Zdravlje Pričajmo o depresiji 15. ožujka 2020.

Depresivna stanja kod kojih aromaterapija može pomoći

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klinička aromaterapija pomože kod depresivnog ponašanja, depresivne reakcije na neki životni događaj te kod sekundarne depresije dok kod bipolarnog poremećaja, endogenih , primarnih i psihotičnih depresija, esencijalna ulja imaju slabi učinak, objašnjava Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja.

Zrinka Jezdić aromaterapiju diplomirala je na Shirley Price International College of Aromatherapy u Londonu gdje je stekla diplomu kliničke aromaterapije. Godine 2000. otvorila je prvu školu u Hrvatskoj za aromaterapiju „AromaVita učilište“, te izdala knjige „Priručnik za primjenu aromaterapije“,  „Kućna ljekarna“ i "Arhetipovi esencijalnih ulja".

U svijetu su napravljena brojna istraživanja o dobrom učinku esencijalnih ulja na depresiju među kojima i "Učinak aromaterapije na depresivne i potištene sredovječne žene (Effects of Aromatherapy Program on Depression and Fatigue in Middle Aged Women), objavljen u Korean Journal of Women Health Nursing te "Učinci aromaterapije na simptome depresije: Sustavni pregled" (The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review).

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja i autorica knjige "Arhetipovi esencijalnih ulja"

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja Možda te zanima... Novi pristup aromaterapiji: Lavanda ima majčinsku energiju, geranij je mirotvorac, bergamot psiholog Zdravlje

Za uspjeh je odlučujuće u kojoj mjeri je klijent spreman na suradnju

Zrinka Jezdić i sama je imala iskustva u aromaterapeutskom radu s depresivnim osobama. "Iako ima više vrsta i oblika depresije, prema mom iskustvu najbolji rezultati su se pokazali kod distimije (najblaži oblik poremećaja raspoloženja karakteriziran i kao depresivno ponašanje), reaktivne depresije (depresivna reakcija na životni problem ili stress) i sekundarne depresije (kada depresija nastane kao komponenta druge bolesti bilo psihijatrijske ili tjelesne). Kod bipolarnog poremećaja, endogenih, primarnih i psihotičnih depresija, esencijalna ulja imaju slabi učinak.

Susretala sam se s raznim oblicima depresija i uspjeh rada isključivo ovisi o volji, motivaciji i spremnosti osobe da se uhvati u koštac sa svojim stanjem. Rezultati kod težih oblika depresije nisu podržavajući, no ne zbog slabog učinka esencijalnih ulja, nego zato što su klijenti vrlo brzo odustali od terapije. Tako, da ne znam bi li ulja pomogla, budući da nisam mogla duže vrijeme pratiti njihov utjecaj", govori Jezdić i nastavlja:

"Kod osoba koje su pod 'jačom' antidepresivnom terapijom, izbor esencijalnih ulja mi je bitno sužen pa niti ovdje nema podržavajućih rezultata. No, veliki napredak uočavam kod distimije i reaktivne depresije. Nailazim na veliku suradnju pa su i rezultati vrlo obećavajući. Bit aromaterapije nije samo u esencijalnom ulju, još dvije glavne komponente su uključene , a to je sama osoba i aromaterapeut. Oni čine sinergiju koja ima snažan učinak na depresiju. Sinergija između esencijalnog ulja, klijenta i aromaterapeuta je prva i osnovna točka od koje se može mjeriti učinak aromaterapije na stanje depresije."

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Integrativna aromaterapija bavi se pronalaženjem uzroka depresije

Klinička aromaterapija se bavi simptomima depresije kao što su: tuga, tjeskoba, bezvoljnost, strah, rezigniranost kao i  tjelesnim manifestacijama depresije poput nesanice ili pretjeranog spavanja, kroničnog umora, nedefinirane boli u tijelu, gubitka ili smanjenja apetita, glavobolje, problema s ciklusom. Jezdić objašnjava kako se integrativna aromaterapija bavi pronalaženjem uzroka depresije u okviru životne motivacije, kognitivnih sposobnosti, smisla života, međuljudskih odnosa i podizanja životne energije, no jednako tako tretira i manifestne simptome. Pomaže osobama osvijestiti i integrirati u život one dijelove sebe kojih nisu svjesni ili razriješiti duboke emocionalne blokade.

"Klinička aromaterapija se bazira na kemijskim komponentama esencijalnih ulja i sposobnosti utjecaja na biokemijske reakcije u organizmu. Integrativna aromaterapija uz tjelesno biokemijsku primjenu esencijalnog ulja, koristi i utjecaj (psihofiziologiju) mirisa na ponašanje i podizanje životne energije, pri tome maksimalno uvažavajući osobnost i utjecaj okruženja osobe.

Možda te zanima... Esencijalno ulje čempresa tješi usamljene i ublažava konflikte Zdravlje

Učinkovitim su se pokazali timijan, bergamot, eukaliptus i slatka naranča

Prema mom iskustvu nekoliko esencijalnih ulja ima vrlo pozitivan učinak na stanje lakših oblika depresije, a to su: timijan (Thymus vulgaris ct. timol), bergamot (Citrus bergamia), eukaliptus (Eucalyptus dives), slatka naranča (Citrus sinensis). Inhalacija putem raspršivača ili suha inhalacija su najprikladnije i najpraktičnije metode aplikacije esencijalnih ulja. Aromaterapeutska masaža i rad s terapeutom se svakako preporučuje, ako osoba želi ozbiljnije raditi na svom stanju", govori Jezdić i savjetuje kako eteričnim uljima popraviti raspoloženje.

"Preporučila bih već navedena esencijalna ulja jer veliki broj ljudi na njih reagira pozitivno i omiljena su u upotrebi. Kada bih zbrojila sva svoja iskustva u radu s ljudima koji imaju veći ili manji oblik depresije, preporučila bih im intuitivni odabir ulja. Klijenti s depresijom osjetljivi su na prihvaćanje promjena i preuzimanje osobne odgovornosti, stoga smatram da bi im intuitivan odabir pomogao u stvaranju odnosa s uljima, a preko ulja i u odnosu prema sebi. Ako se to dogodi, tada smo pronašli 'vrata' na koja možemo pokucati", zaključuje Jezdić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.