Zdravlje Simptomi i pomoć 27. travnja 2018.

Upalne bolesti crijeva - kakvi se rezultati postižu fitoterapijom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od upalnih bolesti crijeva (UBC) u koje spadaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, karakteristični su izmjene stabilizacije i ponovnog povratka bolesti uz kroničnu upalu različitih dijelova GI trakta što izaziva proljev i bolove u trbuhu. Uzroci upalnih bolesti crijeva još su uglavnom nepoznati. Dipl. ing. agronomije Maja Žalac, fitoaromaterapeutkinja objasnila kako fitoterapija može pomoći.

Upalne bolesti crijeva ili IBD kako se prema engleskom nazivu "Inflammatory Bowel Disease" skraćeno nazivaju u medicinskoj literaturi i komunikaciji, kronične upalne bolesti koje zahvaćaju probavnu cijev, ali i različite druge organe u tijelu bolesnika. Probavna cijev počinje od usta i sastoji se od jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, a povremene ili trajne upalne promjene mogu se pojaviti i na organima izvan probavne cijevi (zglobovi, koža, oči, žučni vodovi, jetra). Bolest se može pojaviti u bilo kojem razdoblju života. U skupini upalnih bolesti crijeva tradicionalno se razlikuju tri bolesti: Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i intermedijarni kolitis.
Uzrok nastanka upalnih bolesti crijeva nije sasvim jasan, ali zna se da je u podlozi bolesti poremećaj obrambenog (imunosnog) sustava čovjeka. Smatra se da se takva upala može dogoditi samo kod osoba koje nose određene promijene na svojim genima, i to na poticaj faktora iz okoliša. Bolest se može stišati i dovesti u fazu mirovanja koju liječnici nazivaju remisija, ali je za sada neizlječiva. Broj oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa drastično se povećava, osobito među mlađim osobama uključujući djecu i adolescente.
Bolni-Trbuh-O | Author:

"U akutnoj fazi bolesti treba izbjegavati vlaknastu hranu"

"Smatram da su upalne bolesti crijeva uglavnom posljedica loše prehrane i stresa koji nekako bude okidač za razvoj bolesti. Današnja prehrana puna je kojekakvih aditiva i konzervansa, mnogi u užurbanom svakodnevnom ritmu pojedu 's nogu' industrijski prerađene i pekarske proizvode koji ne sadrže potrebna vlakna za održavanje zdravlja crijevne flore", objašnjava dipl. ing. agronomije Maja Žalac, fitoaromaterapeutkinja i savjetuje:

"Kad se pojave simptomi bolesti crijeva, svakako treba poraditi na kvaliteti prehrane. U akutnim stanjima upale kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, treba izbjegavati vlaknastu hranu jer ona dodatno opterećuje crijevnu sluznicu, te u tom periodu jesti laganu, većinom kuhanu hranu. Kad se stanje smiri, preporučuje se uvesti vlakna u prehranu, i to u prosječnoj količini od 25 g dnevno. Kako je stres uglavnom okidač za razvoj bolesti, bilo bi poželjno pronaći načine kako se nositi s njim (pošto ga nitko ne može ukloniti!) sa što manjim posljedicama na zdravlje."

Biljna terapija je individualna za svakog pacijenta

 | Author: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Maja Žalac objašnjava da u čajne mješavine za sve upalne bolesti crijeva stavlja biljke koje djeluju protuupalno, obnavljaju crijevnu sluznicu, te djeluju protiv stresa: "Kad se pacijent javi, svakome slažem njegovu individualnu recepturu, prilagođenu samo njemu prema uzetoj kratkoj anamnezi, ovisno boluje li još od kojih bolesti, uzima li kakvu terapiju i slično, a kod bolesti crijeva ovisi pati li pacijent od proljeva (što je češće) ili od zatvora, ili se oni izmjenjuju.

Odlične biljke su sljezovi koji svojom sluzi oblažu crijevnu sluznicu, matičnjak koji smiruje, komorač koji djeluje protiv grčeva, kupinov list, islandski lišaj i trputac koji djeluju protuupalno, a ujedno jačaju organizam…hrastova kora ukoliko se radi o proljevastim stolicama…majčina dušica, anđelika, kadulja."

Odlični rezultati fitoterapije

Fitoterapeutkinja kaže da su rezultati liječenja ovih bolesti fitoterapijom zaista odlični: "Pacijenti se vrlo brzo počnu osjećati bolje, iako na terapiji treba biti nekoliko mjeseci, a po potrebi i duže ovisno o simptomima i trajanju bolesti. Stručno i savjesno složena takva terapija nema štetnih nuspojava, već naprotiv, jača organizam, popravlja krvnu sliku, regulira probavu, a s vremenom pacijenti smanjuju i ukidaju uzimanje lijekova (to uvijek mora biti u dogovoru s liječnikom!)."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Primjer univerzalne recepture za zdrava crijeva

Maja Žalac za čitatelje Zdrave Krave otkriva primjer jedne biljne recepture:

Sastojci:

  • List bijelog sljeza 20 g
  • Cvijet crnog sljeza 10 g
  • Matičnjak 10 g
  • Menta 10 g
  • Islandski lišaj 10 g
  • Kadulja 10 g
  • Kupinov list 10 g
  • Neven 10 g
  • Komorač 10 g

Priprema: 2 jušne žlice čajne mješavine staviti kuhati u litru hladne vode, kad zakipi ostaviti poklopljeno 10 do 15 minuta, procijediti, čaj pijuckati tijekom dana

Čaj se u terapiji pojačava i biljnim kapima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.