Ljepota i relax 27. lipnja 2014.

Metode za rješavanje boli u vratu

Vrat2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog rijetkog kretanja i višesatnog sjedenja, mišićna napetost i glavobolja su prilično česte pojave. Napetost na vratu se svakodnevno nakuplja, a uglavnom na nju ne reagiramo dok se zaista potpuno ne ukočimo.Liječnica i homeopat dr. med. Meri Bura donosi ti nekoliko savjeta o tome kako opustiti napete mišiće na vratnoj kralježnici

Kronična mišićna napetost

Kronična mišićna napetost posljedica je lošeg držanja i višesatnog sjedenja, bez puno kretanja. Visoka razina stresa i frustracije može povećati mišićnu napetost, posebno u vratu, jer emocije se potiskuju stezanjem mišića.

Zbog napetih mišića na vratnoj kralježnici se smanjuje dotok krvi i kisika u mozak i zbog toga možeš osjećati umor, psihičku napetost, glavobolje, migrene, slabu koncentraciju, nesanicu, razdražljivost, anksioznost i umor u očima. Nakon dužeg vremena, napetost se prenosi na cijelu kralježnicu i manifestira se bolovima u srednjem i donjem dijelu kralježnice, otežanim disanjem, oslabljenom cirkulacijom u rukama i nogama te poremećenom probavom.

Bolne točke

Mišićna bol u vratu maksimalno se fokusira u nekoliko točaka. To su područja trapeziodnog mišića (otprilike spoj vrata i ramena), područje iznad lopatice uz rame, te područje uz donji unutrašnji rub lopatice (ta bol može izazivati vrlo neugodnu bol pri disanju). Iz ovih točaka bol se prenosi i osjeća na licu: na sljepoočnicama i na spoju gornje i donje čeljusti (ukočenost vilice).

Postoji nekoliko rješenja za opuštanje napetih mišića na vratnoj kralježnici:

Akupresura 

Akupresura je stimulacija važnih točaka i meridijana. Na nekim mjestima se osjeća vrlo jaka bol, koja masažom nestaje, uz opći osjećaj lakoće i lagode. Točke se stimuliraju pritiskom palca.

Vježbe disanja

Potrebno je raditi vježbe za balansiranje lijeve i desne strane, a zatim vježbe dubokog disanja.

EFT tehnika

Uz pravilno disanje, pomaže i ova tehnika emocionalnog opuštanja.

Masaža TM zgloba 

Masaža TM zgloba, odnosno masaža lica i vilice. Temporomandibularni zglob je spoj donje i gornje čeljusti koji je kod stresa često ukočen, posebno ujutro pri dizanju. Otvaranje, zatvaranje usta dobro je za razgibavanje ovog zgloba, kao i jača masaža s vrhovima prstiju. 

Limfna drenaža vrata i cijelog tijela (kombinacijom različitih tehnika)

Limfna drenaža podrazumijeva otklanjanje masnoća i toksina iz cirkulacije. Ona se ne događa sama od sebe, potreban je pokret tijela, mišića. Možemo je potaknuti raznim metodama: masažom, vježbanjem, skakanjem, posebnim pokretima tijela.

Lagano trčanje (aerobni trening), uz vježbe istezanja s dubokim udahom i izdahom - jogging yoga

Trčanje vam je privlačno, ali vam se ne da? Onda je za vas, jogging yoga. Minute trčanja (5-7 minuta), vježbe za vrat, vježbe za noge, trčanje (3 min), vježbe za cirkulaciju, vježbe za hormonski balans, trčanje (5 minuta), limfna drenaža, trčanje (2 minute), vježbe disanja. Najvažnije je uskladiti trenutak udaha, te trenutak izdaha i njegovo trajanje. To daje smisao i rezultat (vitalnost i snaga) ovim specifičnim vježbama za snagu tijela i opuštenost uma.

Balansiranje hormona i energije u tijelu (chakra healing) s vježbama iz yoge i iz borilačkih vještina

Svaki hormon ima svoju ulogu. Balansiranjem rada organa, balansiraju se fiziološki procesi. Pa tako, nakon ovih vježbi:- poboljšava se probava- podiže se raspoloženjeUz hormonski balans poboljšava se cirkulacija u cijelom tijelu.

U predivnom mediteranskom okruženju, u Villi Welles (koju je sagradio i u kojoj je boravio slavni Orson Welles), uz najljepše zalaske sunca isprobaj: kompletan tretman za vrat (akupresura; masaža), vježbe disanja, EFT tehnika, limfna drenaža, jogging yoga, chakra healing. Sve to te čeka u Primoštenu od 26. do 29. lipnja 2014. Više detalja možeš pronaći ovdje, na broju telefona 099 21 54 170 ili na e-mail adresi mulier@mulier.hr.

Saznaj kako još možeš izliječiti glavobolju i ukočeni vrat.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.