Ljepota i relax Wellness 20. listopada 2016.

Kako najlakše saznati koliko sna je potrebno?

Spavanje_Kvalitetni_Madraci
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnjem brzom, suvremenom i produktivnom društvu, sve što imalo liči na znak slabosti, ne smatra se dobrom kvalitetom. Ujutro duže spavate jer ste radili prekovremeno? Vjerojatno ste lijeni... ili...?

Stišću vas rokovi, kasnite sa poslom, niste stigli oprati suđe? Ma nema veze, nećete još ići spavati, pa ćete stići odraditi sve obveze. Krivo! San treba biti vaš prioritet, jer ćete time značajno poboljšati zdravlje i kvalitetu života. Evo par savjeta kako to učiniti. 

Zaboravite na osmosatno pravilo

Da, svima nam je potrebna određena količina sva svake noći kako bismo mogli odraditi sve dnevne obveze, no isto tako nekima će biti potrebno manje, a nekima odmora. Osluškujte svoj organizam, jer ćete tako najbolje znati koliko sna treba baš vama. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prestanite se truditi zaspati na silu

Mogi se trude zaspati. Međutim, „trudom“ da zaspete samo ćete postići suprotan efekt. Ustanite, prošetajte, popijte šalicu toplog mlijeka! Drugim riječima, probajte se opustiti. Ako usvojite takve navike, san će s vremenom, sam doći na oči. 

Razmislite o svojim navikama

Pijete li kavu prije spavanja ili možda radite u krevetu? Vrijeme je da to promijenite i krevet pretvorite u mjesto svog ekskluzivnog odmora!

Prije spavanja, ne brinite

Navečer probajte dnevne probleme ostaviti iza sebe! Ako ste uznemireni tijekom dana i taj osjećaj nosite i u krevet, vjerojatno nećete moći zaspati. Probajte se opustiti uz umirujuću knjigu ili slično štivo, glazbu ili lagano istezanje. Jednom kada se riješite negativnih misli, lakše ćete utonuti u san.

Vodite dnevnik spavanja

Vodeći dnevnik spavanja (kada idete spavati, kada se budite, budite li se tijekom noći, jeste li konzumirali kavu, alkohol ili neke lijekove), lakše ćete shvatiti što je to što vam ne da spavati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ne kompenzirajte manjak noćnog sna

Budite se i liježite uvijek u isto vrijeme. Organizam pamti.

Njegujte zdrave navike

Izbjegavajte drijemanje tijekom dana, vježbajte 2-3 puta tjedno i zamračite sobu prije spavanja. Ovakve navike olakšat će vam počinak i bolje pripremiti organizam za san.

Osvijestite si što je to što želite promijeniti

Razmislite o tome s čime niste zadovoljni vezano uz san i probajte to promijeniti.

Razmislite o svojim mislima

Ako ne možete zaspati, ne prepuštajte se mislima kako ćete zbog neispavanosti izgubiti posao ili ćete se razboliti. Pratite svoj ritam, ne brinite.

Vodite računa na čemu spavate

Odabir proizvoda za spavanje je ključan, a to se posebno odnosi na kombinacijupodloge (madraca) i jastuka. Ukoliko se noću vrtite, znojite i imate isprekidan san, odaberite one proizvode koji odgovaraju upravo vama.

 | Author: Promo Foto: Promo

Planirajte vrijeme kupovinu madraca i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.

DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprječavaju prenosivost pokreta. To znači da vas okretanje vašeg partnera tijekom noći neće više buditi. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa nećete osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te ćete spavati mirnije i kvalitetnije.

 | Author: Promo Foto: Promo Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.