Ljepota i relax Zdrava koža 21. siječnja 2018.

'Dobri' i 'loši' alkoholi u kozmetici: Koji isušuju kožu i oduzimaju joj sjaj?

Kozmetika-Kupovati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si do sada već i sama primijetila kako se na popisu sastojaka kozmetičkih proizvoda vrlo često nalaze i alkoholi. Specijalistica dermatologije Zdenka Zorić i savjetnica za prirodnu kozmetiku Jadranka Marković pojašnjavaju u kolikoj mjeri ovakvi preparati mogu štetiti našoj koži.

'Dobri' i 'loši' alkoholi u kozmetici

Alkoholi su vrlo čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Oni se u principu koriste zato kako bi se drugi sastojci u proizvodu dobro pomiješali, a koriste se i kao sredstvo za čišćenje te kao ovlaživači.

U kozmetičkim proizvodima razlikujemo 'dobre' i 'loše' alkohole. ''Cetil alkohol, stearilni alkohol i cetearilni alkohol su 'dobri' alkoholi. Oni služe kao emulgatori te se često nalaze u kremama i losionima. 'Loši' alkoholi utječu na prirodni zaštitni sloj kože tako da ona postaje podložnija bakterijama, virusima te iritaciji i ekstremnom isušivanju. Alkoholi iz ove skupine su denaturirani alkohol, izopropranol, metanol, propil alkohol'', pojašnjava specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Aviva dr. med. Zdenka Zorić. Tako, primjerice, ako na svome licu primjenjuješ pudere koji sadrže 'loše' alkohole, koža djeluje isušeno, bez sjaja je i bore djeluju dublje.

Kada na proizvodu vidiš oznaku 'alcohol free' to znači da taj proizvod ne sadrži denaturirani alkohol. ''Što se denaturirani alkohol nalazi više na vrhu popisa sastojaka, to je veća njegova koncentracija u tom proizvodu. Najčešće se primjenjuju u obliku tonika i losiona za masnu kožu sklonu aknama'', dodaje spec. dermatologije te savjetuje kakve bi preparate, s obzirom na količinu alkohola u kozmetičkim proizvodima, trebala izbjegavati ovisno o tipu kože:

Njega svih tipova kože

''Osobe koje imaju suhu i osjetljivu kožu svakako trebaju izbjegavati primjenu ovih proizvoda jer je za njih karakteristično da dodatno isušuju kožu, uzrokuju osjećaj zatezanja i peckanja. Kod osoba koje imaju mješovitu kožu se mogu primjenjivati samo na T- zoni (čelo, nos i brada), dok obraze treba izbjegavati'', pojašnjava dr. med. Zorić. ''Na tržištu se nalaze brojni dezodoransi koji ne sadrže alkohole, a dodatna iritacija nije preporučljiva osjetljivoj koži pazuha, posebno nakon depilacije.''

Doktorica savjetuje da svakako izbjegavaš primjenu kozmetičkih proizvoda koji sadrže 'loše' alkohole s obzirom na to da na tržištu ima odličnih proizvoda namijenjeni njezi svih tipova kože bez navedenih sastojaka.

Možda te zanima... 8 recepata za izradu prirodnih odstranjivača šminke Ljepota i relax Možda te zanima... Hrana i kozmetika u plastičnim pakiranjima - zašto su opasni za žene? Eko

Obrati pozornost i na porijeklo alkohola

Savjetnica za prirodnu kozmetiku Jadranka Marković iz Biovege tvrdi kako je prisutnost alkohola u preparatima ponekad nužna zato što alkohol, pomiješan s vodom, predstavlja otapalo pomoću kojeg je jedino moguće dobiti neke ekstrakte iz biljaka (a kada oni nisu topivi u vodi ili u ulju).
''Također, taj alkohol će poslužiti i kao sredstvo koje će te ekstrakte prenijeti u kožu'', kaže te dodaje kako je izuzetno bitno da koristiš prirodne kozmetičke preparate s certifikatom jer je i porijeklo alkohola jako važno. 

''Naime, vrhunski certificirani prirodni kozmetički preparati sadrže alkohol koji zadovoljava visoke prehrambene standarde i dobiven je iz voća, krumpira i žitarica fermentacijom te destilacijom i ne sadrži gluten. Postotak alkohola nikada ne smije biti takav da bi na bilo koji način oštetio kožu ili je isušio, što znači da ne smije biti u postotku većem od 8 do 12 posto.''

Jadranka Marković naglašava kako ovaj prirodni alkohol također služi i kao konzervans te se tako izbjegava korištenje sintetskih konzervansa. ''No bitno je naglasiti da se alkohol u takvoj vrsti preparata ne dolijeva kao jedan od sastojaka, nego se koristi već u samom procesu dobivanja sastojaka iz biljaka'', zaključuje.

Saznaj kojih sedam štetnih sastojaka se nalaze u kozmetici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.