Kolumne 13. listopada 2020.

Svakodnevne sitnice uz koje možeš prevenirati prehladu i gripu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad se rodimo, naš prvi kontakt s ovim svijetom je udah, a kada napuštamo ovu dimenziju izdah. Cijeli naš život je prožet disanjem. Ako smo uznemireni disanje je ubrzano, duboko i glasno, a kada smo smireni gotova ga nismo ni svjesni. Kada se skrivamo prestajemo disati, kako nas netko ne bi primijetio i osjetio naš dah.

Dobar je osjećaj kada dišemo punim plućima. Tek kada počinjemo osjećati da smo zatvorenog nosa pa pokušavamo disati na usta, javlja se panika od gubitka zraka, energije ili čak strah od gušenja. Kada dišemo na usta mogućnost infekcije je veća nego kada udišemo na nos, jer on je poput filtera koji ublažava ulazak bakterija i virusa u naše tijelo. Danas postoje mnogobrojni preparati koji pomažu da lakše prodišemo, ali zbog njihovog učestalog uzimanja često dolazi do oštećenja njuha, mirisa, a ponekad i okusa. Stoga je bitno ne pretjerivati u kapanju nosa.

U zadnje vrijeme mnogima je zbog stresa pao imuniteta i pravi je trenutak da se krene u zaštitu i obranu od sitnih okom nevidljivih napadača. Preporuka je uzimati što veće količine čaja od kamilice, bazge, šipka i stolisnika, med, limun, naranče, grejp, bijeli luk i hren. Obogatiti jelovnik namirnicama bogatima vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom.

Grlooo Možda te zanima... Psihološka podloga problema s gutanjem Kolumne

Nekoliko učinkovitih savjeta da se izbjegne viroza i gripa

  • Svaka viroza i gripa, lakše se prebrodi ako se reagira s prvim simptomima. Preporučeno je:
  • Izbjegavati šećer i bijelo brašno jer oni stvaraju podobno tlo za razvijanje infekcija u organizmu.
  • Djelotvorna je topla kupka s đumbirom i morskom soli.
  • Ujutro i navečer, nakon tuširanja istrljati cijelo tijelo vrućim ručnikom od stopala prema glavi. Masirati noge, trbuh, ruke, leđa. Vrlo je jednostavno i učinkovito.
  • Eterično ulje čajevca je odlično za dezinficiranje prostora – pošpricati kvake, telefone, tastature i sanitarije, kod kuće i na poslu. Preporučuje se i pranje podova u prostorijama u kojima  se često boravi, dovoljno je samo par kapi čajevca ukapati u vodu i time osvježiti prostor.
  • Inhalacije s difuzerom: još su više učinkovite od inhalacije s vrućom vodom jer nema zagrijavanja eteričnih ulja, koja tako sačuvaju sva svoja ljekovita svojstva.

Za odrasle i djecu, u  difuzer  dodaj: 2 kapi eteričnog ulja  ravensare, kap eteričnog ulja eukaliptusa radianta, kap eteričnog ulja  ružmarin cineola. Ovakva inhalacija učinkovito će pomoći i odraslima i djeci.

Bioenergetskim tretmanima do boljeg imuniteta

U jesen mi često dolaze osobe na tretmane kako bi popravile imunitet i izbjegle gripe, angine i viroze. Mnogi od njih su svjesni zašto im se ruši otpornost i pojavljuje poremećaj pa zbog toga reagiraju na vrijeme, odnosno preventivno. Poznato je da se bolest pojavljuje kad emocionalni, psihički i duhovni stres postane previše snažan i na taj način dovede do slabljenja tijela te je povećana sklonost i otvorenost virusima, bakterijama i klicama  koje postoje u atmosferi.

Tretmanom bioenergije nastoje se osloboditi energetske zapreke i poboljšati  tjelesna pokretljivost. Osim što se djeluje na fizičke tegobe, popravlja se i  energetski omotač, odnosno aura koja je spremište energije, potiče se protok energije po nadijima odnosno kanalima kojima je protkano naše tijelo, a ima ih 72 000. Osim toga balansiraju se čakre tj. energetski centri.

Možda te zanima... Nesanica i depresija znak su blokirane krunske čakre Kolumne

Tretmani djeluju vrlo stimulativno, što znači da se podiže tjelesna vitalnost, popravlja se imunitet, potiče se želja za životom, a isto tako  pokreće se poslovna kreativnost. Često se osobe koje dolaze na tretmane bioenergije mijenjaju, postaju pozitivnije, tolerantnije  i strpljivije.

Ravnotežu postignutu tretmanom mnogi uspiju zadržati duži period. Sve  ovisi o tome jesu li okruženi osobama koje ih iscrpljuju, koliko stresan  život vode i hrane li se zdravo.

alergija Možda te zanima... Ako si alergična pitaj se zbog čega zapravo ne možeš disati Kolumne

Kako si sam pomoći?

Postoji tehnika disanja pranayama, savršena mentalna i fizička vježba kontrole daha, koja podučava svjesnosti disanja. Ako se redovno prakticira osvježava um, pozitivno djeluje na pamćenje, jača imunološki sustav, pojačava cirkulaciju svih unutrašnjih organa, poboljšava i stimulira disanje.

Tehnika vizualizacije, kada se ne osjećamo dobro kroz tehniku vizualizacije se možemo iscijeliti, vizualizirajući da udišemo svjetlost koja nas preplavljuje i ulazi u svaku našu stanicu, a izdahom izbacujemo toksine i negativnosti iz sebe. Prakticirajući tu tehniku postaje se zdraviji, vitalniji i ispunjeniji energijom.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.