Ljepota i relax 03. lipnja 2016.

Upravljaj tehnologijom, a ne ona tobom

Mobitel_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li i ti jedna od onih koje čim otvore oči, prvo pogledaju mobitel i status poziva, poruka, emailova, stanje na društvenim mrežama? Vjerojatno ti ustvari tako izgleda i čitav dan? Koliko mnogobrojnih prednosti donosi pametna tehnologija, toliko je jednako bitno i znati je pametno koristiti. Jer je vrlo lako pasti pod utjecaj moderne tehnologije i zateći se kako vodimo virtualan život

Nauku koja podučava kako ispravno upravljati svojim vremenom tzv. "time menadžment" mogli bismo lako primijeniti i na ispravno upravljanje tehnologijom koja je sada već postala sastavni dio gotovo svačijeg života. Neke od tih prednosti su zasigurno automatizacija privatnih i poslovnih obaveza, brza komunikacija, brzi pristup potrebnim informacijama, mogućnost e-učenja i još mnogo toga.

Kontrolirana upotreba unapređuje mentalne vještine

Tehnologija je dobra, ako se ispravno koristi, baš kao i kava. Previše kave će stvoriti ovisnost i mnoge negativne posljedice, dok će njeno umjereno ispijanje omogućiti bolji fokus, učenje i bolju produktivnost. Danas igrice imaju puno negativnih konotacija, upravo zato što se pretjeruje s njima. Zaboravlja se kako igrice i imaju i čitav niz pozitivnih učinaka, kao što je razvijanje logičkih vještina (vještina logičkog zaključivanja), motoričke i prostorne vještine, preciznost i drugo. Tvrdnja je to i poznatog psihologa C. Shawn Greena koji navodi kako video igre mijenjaju naš mozak -njegovu fizičku strukturu mozga na isti način kao što mijenja čitanje ili sviranje klavira. Životni stil nameće ubrzani ritam, a pametna tehnologija je sredstvo koje, ako se pametno koristi, može olakšati svakodnevne obaveze i postati tehnologija s pozitivnim vibracijama.

Moderna tehnologija spaja, ali i razdvaja ljude

Uz mnogobrojne aplikacije kojima možeš voditi osobne financije, raspored aktivnosti i kalendar događanja, podsjetnik za sastanak, on line plaćati račune, čitati novine, navigirati kroz grad, mobitel je bio i ostao naša glavna komunikacija i povezanost s cijelim svijetom. Osim automatizacije svakodnevnih aktivnosti, mobitel i određene aplikacije mogu te inspirirati i na zdraviji život. Tako te mogu podsjetiti jesi li danas popila dovoljno vode, inspirirati te s pozitivnim jutarnjim afirmacijama ili određenom vježbom kojom ćeš aktivirati cijeli organizam.

U kojoj mjeri nam tehnologija može olakšati život i donijeti mnogobrojne prednosti govori i pametni telefon LenovoVibe P1 s baterijom od 5000 mAh koja danima pruža mogućnost korištenja mnogobrojnih aktivnosti, a ako i zaboraviš kada si ga uopće zadnji puta napunila, nakon svega 5 minuta punjenja osigurat ćeš si još nekoliko sati razgovora. Oni koji rado fotografiraju, mogu svoj umjetnički izražaj brusiti korištenjem LenovoVibe S1 s dual-selfie prednjom i vrhunskom stražnjom kamerom.

Vježba za poboljšavanje cirkulacije glave

Kao što je u svemu bitna umjerenost, tako je bitna i u korištenju tehnologije. Kako bi balansirali prednosti i nedostatke tehnologije, dovoljno je da znaš rasporediti vrijeme korištenja i pauziranja. Isključivanje mobitela na jedan sat tijekom dana ili na jedan cijeli dan vikendom, korištenje tek nakon što si obavila jutarnju higijenu i doručkovala može napraviti veliku razliku.

Tako u tijekom dana možeš napraviti kratak predah i uzeti si pauzu od tehnologije koja te svakodnevno okružuje te napraviti kratku vježbu razgibavanja vrata i opuštanja ramena tako što polako kružiš glavom 10 puta u lijevu i 10 puta u desnu stranu, a potom ramenima kruži prema natrag te naprijed po 10 puta. Ova vježba će ujedno poboljšati cirkulaciju glave, opustiti napetost u ramenima i osvježiti te. Bar jednom dnevno napravi kratku pauzu i od gledanja u zaslon računala, a umor ukloni i cirkulaciju poboljšaj tako da protrljaš dlanove i njima prekriješ oči 1 do 2 minute. Životni stil i uživanje u svemu što nam moderan način života donosi, pa i pametna tehnologija, može tako biti samo s pozitivnim vibracijama.

Otkrij kako da nađeš svoj unutarnji mir i posjeti Divine Energy Park

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.