Zdravlje Simptomi i pomoć 26. svibnja 2018.

Rak debelog crijeva: Promjene u stolici i drugi simptomi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od raka debelog crijeva u RH godišnje obolijeva prosječno oko 3000 osoba oba spola, a oko 2000 ih umire. Zadnju subotu u svibnju obilježava se Dan plavog irisa s namjerom informiranja javnost o ovoj bolesti kako bi se bolest prevenirala ili na vrijeme otkrila.

S obzirom na visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te je izuzetno važna podrška cijelog društva da bi se to postiglo. Provedba Nacionalnog  programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva započela je odlukom vlade Republike Hrvatske krajem 2007. godine.

Svake dvije godine se pismom pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom se upućuju na kolonoskopiju. Ovom je metodom moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Wc | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prvi simptomi koji mogu upućivati na rak debelog crijeva

Karcinom debelog i završnog crijeva jedan je od dva najčešća sijela raka i zahvaća više od milijun ljudi godišnje u svijetu. Budući da je u Hrvatskoj drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr.med., redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora otkrio nam je koji sve znakovi mogu upućivati na rak debelog crijeva, a zbog kojih bi osoba svakako trebala potražiti savjet liječnika. "Simptomi raka debelog crijeva ovise o mjestu nastanka karcinoma i o njegovoj veličini", rekao je Krznarić i naveo neke od simptoma:

  • Promjene u pražnjenju stolice
  • Dugotrajni grčevi
  • Bol i nelagoda u trbuhu
  • Lažni nagoni na pražnjenje stolice
  • Osjećaj da se debelo crijevo nije u potpunosti ispraznilo
  • Umor
  • Neobjašnjiv gubitak na tjelesnoj težini
  • Krvarenje iz debelog crijeva ili krv u stolici

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Velike prednosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva pomoću jednostavnog testa

Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na prisutnost krvi u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. Bolest se može otkriti u početnom stadiju, kada su izgledi za izlječenje veliki. Jednostavna i jeftina metoda za otkrivanje ovog karcinoma, ali i većih polipa (tkivnih izraslina koje rastu iz sluznice debelog crijeva prema šupljini crijeva) koji lagano krvare jest test na skriveno (okultno) krvarenje.

 
 
 

"Malu količinu stolice bolesnik stavi u tvornički pripremljen test i tako tri dana za redom. Ako je test pozitivan, potrebne su daljnje pretrage, a ako liječnik posumnja na karcinom, potreban je digitorektalni pregled kojim se mogu otkriti hemoroidi ili karcinom ako je nisko postavljen", govori Krznarić.

Preventivne mjere koje svi mogu poduzeti

  • Umjerena tjelesna aktivnost
  • Prehrana koja sadrži mnogo vlakana (povrće, voće i slično)
  • Mediteranski način prehrane posebice može pridonijeti prevenciji razvoja raka debelog crijeva
  • Dokazano je kako vitamini A, C, E te kalcij i selen iz hrane mogu imati zaštitno djelovanje
  • Vitamin D smanjuje rizik od raka debelog crijeva za čak 33 posto
     
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Lola

      Testiranje bi trebalo provoditi prije 50 g. Imam 36 g i dobila sam adenocarcinom crijeva. Isto tako poznanica od 24 g je takodjer oboljela od iste bolesti. Tako da bi trebalo obratiti pozornost i na mladju vrstu populacije a ne lijeciti hemoroide :-(

    • Default avatar -
      kristoffer

      Pozdrav, Želite li pokrenuti vlastiti posao? Trebate li financijska sredstva za napraviti druge stvari za vrijeme ovog blagdana? Mi smo na raspolaganju. Nudimo gotovinski krediti iz Euro 2000 do 10 milijuna, uz godišnju kamatnu stopu od 3%. Trajanje otplate od 1 do 30 godina. Bilo bi nam drago da ste se kao našim cijenjenim klijentima. Ovdje je naš mail: palic.sirnikola@gmail.com Tel/ Whatsapp: +33 756 847 516

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.