Zdrava prehrana može očuvati zdravlje kože, ali također usporiti i spriječiti raniju pojavu znakova starenja. Stoga ti donosimo popis namirnica koje bi trebala češće konzumirati te tako zadržati sjaj i ljepotu kože
Bobičasto voće
Borovnice, grožđe, maline, kupine, brusnica i ribizl imaju veliku količinu biološki aktivnih koji su glavni borci protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju membranu i stanice kože, dok ih antioksidansi i druge fitokemikalije štite. Konzumacijom bobičastog voće smanjuje se rizik od oštećenja kože te pruža zaštita od preranog starenja. Borovnice se smatraju najvećim izvorom antioksidansa koji zbog svog djelovanja imaju anti-aging učinak.
Maslinovo ulje
Ovo ulje bogato je mononezasićenom oleinskom kiselinom koja pomaže koži da se dubinski hidratizira i prevenira nastanak akni. Usto je prirodno bogato antioksidansima i vitaminom E te olakšava eliminaciju toksina iz organizma. Najbolje je konzumirati sirovo djevičansko maslinovo ulje, primjerice dodavanjem u salate, kako bi njegovo blagotvorno djelovanje bilo još izraženije.
Citrusi
Naranča, limun i ostalo citrusno voće odlični su za masnu kožu sklonu aknama jer djeluju antibakterijski. Njihova konzumacija pomaže u smanjenju pora i potiče prirodni proces čišćenja kože. Citrusi imaju i visok sadržaj vitamina C, koji je građevni element kolagena i elastina, te je kao takav jako važan za obnovu kože.
Zeleno lisnato povrće
Povrće poput špinata i raštike bogato je vitaminima C i A. Vitamin A pomaže pri očuvanju prirodne elastičnosti kože i održava njenu vlažnost. Koristan je u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja djelovanje slobodnih radikala. Vitamin C može ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka. Zeleno lisnato povrće također pomaže u detoksikaciji te održavanju kože lijepom, mladolikom i zdravom. Usto je bogato i beta-karotenom, koji štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem, pa bi se trebalo naći na svakodnevnom jelovniku.
Dinje i lubenice
Ovo voće ima nizak glikemijski indeks, a odličan je izvor vitamina C i beta-karotena. Veća količina beta-karotena može potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala ta tako smanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Dinja zbog svog visokog sastava vode pomaže u hidrataciji kože, baš kao i lubenica.
Orašasti plodovi
Lješnjaci, orasi i bademi bogati su omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i sprječavaju nastanak akni. Osim toga, bogati su vitaminom E koji prevenira ranu pojavu bora i prištića.
Mrkva
Sadrži velike količine beta-karotena i drugih spojeva korisnih za zdravlje, kao što su vitamin A, minerali i antioksidansi. Beta-karoteni iz mrkve se u tijelu pretvaraju u vitamin A koji pomaže u regeneraciji tkiva kože i pruža zaštitu od sunčevih zraka. Antioksidansi i karotenoidi štite kožu, a konzumacija soka od mrkve ljeti djeluje kao prirodan način zaštite od sunca, ali i od opeklina.
Riba
Riba, naročito ona masna poput lososa, sardine, tune i skuše, bogata je vitaminom A, omega-3 i omega-6 masnim kiselina. Idealno bi bilo konzumirati je dva do tri puta tjedno jer je najbolji saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože. Dodavanjem omega-3 masnih kiselina prehrani možemo poduprijeti sloj lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprječavaju iritacije. Osim što učvršćuju kožu, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati kronična stanja poput crvenila lica i atopičnog dermatitisa.
Sjemenke
Sjemenke sadrže kalij, magnezij, vitamin E i niz esencijalnih aminokiselina, uključujući i omega-3 masne kiseline. Sjemenke lana uz to sadrže i fitoestrogene. Oni čine kožu glatkom, elastičnom, aktiviraju procese obnavljanja te poboljšavaju strukturu kose i noktiju. Sjemenke suncokreta zbog vitamina E i omega-3 masnih kiselina u svom sastavu sprječavaju isušivanje kože i preuranjene bore pa su odličan izbor za suhu kožu.
Rajčica
Likopen iz rajčice se često spominje kao vrlo snažan antioksidans. Potiče obrambeni mehanizam kože i prevenira ubrzano starenje. Općenito poboljšava čvrstoću kože lica te smanjuje pojavu bora. Treba naglasiti da su pozitivni učinci likopena dodatno naglašeni ako se unosi u kombinaciji s drugim antioksidansima, poput vitamina E, selena, beta-karotena i sl.