Kolumne 11. prosinca 2023.

Ulje klinčića, pomaže kod reume i akni i daje energiju za ostvarivanje ciljeva

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja u ovom članku objašnjava kako djeluje esencijalno ulje klinčića te donosi recepte protiv reumatskih bolova i akni. Objašnjava i kakvo energetsko djelovanje ima esencijalno ulje klinčića i kako vam, ako ga stavite u svoju aroma lampu može dati snagu da lakše ostvarite svoje ciljeve.

Esencijalno ulje klinčića (Eugenia caryophyllata) dobiva se destilacijom vodenom parom pupova cvijeta, lišća ili stabljika. U svom kemijskom sastavu sadrži spojeve fenole koji su zastupljeni u 83,60 % i estere koji se nalaze u omjeru od 9, 2 %. Zbog svog kemijskog sastava rijetko se koristi u kozmetičke svrhe, no ono što ga karakterizira su njegova medicinsko kozmetička svojstva, kao što su antiseptičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, antimikrobno, antivirusno, neurotonično i stimulirajuće.

Biljka klinčića sadrži i minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. U medicinskoj kozmetici jedan od važnijih fenolnih spojeva je i eugenol, koji ima brojna korisna djelovanja, no najznačajnija su antimikrobna, protuupalna, analgetska, antioksidacijska i antikancerogena djelovanja. Antimikrobno i antiinflamatorno djelovanje spoja eugenola iz klinčića svoju primjenu pronašlo je i kod tretiranja širokog spektra virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži poput bradavica, herpesa i atletskog stopala.

Možda te zanima... Arhetipovi esencijalnih ulja II., požuri po svoj primjerak na Interliber Zdravlje

U kombinaciji s biljnim uljem jojobe (Simmondsia chinensis), koje također ima protuupalna svojstva i bogato je vitaminom E, pogodno je kod tretiranja kože s problemima akni i čireva jer sprječava upalne procese i širenje infekcije, što kožu čini čišćom, svježom i daje joj ljepši i sjajniji izgled. Esencijalno ulje klinčića svoju primjenu ima i kod olakšanja problema nastalih reumatskim oboljenjem. Dobro se miješa s esencijalnim uljem borovice (Juniperus communis), koja ima izrazito snažno analgetičko i antiseptičko djelovanje te macerata biljke gospine trave – kantarion (Hypericum perforatum), što pomaže kod smanjenja oteklina i crvenila na koži nastalih upalnim procesom, čime ona dobiva ljepši i sjajniji izgled.

Jedno od svojstava esencijalnog ulja klinčića je i njegovo jako neurotoničko djelovanje. Svojim snažnim slatkasto toplim začinskim mirisom odličan je u kombinaciji s esencijalnim uljem slatke naranče (Citrus sinensis). Putem inhalacije u difuzorima ili džepnim nosnim inhalatorima oni djeluju na stanja uznemirenosti, poboljšavaju kvalitetu sna, što ublažava stres koji se nakuplja na licu pa samim time djeluje na dobro raspoloženje i brigu o sebi. Zbog svojeg stimulirajućeg svojstva esencijalno ulje klinčića korisno je kod problema s konstipacijom i otežanom probavom. Svojim antiparazitskim djelovanjem uništava parazite i bakterije u probavnom traktu, olakšava izbacivanje toksina iz tijela, pomaže u jačanju imuniteta organizma, djeluje na krvne žile, jer osigurava protok hrane i kisika stanicama, čime osobi osigurava zdravlje, što se odražava i na ljepšem i zdravijem izgledu kože.

Esencijalno ulje klinčića, zbog svog antiinfektivnog svojstva, štiti zube i desni te se primjenjuje u proizvodima za njegu usne šupljine i zdravlja zuba. Antimikrobni sastojci iz klinčića uništavaju bakterije odgovorne za nastanak lošeg zadaha u ustima, a korištenje hidrolata esencijalnog ulja klinčića ispiranjem usne šupljine pokazalo je izuzetne rezultate kod iscjeljivanja ranica u ustima, ublažavanja grlobolje i uklanjanja lošeg zadaha.

Klinčić je i izvrstan prirodni konzervans pa se koristi u parfemskoj industriji. Kako ima snažnu i prodornu dugotrajnu aromu i sposobnost stabilizacije i očuvanja drugih esencija, koristi se pri izradi krema, parfema i ostalih prirodnih kozmetičkih preparata. Vrlo je jak antioksidans za kožu pa se njegova svojstva dodaju kremama i losionima namijenjenim borbi protiv starenja.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Arhetip Ratnika

Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao, a prekrasno latinsko ime koje dobio je po svetoj Eugeniji otkriva duhovnu vrijednost. Eugenia s prefiksom eu znači dobro i genia, genesis što znači rođenje, geneza, stvaranje. U prijevodu njezino ime znači dobro rođenje.

Priča o Eugeniji

Sveta Eugenia je bila kćerka rimskog plemića Filipa. Po nalogu cara Komoda njezin otac imenovan je prefektom egipatske Aleksandrije. Filip se tamo preselio s cijelom obitelji. Eugenija se u Aleksandriji odbila udati se za Aquila, konzulovog sina. Uz pomoć eunuha Prota i Giacinta, svojih odgojitelja, obučena kao muškarac, potajno je ušla u muški samostan.

U samostanu, pod imenom Eugenio, odlikovala se mnogim vrlinama zbog kojih su je monasi izabrali za opata pa je tako dobila i redovnički čin. Te vrline su bile odlučnost, razum, snaga, samokontrola, samopouzdanje i dosljednost. Svoje srce Eugenija je dobrovoljnom duhovnom borbom toliko očistila da je od boga primila milost ozdravljenja bolesnika. Tako je i ozdravila plemkinju Melanziju, a ona privučena njezinom svetošću i karizmom, zaljubila se u njega ne znajući da je žena. Nakon što je odbijena, Melanzija, ispunjena mržnjom, optužila ju je za nemoral. Započet je proces u kojem je razotkriven pravi identitet Eugenije. Dio obitelji vratio se u Rim, gdje je njezina majka Klaudija otvorila ubožnicu za udovice. Eugenija se osobito zalagala za mlade djevojke pomažući im održati čvrstinu vjere.

Energija sv. Eugenije uspoređuje se s planetom Marsom u astrologiji zbog svojeg odlučnog, oštrog i ratobornog karaktera. Arhetip ovog esencijalnog ulja je ratnik koji u svojoj punoj pozitivnoj energiji utjelovljuje pravednost i borbu za više ciljeve, osigurava putove, otklanja prepreke, štiti potrebite, suprotstavlja se i štiti svoje i tuđe granice, napada samo u slučaju ugroženosti ciljeva i smisla za koji se bori. Ukoliko je ovaj arhetip negativno aspektiran, manifestira za osobne ciljeve, kroz prizmu viših ciljeva i dobročinstva, sklonosti borbi bez dovoljnog promišljanja, ponekad i zadrtosti u ideji i djelovanju pa može biti opasan za druge. Glavni arhetip je saboter koji se očituje sposobnošću donošenja odluka te preuzimanja osobne odgovornosti. Njegova osnovna lekcija kojom nas podučava je borbenost.

Možda te zanima... Simptomi neuroze i integrativna primjena esencijalnih ulja za ublažavanje tegoba Zdravlje

Duhovna vibracija esencijalnog ulja klinčića je čast

Čast je pojam koji utječe na vrijednost i uvaženost društvenog položaja te samo vrednovanje, koje je duhovna kvaliteta koja ukazuje na stupanj samosvijesti i osobne odgovornosti. Pomaže ispravno odrediti svoje namjere i ciljeve. Razvija povjerenje i sigurnost. Ukazuje na pravila koja su nam zadana ili koja smo sami stvorili na temelju spoznaja ili duhovnih istina. Vibracija ovog esencijalnog ulja nas usmjerava prema odlučnosti i poštivanju vrijednosti koje čuvaju ideju ili načela ljudskosti i ispravnosti. Pomaže nam u iscjeljivanju nedostatka hrabrosti, slabosti, osjećaja manje vrijednosti i promjeni stanja svijesti. Usmjerava nas prema snazi duha i daje duhovnu snagu.

Energija esencijalnog ulja daje snagu, hrabrost, jasnoću, srčanost, velikodušnost, odlučnost, nepopustljivost i samodisciplinu. Stoga je stanje svijesti koje odražava nadahnuće, a održava je ključna riječ - spremnost. Prenosi informacije za iscjeljivanje duha, snage, vjere i odlučnosti, iscjeljuje strah od gubitka digniteta, slobode i autentičnosti u svim životnim situacijama kad prevladava strah. Osoba formira pogled na život koji je zadovoljavajući te pogled na boga koji omogućava. Dopušta da bude „alat“ boga jer je nivo bića neutralnost. Zahvaljujući snažnom protoku duhovne i osobne energije, ostvaruje proces deblokade, kroz koji prolazi čišćenje duše i tijela. Cijela navedena duhovna konstelacija se kroz materijalnu vibraciju/razinu očituje kroz strategiju, taktiku, promišljanje, planiranje, analiziranje, odlučivanje, inicijativu, tjelesne vještine i usavršavanje.

Arhetipska energija kroz energetsko stanje/centre djeluje na treći, četvrti, peti i šesti energetski centar. Na treći energetski centar djeluje jačajući osobnu moć, pomažući u čišćenju neugodnih emocija ili u njihovom transcendiranju. Na četvrti energetski centar djeluje oslobađajući od energetskih blokada koje ometaju kvalitetnu razmjenu energije te pojačavajući srčanost i hrabrost. Na peti energetski centar djeluje potičući jasnu i kvalitetnu komunikaciju te pomažući u čuvanju i pomicanju osobnih granica. Na šesti energetski centar djeluje potičući mentalnu snagu i jasnovidnost.

Osoba formira pozitivne mentalne koncepte koji se prepoznaju kroz uvjerenja: borim se za ono u što vjerujem, ne odustajem od sebe niti drugih, postižem ono što želim u skladu s ispravnošću. Ili se formiraju negativni mentalni koncepti poput: borim se kako bih ostvario sebične ciljeve, cilj opravdava sredstva, iskorištavam druge, imam moć i drugi me se boje.

Namjera koja se stvara je samodisciplina, a formira se djelovanjem kroz: disciplinu, samodisciplinu, samokontrolu, tjelovježbu, učenje, planiranje i realizaciju ciljeva. Očekivanje je izvršenje cilja.

Emocionalno stanje osobe koja je pozitivno usmjerena se često opisuje da je osoba energetski snažna i poticajna što joj daje osjećaj zadovoljstva i snage, samopouzdanje je na visokom nivou te ima hrabrosti zauzeti se za sebe, ali i druge, snažno je motivirana i ispunjena pozitivnim emocijama, osjeća se emocionalno stabilno i sigurno. Ukoliko je osoba negativno usmjerena tada se opisuje da nema dovoljno snage i samopouzdanja, čvrsto i kruto se drži svojih uvjerenja, nema povjerenja u sebe i druge zbog čega je frustrirana, prestrašena i osjeća osobnu i emocionalnu slabost. Emocije koje proživljava mogu se podijeliti na ugodne kao što su: zadovoljstvo, povjerenje, srčanost, hrabrost i sigurnost te neugodne kao što su: nepovjerenje, nesigurnost, strah, slabost i frustriranost. Ovaj arhetip je pouzdan, oštar, usmjeren, odlučan, ambiciozan, autentičan i učinkovit, baš kao što ga je utjelovila sv. Eugenija.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Gel za smanjenje reumatskih bolova

U 50 grama aloja gela ukapajte :

  • 10 kapi klinčića
  • 10 kapi lavande
  • 5 kapi zimzelena
  • Promiješajte i nanosite na bolno mjesto po potrebi

Krema protiv akni

U 50 grama belo baze stavite:

  • 10 ml kantariona
  • 10 kapi čajevca
  • 10 kapi klinčića
  • 10 kapi lavande
Možda te zanima... Depresivna stanja kod kojih aromaterapija može pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.