Zdravlje Wellness 28. listopada 2019.

Novi pristup aromaterapiji: Lavanda ima majčinsku energiju, geranij je mirotvorac, bergamot psiholog

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja
Foto: Privatna arhiva Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja i autorica knjige "Arhetipovi esencijalnih ulja"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova knjiga Zrinke Jezdić, "Arhetipovi esencijalnih ulja", obrađuje esencijalna ulja na inovativan način. Knjiga je podijeljena u dva dijela te detaljno razrađuju i objašnjava moć esencijalnih ulja te kako izvući njihov puni potencijal za balansiranje i unapređivanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog stanja čovjeka.

Prvi dio govori i objašnjava pojmove  poput integrativne aromaterapije, energetske matrice esencijalnih ulja te kako se primjenjuju. Pojašnjava što su arhetipovi esencijalnih ulja, metode odabira esencijalnih ulja, njihovu interpretaciju i energetsko djelovanje, dok se u drugom dijelu knjige detaljna obrađuje 87 esencijalnih ulja. Obuhvaća detaljnu analizu njihovih vibracija, arhetipova, energija,  ključnih riječi, djelovanja na energetske centre, fizičko tijelo, emocije, indikacije, kontraindikacije, kemijski sastav i ostalo.

Možda te zanima... Aromaterapeutkinja otkriva: Instant tretman koji će vratiti sjaj i zdravlje tvojoj kosi Ljepota i relax

Razgovarali smo s autoricom koja je aromaterapiju diplomirala na Shirley Price International College of Aromatherapy u Londonu gdje je stekla diplomu kliničke aromaterapije. Godine 2000. otvorila je prvu školu u Hrvatskoj za aromaterapiju „AromaVita učilište“, te izdala dvije knjige „Priručnik za primjenu aromaterapije“ te drugo dopunjeno izdanje „Priručnik za primjenu aromaterapije“ i „Kućna ljekarna“.

 | Author: Zrinka Jezdić Foto: Zrinka Jezdić mZ: Diplomirali ste aromaterapiju u Londonu. Što je  klinička aromaterapija?

Kliničkom i integrativnom aromaterapijom bavim se kroz edukacije, savjetovanja i tretmane. Klinička aromaterapija se bazira na kemizmu esencijalnih ulja i njihovim terapeutskim svojstvima. Ulja se pažljivo biraju prema simptomima kako bi unaprijedila ili očuvala zdravlje osobe. Klinički pristup koristim kod starijih osoba, kroničnih bolesti, nesanice, bola, tjeskobe, ginekoloških problema i svih oblika stresa. Također radim znanstvena istraživanja o utjecaju aromaterapije na zdravlje osobe. Radim i savjetovanja za zdravstvene djelatnike koji žele implementirati aromaterapiju u svoju struku ili povremeno koristiti terapeutska svojstva esencijalnih ulja.

mZ:Koliko ima arhetipova esencijalnih ulja i kako ste zapravo došli na ideju da esencijalnim uljima pridodate arhetipove?

Arhetipova ima onoliko koliko ima i esencijalnih ulja, a kako će u budućnosti rasti broj esencijalnih ulja tako će rasti i broj arhetipova. To se može usporediti i s ljudima, ako se zapitamo  koliko ima osobnosti. Odgovor je onoliko koliko se rodi ljudi. Ideja o arhetipovima nije moja. Prvi puta je tu ideju predstavio K.G. Jung, no arhetipovi se stvaraju od kada je počeo razvoj čovječanstva i ljudske svijesti. Otac imena aromaterapija, Renen Maurice Gattefosse je prvi lavandu nazvao majkom esencijalnih ulja. To esencijalnom ulju, za koje sada već svi znamo da ima veliku terapeutsku moć, daje još širi i dublji značaj. Više od dvadeset godina radim s ljudima i dolaze mi s raznim problemima. Uočila sam da nije dovoljno samo složiti učinkovitu terapijsku kombinaciju i aplicirati je na tijelo. Moji klijenti su imali potrebu i razgovarati o svom problemu želeći si olakšati psihičko, energetsko ili duhovno stanje. Vrlo brzo sam shvatila da ukoliko razgovaramo kroz sliku/arhetip ulja da se daleko brže i lakše otvaraju. Također vrlo brzo dobivaju asocijacije kojima ostvaruju uvide ili bolje razumijevanje svog problema. Razvijaju intuiciju i kreativnost što im olakšava rješavanje tog problema. Vremenom razvijaju odnos s esencijalnim uljima koje im služi kao samopomoć u očuvanju zdravlja u najširem smislu te riječi. Povećava se senzibilitet prema sebi, drugima i prirodi, pa tako bitno utiče na kvalitetu života.

MZ: Kako to može pomoći u terapijskom smislu?

Uz ovo što sam već spomenula, pridodajući arhetip esencijalnom ulju, bitno se povećava i proširuje njegovo terapeutsko djelovanje. Mnogi aromaterapeuti na razne načine „flertuju“ s energetskim i duhovnim djelovanjem esencijalnih ulja, a neki imaju i stvaran osjećaj tog djelovanja, no do sada nitko nije uspio posložiti, sistematizirati i uobličiti način primjene i razumijevanja esencijalnog ulja na energetski i duhovni način. Svjesno uvesti ove dvije razine djelovanja u terapeutski proces znatno proširuje razumijevanje o tegobama ili problemima. Otvara nove vidike na samo na problem ili osobu, otkriva dijelove bića kojih nismo bili svjesni, uči nas kako koristiti dijelove nas samih te kako usmjeriti osobnu energiju u samorazvoj ili poboljšanje kvalitete života. Primjenjujući esencijalna ulja na ovaj način, aromaterapija u punom smislu postaje stil života, a esencijalna ulja sastavni dio našeg funkcioniranja. Arhetipovi esencijalnih ulja su pomoćni terapeuti koji su uvijek na raspolaganju.

mZ: Koje ulje pripada kojem arhetipu i što predstavlja?

Arhetip je praslika, model neke osobe, osobnosti ili ponašanja. Postoje četiri osnovna arhetipa kao što su: žrtva (čuvar samopoštovanja), dijete ( čuvar ljubavi ), saboter (čuvar odabira) i prostitutke (čuvar vjere). Ovi arhetipovi određuju na koji način ćemo svladavati životne lekcije. Iz njih proizlaze mnogi drugi arhetipovi koji nam tada pomažu svladati tu lekciju. Oni su vrlo djelatni i operativni, bez obzira iz kojeg osnovnog arhetipa su proizašli. Nazivam ih pomoćnim arhetipovima (policajac, mirotvorac, operativac, otac, zavodnica, kraljica itd).

mZ: Opisali ste 87 esencijalnih ulja kroz arhetipove, kako znamo koji smo arhetip i kako će on na nas djelovati?

Putem razgovora, intuicije i iskustva odabere se esencijalno ulje. Pomirišimo ga, osjetimo i porazgovaramo o njemu. Koristimo knjigu i prođemo kroz energetsku matricu esencijalnog ulja. Bilježimo i pratimo emocije, misli, asocijacije, uvide, osjećaj u tijelu. Ponekad je to samo ugodni i interesantni doživljaj, a ponekad je to trenutak pokretanja iscjeljujućeg procesa.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

mZ: U aromaterapiji se obično koriste kombinacije esencijalnih ulja radi sinergije zbog jačeg djelovanja, kako se postižu sinergije kada se kombiniraju arhetipovi?

Kada iskustveno ili intuitivno odaberemo nekoliko ulja, krenemo u neku vrstu analize esencijalnog ulja preko fizičke, emocionalne, mentalne, energetske i duhovne razine. Usporedimo ulja kroz kemijski sastav, indikacije, djelovanja na emocije i misli, djelovanja na energetske centre i na kraju preko arhetipova. Da ne pričamo sada o kemijskim svojstvima koja treba poznavati, pogledat ćemo i usporediti arhetipove. Primjerice u odličnoj sinergiji su lavanda, bergamot i geranij, koji su po arhetipovima majka, psiholog i mirotvorac. Sva tri arhetipa djeluju smirujuće, pomirujuće, podržavajuće, njegujuće, balansirajuće, stabilizirajuće. Dok esencijalna ulja limuna, bergamota i grejpa nemaju sinergijsko djelovanje jer su vrlo slična u svojim djelovanjima i preklapaju se, bez obzira koliko se na prvi pogled čini da su odličnoj sinergiji. A radi se o liječniku, psihologu i iscjelitelju. Iako su iz iste grupacije citrusa i arhetipova, upravo zato ne mogu proizvesti kvalitetnu sinergiju.

mZ: Kako esencijalna ulja djeluje na duhovnu i energetsku razinu čovjeka i postoje li znanstveni dokazi za to?

Esencijalno ulje je samo po sebi cjelovito. Njihov kemijski sastav iskazuje egzaktnu terapijsku vrijednost koja je dokazana u nebrojenim znanstvenim istraživanjima. Upravo takva kompleksnost kemijskih spojeva stvara vrlo snažne i autentične mirise koji putem limbičkog sustava djeluju na raspoloženje, kvalitetu misli, osjećaje i stanje duha. Svaka prirodna tvar posjeduje svoju vlastitu frekvenciju, gdje tvar titra u određenom broju Hz. To se naziva energetski potencijal esencijalnih ulja koji ima sposobnost energizirati naše organe, tijelo pa i naše energetsko polje. Esencijalno ulje je u svojoj iscjeliteljskoj moći jedinstveno zato što ima sposobnost djelovanja na svim razinama ljudskog postojanja."

Jesen-O Možda te zanima... Aromaterapija protiv bezvoljnosti Ljepota i relax

mZ: Objavili ste knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja“ o čemu govori i kome je namijenjena?

Knjiga obrađuje 87 esencijalnih ulja i tamo su opisani svi aspekti i puni potencijal esencijalnih ulja. Uljima su pridodani arhetipovi – slike koje su ljudi stvarali kroz povijest primjenjujući esencijalna ulja i biljke u terapeutske, kulinarske, ljekovite, religijske, mistične ili iscjeljujuće svrhe. Knjiga predstavlja jedinstvenu sinergiju znanosti, iskustva i duhovnosti. Proširuje pogled na aromaterapiju i produbljuje uvid u esencijalna ulja. Stari pristup esencijalnim uljima u novom i inovativnom izdanju. Knjiga je namijenjena svima s lakoćom je mogu pratiti i primjenjivati amateri ili profesionalci. Nudi integrativni pristup u aromaterapiji.

mZ: Što nam govore arhetipovi esencijalnih ulja?

Volim ih predstaviti kao pomoćne psihoterapeute jer pomažu u boljem spoznavanju sebe, boljem razumijevanju problema u kojem se nalazimo, daju uvide u uzroke problema, podržavaju, potiču, usmjeravaju naše kreativne potencijale. Velika su pomoć u terapeutskom radu i osobnom razvoju. Knjiga opisuje načine samopomoći u radu s njima. Esencijalna ulja putem mirisa djeluju na ponašanje osobe kroz emocionalne reakcije, asocijacije, apstrakciju i intuiciju, a to su glavna obilježja arhetipova esencijalnih ulja.

Ulje_Badema Možda te zanima... Aromaterapija za trudnice Zdravlje

mZ: Kako odabrati esencijalna ulja?

Ukoliko osoba ima znanja, može svjesno odabrati esencijalna ulja za neku tegobu ili raspoloženje. Ako nema dovoljno znanja, intuitivan odabir je odličan pristup. Najbolje se konzultirati s aromaterapeutom jer tada su mogućnosti odabira, primjene i rada daleko veće i šire.

Uvijek je važno imati na umu svoje zdravstveno, psihofizičko i energetsko stanje, jer ipak postoje neka stanja ili bolesti gdje upotreba esencijalnih ulja nije preporučljiva.

mZ: Kako aromaterapija i esencijalna ulja djeluju na bol?

Aromaterapija kroz tehnike primjene kao što su masaža, komprese, kupke, inhalacije ili lokalna utrljavanja, unosi esencijalna ulja u organizam i tako omogućava njihovo terapeutsko djelovanje. Esencijalna ulja posjeduju kemijske komponente koje djeluju analgetički, spazmolitički, umirujuće te tako mogu bol bitno umanjiti ili je u potpunosti ukloniti. Brojna znanstvena i empirijska istraživanja dokazuju da su esencijalna ulja vrijedan izbor u tretiranju bola.

mZ: Koja ulja preporučujete za mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje je termin koji prije svega govori o blagostanju u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, uspješno se nosi sa svakidašnjim stresom, produktivnosti te tako doprinosi svojoj obitelji i zajednici. Stoga se sva esencijalna ulja mogu koristiti u tu svrhu. No, vještine aromaterapeuta i tehnika primjene su od iznimne važnosti. Edukacija o esencijalnim uljima, svijest o vlastitom mentalnom zdravlju te otvorenost uma veliki su saveznici u očuvanju mentalnog zdravlja.

Možda te zanima... Kombinacije eteričnih ulja protiv zadržavanja tekućine u tijelu Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.