Ljepota i relax 09. ožujka 2012.

Proljetni wellness duha i tijela

Wellness_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako pogledaš kroz prozor možeš vidjeti znakove skorog dolaska proljeća. Naš duh je spreman probuditi se iz mirovanja, a mnogi od nas prije dolaska proljeća žele pročistiti svoj dom i napraviti mjesta za nove stvari i protok nove energije. Donosimo ti ideje za proljetni wellness duha i tijela

Očisti i uredi kuću

Drveća ponovo postaju zelena, tulipani cvjetaju, a i ptice su se vratile sa svojom pjesmom. U skladu s prirodom i mi imamo potrebu osjećati se obnovljenima. Razumljivo je da u ovo doba godine želiš očistiti kuću. Hladni i mračni dani zime daju osjećaj tromosti i bezvoljnosti. Nedovršeni projekti i kućni nered ometaju protok energije kroz život.

Zimi najčešće vrijeme provodiš u zatvorenim prostorima, što može dovesti do nereda. Neuredan stol, ormar ili soba dobar su pokazatelj da je i um neuredan. Često čuvaš stvari koje ti nisu potrebne i time zatvaraš protok energije u domu i vlastitom životu.

Podvrgni kratkom testu svaki predmet u svom domu. Upitaj se raste li ti energija kada razmišljaš o tom predmetu ili kada ga pogledaš. Je li ti on koristan? Ako je odgovor na ta pitanja "ne" ili "donekle", riješi se tih stvari. Baci ih, daruj ili recikliraj. Napravi mjesta za nove stvari.

Kad budeš mijenjala zimsku ljetnom garderobom, napuni torbu predmetima koje dugo nisi nosila i odnesi ih u dobrotvornu ustanovu. Ono što nisi koristila dvije godine neće ti nedostajati. Isti princip vrijedi za ideje i sjećanja. Ako ne služe svrsi tvog života, vrijeme je da im kažeš zbogom.

Osvježi tijelo

Zima kožu čini blijedom i povećava tjelesnu težinu. Čišćenje ti može pomoći da se riješiš neželjenih kilograma i popraviš razinu energije. Prema kineskoj medicini proljeće je povezano s jetrom – najbitnijim organom za probavu i za eliminaciju otrova iz tijela. Proljetne alergije mogu upućivati na jetru preopterećenu hranom punom masnoća i ugljikohidrata. Preopterećena jetra može dovesti do manjka energije, stresa, promjene raspoloženja i upalnih procesa u organizmu. Alkohol, umjetne kemikalije u hranu, određeni lijekovi, mast i meso osobito su štetni za jetru.

Postoji mnogo načina čišćenja organizma, a biraju se prema potrebi pojedinca. Najjednostavnije, nekoliko dana jedi samo svježe voće te pij sokove od povrća i velike količine vode. Pojačaj vježbanje i znojenje da pospješiš izlučivanje otrova. Za obnovu i dezinfekciju jetre preporučuje se voda s limunom, maslinovo ulje i ekstrakt maslinova lista.

Način hranjenja također je važan za tvoje cjelokupno zdravlje. Jedući pod stresom onemogućavaš organizmu da probavi i apsorbira hranjive sastojke. Prije nego počneš jesti, nekoliko puta polako i duboko udahni. Dok jedeš temeljito žvači i prestani jesti kad osjetiš da si sita.

Nahrani dušu

Duh ili duša je ono što te povezuje s nečim većim, sa samom prirodom i kreativnošću. Hranjenje duha je pojedinačno iskustvo.

Za neke to znači slaviti vjeru i biti dio takve zajednice. Drugi nalaze unutarnji mir kroz jogu, tai chi ili meditaciju.

Dopusti si sanjarenje i vizualiziraj si život kakav želiš. Za treće, duhovno je iskustvo i šetnja u parku, izležavanje na obali, popodne provedeno u okopavanju vrta ili smijanje s djetetom. Što god voliš, odvoji vrijeme za povezivanje sa svemirom. Započni to već danas!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.