Eko 01. listopada 2016.

Hrana i kozmetika u plastičnim pakiranjima - zašto su opasni za žene?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izloženost kemikalijama iz plastičnih pakiranja hrane i kozmetike smanjuje razinu vitamina D kod odraslih zdravih osoba. Rezultati su to novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

A krivci za smanjenje razine vitamina D su opet isti duo - bisfenol A i ftalati, od ranije poznati kao endokrini disruptori koji se povezuju sa različitim zdravstvenim stanjima uključujući i probleme sa plodnošću.

Za imunitet je ključan Vitamin D!

Žene su posebno ugrožene

Naime, u istraživanju je sudjelovalo više od 4500 ispitanika u razdoblju između 2005. i 2010. godine. Znanstvenici su iz krvi i urina ispitivali vitamin D i dobivene vrijednosti uspoređivali s vrijednostima bisfenola A i ftalata, koji se u slučaju izloženosti organizma tim kemikalijama, izlučuju u urinu. Rezultati su pokazali kako osobe koje su najviše bile izložene ftalatima, ujedno imale najnižu razinu vitamina D. Ovi se rezultati posebno odnose na žene.

S obzirom da je veliki broj ljudi redovito izložen bisfenolu i ftalatima, mogućnost da navedene kemikalije mogu smanjiti razinu vitamina D i u najmanjoj mjeri je opasna upravo zbog važnosti vitamina D za naše zdravlje.

Kako se zaštititi?

Kemikalije iz plastike nalaze se svuda oko nas i teško ih je izbjegavati. Nedavno istraživanje pokazalo je kako se ftalati nalaze čak i u kućnoj prašini. Čak i kada kupujemo pametno, nismo uvijek zaštićeni. Proizvodi bez bisfenola, deklarirani kao BPA-free, poput konzervi hrane, ponekad sadrže zamjenske kemikalije čija sigurnost za ljude još nije utvrđena.

Svjedoci smo sve veće proizvodnje dječjih igračaka koje ne sadrže BPA spojeve, međutim istovremeno zabilježeno je povećano korištenje drugih kemikalija upitnog djelovanja na zdravlje.

Izlaganje ovim kemikalijama možemo smanjiti na način da izbjegavamo plastičnu ambalažu, a više koristimo papirnatu i staklenu. Također, valja izbjegavati pakiranu hranu, a što se tiče kozmetike, savjetuje se pronaći proizvode od prirodnih sastojaka.

Zašto treba izbjegavati LED rasvjetu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.