Ljepota i relax Prirodno lijepa 21. kolovoza 2016.

Psihologinja objašnjava psihološke uzroke nastanka celulita

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi celulit prepisuju genetici, izostanku tjelesne aktivnosti i nepravilnoj prehrani, a često zaboravljaju na psihičko zdravlje i utjecaj stresa. Izloženost dugotrajnom stresu može također izazvati pojavu celulita na ženskom tijelu.

Stres krivac za celulit?

Stručna suradnica Zdrave Krave, psihoterapeutica Mara Orehovec, koja je specijalizirana za psihosomatske poremećaje objasnila nam je kako žene mogu nesvjesno na svom tijelu potaknuti stvaranje toliko omražene narančine kore.

'Kada je naš organizam pod stresom i kada nešto intenzivno psihički proživljavamo, ispuštamo toksine u tijelo i lakše se stvara celulit. Sličan slučaj je s pojavom akni kod nekih osoba svaki put kada su pod stresom ili sakupljanjem želučane kiseline'.

'Hormoni koje lučimo pod stresom se obično zaustave tamo gdje je naša slaba točka. Tako npr. izrazito emotivni ljudi češće ostaju bez daha', objašnjava Mara.

Pronađi uzrok stvaranja celulita

Mara Orehovec nam je objasnila zašto nije dobro fokusirati se samo na kozmetičke tretmane kod problema s celulitom.

'Prvo se treba zapitati što je pravi uzrok pojave celulita i zašto je do toga uopće došlo, a tek kasnije razmisliti o adekvatnim kremama i masažama. Ako se fokusiramo samo na tretmane, a zapostavimo psihu, onda rješavamo samo površinu', smatra Mara.

'Psiha i tijelo su usko povezani, i ne treba bježati od problema, već uvijek tražiti prave uzroke', poručuje Mara.

Opsesija celulitom

Opsesivno - kompulzivnI poremećaj

Mnoge žene u težnji da izgledaju besprijekorno razviju neku vrstu opsesivno - kompulzivnog poremećaja. Odlaze na brojne tretmane i estetske zahvate, a ne žele se udubiti u pravi problem. Također, današnji utjecaj medija na žene je velik, a marketing je psihološki savršeno izrađen.

'Žene mogu razviti opsesivnu brigu oko celulita koja rezultira vječnim nezadovoljstvom oko svog izgleda'.

Kada je vrijeme za stručnu pomoć?

'Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu su misli koje nas počnu opsjedati, te konstantno uspoređivanje s drugim ženama', objašnjava Mara.

Ako se negativne misli o tijelu ne prestaju pojavljivati u glavi, Mara savjetuje da se potraži stručna pomoć.

Također, preporučuje da slobodno vrijeme iskoristiš za brzu šetnju i piješ puno vode koja ispire tijelo.

Više info: www.marao.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.