Ljepota i relax Zdrava koža 23. siječnja 2018.

Koji tretmani i postupci pomlađuju kožu lica, a nisu invazivni?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ana Maletić, dr. med., specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije odgovara na sva pitanja o svim neinvazivnim metodama pomlađivanja lica. Preporučuje koju metodu odabrati s obzirom na godine, ali i budžet te rutinama kako se brinuti o koži svaki dan.

Koji su trenutno najpopularniji neinvazivni tretmani pomlađivanja lica u svijetu i u kod nas?

Klijenti žele tretmane nakon kojih nije nužan oporavak, te nakon kojih se mogu vratiti svojim aktivnostima. Laseri su sve popularniji u raznim zahvatima estetske medicine, pa tako i u neinvazivnim tretmanima.

Postoje brojne vrste i tipovi lasera od kojih nisu svi vrhunske kvalitete niti je svaki laser za sve. Lasersko pomlađivanje lica 4D tehnikom predstavlja kombinaciju 4 različita tipa lasera koji djeluju na kožu lica, te ju zatežu i pomlađuju kožu za nekoliko godina. Tretman je ugodan, traje oko sat vremena i daje odlične rezultate.

Mi u Poliklinici Maletić smo već dugi niz godina edukacijski centar za LAHA (Laser and health academy), tako da među prvima u svijetu uvodimo u praksu nove laserske zahvate, te nas posjećuju liječnici iz cijelog svijeta da bi vidjeli kako se pojedini laserski zahvat radi.

Možda te zanima... Top 10 namirnica za zdravu i vječno mladu kožu Hrana Možda te zanima... Pet najvažnijih vitamina i minerala za savršenu kožu Hrana

Koje tretmane bi preporučili ženama u 30-ima, 40-ima, 50-ima i 60-ima?

Stanje kože, njen tonus i konstitucija su potpuno individualni od osobe do osobe i ne mogu se uvijek povezati s kronološkom dobi. Kod mlađe kože, što bi bilo otprilike u 30-ima, bitna je prevencija nastanka bora i zadržavanje tonusa kože.

Prevencija nastanka bora na gornjoj trećini lica radi se aplikacijom botulinum toksina koji paralizira određene mišiće, te onemogućava naglašavanje bora. Kad se pojave prve bore, vrlo efikasno se popunjavaju filerima hijaluronske kiseline i blažim laserskim tretmanima.

S godinama dolazi do opuštanja kože lica te gubitka volumena, posebno u malarnoj regiji odnosno obrazima, što se događa u 40-ima i 50-ima. Volumen se odlično nadomjesti transplantacijom vlastitog masnog tkiva. Ovaj tretman ako se ponovi 2 puta, daje trajne rezultate.

 | Author: Dr. Ana Maletić Foto: Dr. Ana Maletić Za podizanje umjereno opuštene kože uz transplantaciju masnog tkiva, koriste se i razne niti. Među najboljim nitima su APTOS niti, minimalno invazivna metoda pomlađivanja, koje odmah podignu opuštenu kožu.

Vrlo često se u ovoj dobi javlja i višak kože na gornjim vjeđama koji se najbolje uklanja blefaroplastikom-kirurškim uklanjanjem viška kože, a ukoliko se radi o manjoj količini viška kože na vjeđama, ona se može zategnuti laserski. Ako se radi o dubljim borama i većoj količini viška kože u području lica, što nalazimo u 60-ima, najbolji izbor su duboki kemijski pilinzi i face lifting.

Exoderm kemijski piling (duboki kemijski piling kojim odstranjuje površinski sloj i zateže kožu) prodire do najdubljih slojeva kože i kompletno obnavlja kožu, time djeluje i na uklanjanje bora i na poboljšanje teksture kože.

U svim dobnim skupinama za održavanje lica, prevenciju daljnjeg starenja preporučuje se redovito raditi laserske tretmane.

Koliko često treba ponavljati tretmane?

Ovisno o stanju kože i vrsti tretmana koji se primjenjuje. Ako govorimo o 4D laserskom tretmanu lica, kod mlađih osoba dovoljno je tretman napraviti jedan put godišnje, dok se kod starijih preporučuje tretman ponoviti i 4 puta u godinu dana.

Ako imamo vrlo ograničen budžet, što možemo napraviti kada bi se ipak vidjeli rezultati?

Ovdje bih istaknula transplantaciju vlastitog masnog tkiva, naravno ako je indicirana. Ovdje nije potrebno kupovati preparate koji se ubrizgavaju, te daje trajne rezultate, tako da ako usporedimo npr. s filerima hijaluronske kiseline koji ne daju trajne rezultate, ovo je daleko isplativije.

Vjerujete li u anti-age kreme i serume?

Mislim da svatko treba naći kremu i serum koji mu odgovara što je opet potpuno individualno. Bitna je redovita njega kože. Ovi proizvodi ne mogu zamijeniti tretmane i zahvate koje sam navela.

Koji su Vaši savjeti za održavanje mladolike kože lica kod kuće?

  • Uvijek prije spavanja skinuti make up s lica. Svaki dan ujutro i na večer lice treba očistiti i umiti. Umivanje je najbolje kombinacijom prvo tople, a zatim hladne vode. Nakon toga na lice treba nanijeti odgovarajuću kremu. Tek nakon kreme, na lice se nanosi make up.
  • Tijekom dana i za vrijeme izlaganja suncu, jako je bitno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj način ćemo prevenirati nastanak promjena pigmentacije na licu i usporiti starenje kože.
  • Za hidrataciju kože, bitna je i hidratacija iznutra, tako da je jako bitno tijekom dana piti dosta vode. Također je bitan unos svih potrebnih vitamina i minerala, što se najbolje postiže zdravom i raznolikom prehranom.
Krema_4 Možda te zanima... Važna pravila za nanošenje hidratantne kreme za lice Ljepota i relax Hidratantna_Krema Možda te zanima... Hidratantnu kremu nanosi ujutro Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.