Ljepota i relax 09. studenoga 2016.

Odgađanje alarma ti šteti, nauči ustajati čim čuješ prvu zvonjavu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda misliš da odgađanje alarma budilice koji onda zvoni nekoliko puta olakšava tvoje buđenje, no to ti zapravo više šteti nego koristi. Stručnjaci za poremećaje spavanja tvrde da takvo buđenje može izazvati veći osjećaj iscrpljenosti i pospanost.

"Kada se probudite, vaše tijelo je u procesu inertnosti spavanja, odnosno mentalno i fizički se opire spavanju i ta inertnost će proći nakon 15 minuta", objašnjava James Wyatt, PhD, voditelj centra za poremećaje spavanja i istraživanje sna na Sveučilištu Rush u Chicagu

S druge strane, pet ili 10 minuta, koliko već odgađaš jutarnju zvonjavu alarma, je nedovoljno kako bi ljudsko tijelo palo u dubok san, koji je u suštini i najznačajniji za odmor i dobivanje energije.

'7 stvari koje su se dogodile kada sam se počela buditi u 4 sata ujutro'

Sat_Budilica_Budenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stoga pritiskom na tipku za odgodu alarma, nakon 15 minuta ulaziš u lagani, kratki i fragmentiran san. Za takav san je karakterističan sindrom nemirnih nogu, koji uključuje trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bol u nogama, a koji izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.

Ponovna zvonjava ranije odgođenog alarma vraća tijelo u stanje inertnosti. Stoga više odgođenih alarma može izazvati osjećaj iscrpljenosti i učiniti te još više pospanom. 

Buđenje na vrijeme, bez odgode, smanjit će pospanost

Pored navedenog, može se dogoditi i da mozak nesvjesno zamijeni alarm sa tjelesnim satom, koji nam govori kad je čemu vrijeme, za rad, odmor i ozdravljenje. Ovo je teorija koju mnogi podržavaju, uključujući i Dana Arielya, stručnjaka za ljudsko ponašanje koji savjetuje da alarm podesimo točno u ono vrijeme u koje moramo ustati.

Stoga prije spavanja odredi u koje vrijeme se točno moraš probuditi, čak i ako je to malo kasnije nego što bi bi se htjela ustati kako bi stigla obaviti sve što želiš prije odlaska iz kuće. Na taj način ćeš se probuditi bez mogućnosti odgode alarma i ujedno se lakše razbuditi

Genijalan izum koji će spriječiti tvog partnera da ti noću otima pokrivač

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.