međutim, kada je riječ o dehidriranoj koži, riječ je zapravo o stanju kože koje može biti prisutno u svim tipovima, pa tako i u masnoj ili mješovitoj. Suhoj koži zapravo nedostaje sebuma (ulja), dok dehidriranoj koži nedostaje vode. Suha je koža najčešće gruba i na dijelovima perutava, dok će dehidriranoj koži nedostajati sjaja, sitne bore bit će izražajnije i vrlo će brzo upiti hidratantnu kremu ili serum. 

Što uzrokuje dehidraciju kože? 

Za razliku od suhe kože s kojom se rađamo i kakvu imamo čitav život, dehidrirana koža može se pojaviti povremeno, ovisno o raznim čimbenicima koji na nju utječu. Primjerice, dehidraciju mogu uzrokovati:

  • loša ishrana
  • konzumiranje previše alkohola i kofeina
  • konzumiranje previše soli
  • pogrešni preparati za njegu kože
  • izlaganje suncu, vjetru, klimi
  • klorirana voda
  • dugotrajne i vruće kupke
  • stres

Kada je koža dehidrirana, počinje stvarati više sebuma kako bi nadomjestila nedostatak vode, pa istovremeno može djelovati i masno i suho. Prepoznaješ li se u ovom opisu, pokušaj odgonetnuti što uzrokuje dehidraciju tvoje kože i promijeni to. No imaj na umu činjenicu da koža zadnja dobiva nutrijente koje konzumiraš, pa tako i zadnja dobiva vodu koju piješ. Ljudi nisu poput biljaka i naša koža ne može popiti vodu koju dodatno unosimo jer ne ide izravno u kožu, već u probavni sustav, krvotok i filtrira se u bubrezima, a potom hidrira stanice, objašnjava Nevia Delalle, dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tko je pod rizikom?

Pod povećanim su rizikom od dehidracije starije osobe zbog disbalansa tekućine i elektrolita u organizmu uz ostale kronične bolesti i korištenje trajne terapije, ističe Delalle, dr. med. te dodaje kako brojne osobe nemaju dovoljno izražen senzibilitet za žeđ, a nije nužno povezan sa starošću jer se često vidi i kod mlađih osoba. Osim njih, tu su i sportaši, zatim osobe koje su fizički aktivnije tijekom dana te radnici koji rade teške fizičke poslove u vanjskim uvjetima, govori nam dr. med. Delalle. 

Što možeš učiniti?

Budući da su nam hladni dani sve bliži i da ćeš sve češće boraviti u prostorima koji se griju, trebaš više njegovati svoju kožu, bez obzira na to je li ona suha ili samo dehidrirana. Naime, površina kože sadrži nevidljivi masni sloj koji djeluje kao barijera i zadržava vlagu unutar kože. Kad je zrak jako suh, taj sloj lipida često popušta i iz kože izlazi previše vlage. Upravo zato, umjesto losiona za tijelo, radije posegni za hidratantnim maslacima ili uljem poput Bio-Oila koje se spaja s prirodnim masnim slojem kože i tako joj pomaže zadržati vlagu. Proizvod koji koristiš najbolje je nanijeti odmah nakon tuširanja dok je koža još vlažna pa će ga bolje upiti. Iako suhu kožu, za razliku od dehidrirane, ne možeš promijeniti, možeš poboljšati njezin sveukupni izgled svakodnevnom upotrebom njegujućeg ulja za lice i tijelo. 

Osim pravilne njege, za zdravu i blistavu kožu ključna je i prehrana. Dobro izbalansirana prehrana svakako će doprinijeti očuvanju elastičnosti i hidrataciji, a to je unos esencijalnih masnih kiselina poput oraščića, sjemenki, lososa i maslinova ulja, savjetuje Nevia Delalle, dr. med. te ističe važnost dovoljnog unosa vode, elektrolita, amino kiselina i drugih važnih esencijalnih dodataka prehrani kako bi cijeli organizam bio izbalansiran, jer će se u konačnici na koži reflektirati sve ono loše što se događa ispod kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.