Ljepota i relax Prirodno lijepa 02. listopada 2018.

Ako se ne možeš suzdržati, kako bez posljedica istisnuti prišt?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su dobro poznate posljedice istiskivanja prišteva poput infekcije i ožiljaka ipak se teško suzdržati. Ne samo da istiskivanje može ostaviti trajni ožiljak, već nehotice možemo gurnuti bakterije dublje i tako potaknuti ciklus novih nicanja prištića na istom mjestu.

Pa, ako već moraš, drži se ovih savjeta.

Peri ruke - ne pokušavaj ništa dirati bez pranja ruku sapunom prije i poslije, jer možemo samo pogoršati situaciju. Prljavim rukama prenijet ćeš bakterije iz prištića na druge dijelove lica, što uzrokuje širenje bakterija.

Lavandin hidrolat ili antibiotska mast za umirivanje kože - ako pak bubuljica postane „mikro-rana “, tada je najbolje primijeniti malo lavandinog hidrolata ili antibiotske masti preko noći, kako bi se ubrzalo zacjeljivanje. Omogućiti bubuljici da “diše” tijekom dana bez ičega na sebi, ako je moguće, također će pomoći da se brže oporavi.

Nemoj prištić dalje istiskivati - nakon što si ga istisnula, pokušaj se oduprijeti porivu da ga i sutra istiskuješ. Iako može izgledati da ga treba istisnuti još. Bubuljica nabubri kao reakcija na istiskivanje, zato je najbolje ne pokušavati ponovno. Također ćeš pogoršati traumu na tom području, što povećava šanse za ožiljke i širenja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne diraj krastu - najvažnija stvar kako bi se spriječio ožiljak je da ne otkineš krastu nakon što se ona pojavi. Ta krasta važan je dio regeneracije kože i prekid tog procesa je najgora stvar koju možeš učiniti. Ako otkineš prvu krastu, svaka sljedeća koja se napravi neće odraditi posao kao ona prva i jamči dugotrajnu promjenu boje kože i ožiljak.

Šminka, da ili ne? - Možeš staviti šminku na to područje, ali nije poželjno, pa ako ne moraš, nemoj. Međutim šminka ne bi trebala utjecati na zacjeljivanje tog područja, ako si očistila lice ujutro prije nanošenja šminke i nakon skidanja šminke prije spavanja.

Akne_3 Možda te zanima... Zašto toliko volimo istiskivati prištiće? Ljepota i relax Kokos_7450X300_1 Možda te zanima... Namirnice koje tjeraju akne s lica Hrana

Prekrivanje prištića - ako ne možeš držati ruke podalje, najbolje je kupiti proizvod koji prekriva prištiće. Nanesi ga na čistu kožu prije spavanja. Pomoći će ti da se ujutro probudiš bez krastice i slobodno se našminkajte.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.