Ljepota i relax 21. lipnja 2016.

Smanji svakodnevni stres u 5 koraka i unaprijedi zdravlje

Žena_Pod_Stresom
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stres nepovoljno utječe na zdravlje, čak i kada ga nisi svjesna. Fizički simptomi mogu biti raznoliki, od osjećaja tjeskobe, glavobolje, probavnih smetnja, alergija pa do slabljenja imunološkog sustava kod dugotrajnog, kroničnog stresa.

Stres može biti dobra stvar – on nas tjera naprijed, u nove izazove, i otvara nove vidike, no nije zdrav kad je stalan, zbog kumulativnog efekta, i stoga ga treba držati pod kontrolom.

Usredotoči se na ono što radiš u trenutku kad to radiš

Većina se može sjetiti situacije kad dan započne kaosom i čovjek ne zna bi li prvo pojurio na zahod ili se počeo spremati. Obavljaj jednu po jednu stvar i potpuno se posvetite onome što radiš, bilo da si u uredu, kuhinji, u igri s djecom ili kućnim ljubimcima. Kuhaj kavu razmišljajući o kavi, ne o milijun stvari koje te čekaju! Odrađivanje više stvari odjednom ostavi za zaista nepredvidive situacije, a dan si olakšaj tako što ćeš se sasvim usredotočiti na ono što u tom trenu radiš.

Pronađi vremena za planiranje

Na početku ili u sredini dana - kad god ti odgovara - zastani na desetak minuta i prođi u mislima kroz ono što te taj dan čeka. Podsjeti se što radiš i po potrebi presloži prioritete, tako ćeš lakše upravljati ne samo svojim obavezama već i reakcijama. Ako znaš što te čeka, nećeš provesti cijeli dan isključivo reagirajući na nepredvidivo ili zaboravljeno.

Prošeći prirodom

U idealnom slučaju. U manje idealnom slučaju, nakon ručka, umjesto kave, prošeći oko zgrade. Četvrt sata lagane tjelovježbe razbudit će te i razveseliti: kretanjem se oslobađa endorfin, "hormon sreće" koji povoljno utječe na raspoloženje. Ljuti li te nešto, hodaj pet minuta dulje i znatno žustrije jer kretanje ne jede samo stres već i ljutnju, napetost i frustraciju.

Redovno i pametno jedi

Svi ponekad zaboravimo jesti, no činiš li to često, glukoza u krvi će ti divljati, a s njom i raspoloženje, kao i sposobnost da se nosiš sa stresom. Jedi u isto vrijeme svaki dan, u malim obrocima koji ne oduzimaju puno vremena, a donose zdravlje.

Liježi u isto vrijeme

Pametna, odnosno uravnotežena prehrana i manje količine stresa u svakodnevici pomoći će ti da lakše zaspiš i da se lakše probudiš. Pokušaš li to učiniti svaki dan u isto vrijeme, otklonit ćeš još jednu svakodnevnu naviku koja je izvor stresa - neredovit san. Nije bitno voliš li leći u 22 ili 2, bitno je da se tijelo može osloniti na to da će svoj odmor dobiti u isto vrijeme.

Ove savjete nije teško provesti u djelo, samo se treba sjetiti i s vremena na vrijeme ih se pridržavati. Malo po malo, držimo li se dobrih odluka koje smo donijeli, osjetit ćemo kako je život lakši i ljepši kad smo opušteniji.

Otkrij saveznicu u svakodnevnoj borbi sa stresom! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.