Ljepota i relax Wellness 16. lipnja 2017.

Kako istrenirati mozak da uspiješ zaspati za 60 sekundi?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gordan nije mogao spavati jer je bio uzbuđen što će biti kum na vjenčanju svog najboljeg prijatelja. Kada bi došlo vrijeme za spavanje stalno je vrtio govor koji je trebao održati na vjenčanju. Nakon nekoliko dana već je bio 'lud' zbog nespavanja i požalio se prijateljici.

Njegova prijateljica Andrea nedavno se udala i rekla je Gordanu da je i noć prije vjenčanja spavala "snom pravednika" i to zahvaljujući metodi "4-7-8". Andrea je zaposlena u Wellness centru i završila je više edukacija za otpuštanje stresa, meditaciju i tehnike disanja. Tehnika disanja '4-7-8' podrazumijeva da 4 sekunde udišeš kroz nos, zadržiš dah 7 sekundi i izdišeš kroz usta 8 sekundi. Andrea je Gordanu objasnila da navedena kombinacija brojeva ima kemijski učinak na mozak, usporava otkucaje srca i smiruje um.

Ovce | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

"Isprobao sam '4-7-8' trik i nisam mogao vjerovati da djeluje. Tijekom sljedeće četiri noći prije svadbe, bez obzira što su mi stres i uzbuđenje rasli, bez problema sam spavao zahvaljujući '4-7-8' načinu disanja. Koristio sam metodu i kao način opuštanja prije nego što sam održao govor", ispričao je Gordan i objasnio što možeš očekivati kad prvi put probaš tehniku: "Kad prvi put zadržiš dah na 7 sekundi, željet ćeš što prije udahnuti, a također te može iritirati polagano udisanje i izdisanje. Ali, izdrži i ne mijenjaj ništa. Ne vraćaj se normalnom načinu disanja, nego diši '4-7-8' dok ne zaspeš. Primijetit ćeš kako ti se otkucaji srca usporavaju, um postaje mirniji, a cijelo tijelo opuštenije."

Najčešći psihički uzroci nastanka nesanice i kako si pomoći

Kada su ljudi pod stresom i uznemireni dišu plitko i često nesvjesno zaustavljaju dah. Brojanjem do 4 uzimaš više kisika koji ulazi u krvotok kad zadržavaš dah 7 sekundi, a izdahom u trajanju od 8 sekundi iz pluća izbacuješ ugljični dioksid. Takav način disanja usporava rad srca i povećava količinu kisika u krvotoku te daje osjećaj lakoće zbog čega se osjećaš kao da si uzela neki sedativ.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.