Ljepota i relax 19. kolovoza 2018.

Izgled jezika otkriva kakvo ti je stanje organizma

Jezik630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod dijagnostike na temelju izgleda jezika što je dio tradicionalne kineske medicine gleda se njegova otečenost, promjena boje i gustoće premaza sline na jeziku, zatim vlažnost, odnosno ispucalost površine jezika i slično. Normalan jezik je ružičast. Svjetlija boja, od svijetlo ružičaste do bijele, ukazuje na nisku razinu energije i funkcije organa te može biti znak anemije.

Dijagnostika iz jezika

Ako je tvoj jezik ovalnog oblika, ujednačene širine i ružičaste boje, i kad ga isplaziš izgleda čvrsto, ali ne preukočeno te možeš uočiti okusne pupoljke i tanki, prozirni bjelkasti film preko jezika, velike su šanse da odražava dobru ravnotežu energije u tijelu, odnosno zdravlje unutrašnjih organa. Kad ga isplaziš, bitno je provjeriti i je li jezik ravan, odnosno ne bi se smio spontano zakretati na jednu stranu i ne bi trebala osjetiti neugodan miris niti osjećati neugodan okus u ustima.

To su osnovna pravila tradicionalne kineske medicine koja pregled jezika koristi tek kao jednu od metoda za dijagnostiku stanja organizma i pojedinih organa."Jezik se dijeli na tri dijela, pri čemu vršak jezika predstavlja gornji dio tijela, a stražnji dio jezika donji dio. Kad bismo jezik podijelili na pola (po dužini), linija koja ga presijeca na lijevu i desnu stranu predstavlja kralježnicu, dok su organi raspoređeni onako kako su inače raspoređeni na tijelu", objasnila je dr. Jing Dong Quian, terapeutkinje tradicionalne kineske medicine u Surya centru, u kojem se bave programima za poboljšanje i unapređenje zdravlja. "Zona srca nalazi se otprilike na jednoj trećini od vrha jezika, a pluća sa svake strane srca. Zatim ispod srca po liniji kralježnice slijedi želudac, pa gušterača, sa jetrom i slezena sa strane, pa crijeva i bubrezi."

Kako izgleda pregled?

"Za pregled i dijagnostiku iz jezika i pulsa obično treba 15-ak minuta, no iskusan terapeut istodobno će pogledati i znakove promjena u tijelu koje se mogu iščitati iz lica, provjeriti ima li tijelo osobe koja je pred njim specifičan miris, te pratiti glas, koji u kineskoj medicini također služi u dijagnostici. Tako će dijagnoza koju osoba dobije biti skup svih tih elemenata", rekla dr. JingDong Quian.

Kako djeluje terapija?

Na temelju rezultata pregleda obično se odmah daje i preporuka za promjenu prehrane, odnosno upućuje na namirnice koje za osobu mogu biti korisne, ili čajeve te dodatke koje osoba treba uzimati određeno razdoblje. Poanta nije u tome da odmah, odjednom, izbaciš loše namirnice, a ubaciš dobre, nego da pokušaš malo pojačati unos onih preporučenih, jer će organizam s vremenom sam prestati žudjeti za lošima i tako uspostaviti ravnotežu. Dakle, promjena ne mora biti povezana s odricanjem, ili velikim odlukama.

Preporuka o namirnicama i dodacima donosi se na temelju procjene o tome koji okusi dominiraju tvojim tijelom, a koje bi trebalo pojačati radi ravnoteže, ovisno i o tome treba li zagrijati tijelo zbog preslabe cirkulacije (odnosno krvi) ili ohladiti zbog eventualnih upala. Korisno je naučiti koje namirnice kako djeluju, odnosno koje se pripisuju trpkom ili ljutom okusu, slatkom i kiselom, te gorkom i slanom te razmisliti o njihovu kombiniranju.

Možda te zanima... Rak debelog crijeva: Promjene u stolici i drugi simptomi Zdravlje

Možda te zanima... Upalne bolesti crijeva - kakvi se rezultati postižu fitoterapijom Zdravlje

Jezik ispred ogledala

  • Boja: Normalan jezik je ružičast. Svjetlija boja, od svijetlo ružičaste do bijele, ukazuje na nisku razinu energije i funkcije organa te može biti znak anemije. Tamniji jezik, u rasponu od svijetlosive do ljubičaste, ukazuje na povećanu toplinu u tijelu, koja je često znak upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa. Jezik modroljubičaste boje ukazuje na probleme sa srcem. 
  • Premaz: Premaz na jeziku trebao bi biti bijeli, proziran i ne pretjerano gust. Jako gusta sluz često je znak neravnoteže u probavnom sustavu. Debeo sloj sline na jeziku znak je slabijeg imuniteta i može upućivati na gljivičnu infekciju. Ako je taj premaz žute boje, upućuje na infekcije ili upale u tijelu te na moguće probleme sa želucom i jetrom, kao i nadutost. Debeli žuti sloj na jeziku znači probleme sa crijevima. Ako su naslage na stražnjem dijelu jezika, obratite pažnju na debelo crijevo. Bijeli sloj na jeziku ukazuje na prehladu, kašalj, bronhitis, neuralgiju te grlobolju. 
  • Vlažnost: Suhoća jezika i udubljenja na površini mogu biti znak topline u tijelu, koja je uvijek signal upala. Izrazito suhi jezik ukazuje na vrlo teške poremećaje energije. Suhe i ispucale zone ukazuju na probleme s određenim dijelovima tijela. Ako je cijeli jezik ispucan, to ukazuje na prethodnu izloženost stresu, ili život u siromaštvu pun briga.
  • Otečenost: Debeo i otečen jezik može ukazivati na probleme sa zadržavanjem vode, ili neki problem sa limfom. Natečeni jezik može ukazivati i na gljivice i nedostatak korisnih bakterija. 
  • Pokretljivost: Mlitav jezik znak je jako teške bolesti. Ako se jezik nevoljno okreće na jednu stranu, to ukazuje probleme s jetrom. Ako jezik koji je osoba isplazila nevoljno drhti, to upućuje na duboki strah, velike brige i tjeskobu, ali može biti i znak bronhitisa ili problema s dišnim organima. 
  • Papile: Ako su bradavice na jeziku (tzv. papile) ispupčene, a jezik suh i grub na dodir, riječ je o infekciji.
  • Tragovi zuba, pruge: Jezik na kojemu su vidljivi tragovi zuba znak je slabosti slezene. Bilo kakve pruge i crte na jeziku ukazuju na oštećeni živčani sustav.
  • Ispucalost: Može ukazivati na problem apsorpcije vitamina i minerala, posebno vitamina B6, koji je odgovoran za nedostatak energije. 
  • Bol: Općenito bolan jezik ukazuje na nedostatak željeza u organizmu, vitamina B6 i nijacina, što se može nadomjestiti čajem od koprive. 
  • Pečenje jezika: Mogući problemi sa želucem zbog nedostatka želučanih sokova.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja astrološkog i ezoterijskog mjesečnika Astral.

Ayurvedska terapeutkinja Senka Kušer Mijić savjetovala je kako održavati jezik zdravim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.