Kolumne 03. rujna 2018.

Ako si alergična pitaj se zbog čega zapravo ne možeš disati

alergija
Foto: Thinkstock Mnogi respiratorni problemi mogu se negativno odraziti na zdravlje pluća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čovjek je dio prirode odnosno mikrokozmos u makrokozmosu i stalno je u fazi revitalizacije. Tako je koži potrebno da se obnovi nekoliko tjedana, masne stanice razgrađuju se oko tri tjedna, a proces obnavljanja kostiju traje i preko tri mjeseca.

Sve su to procesi o kojima ne razmišljamo, osim kada nas nešto zaboli, ako loše spavamo ili počinjemo osjećati umor i bezvoljnost.

Ljudske su bolesti češće izazvane bijesom, frustracijom, patnjom i samoćom nego li zarazama, bakterijama i virusima. Svatko želi imati nekoga tko će ga saslušati i podržati njegova stajališta, a ako toga nema, emocije se često potiskuju, što se isprva očituje kao depresija i tuga, a poslije se mogu pojaviti i teže fizičke tegobe.

Poznavala sam gospođu Nadu koja je godinama bila hipohondar. Često je govorila  da ima tumor u trbušnoj šupljini, ali na pregledima nije dijagnosticiran. Gotovo svakodnevno je mnogima pokazivala mjestu na svom trbuščiću gdje je pretpostavljala  da se nalazi tumor, što se nakon nekoliko godina i dogodilo. Naime miom u njenoj maternici se materijalizirao, a bio je očito hranjena njezinim negativnim uvjerenjima. Važno je znati da je misao snažna energija koju moramo pomno i pozitivno usmjeravati.

Depresija kao posljedica stresa

Holistički obrazac tvrdi da emocionalna razina ljudskog bića, što znači unutrašnji emocionalni i duhovni svijet, određuje sve ono što se očituje na fizičkoj razini života. Tako su neizražena ljutnja i negodovanje ključni čimbenici koji izazivaju visoki krvni tlak. Kao i kod većine bolesti, negativna se energija nagomila prije nego što se poremećaj pokaže na fizičkom tijelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock


Bioenergetski tretman je preporučljiv preventivno jer savršeno balansira fizičko, mentalno i emocionalno tijelo. Ali, ako je već došlo do poremećaja tada sprečava  daljnji razvoj bolesti i popravlja nastalu štetu na energetskom tijelu. Postoji izravna veza između stresa koji remeti zdravlje i životnu ravnotežu te pojave tjelesnih simptoma. Depresija uvijek oslabljuje protok energije kroz tijelo kao i njenu kakvoću. Mnogima zbog toga oslabljuje imunitet pa postaju skloniji alergijama.

Ako se radi o alergijama na korove, pelud, prašinu i grinje simptomi su vrlo neugodni jer nabubri sluznica pa osobe imaju problema s disanjem, a ponekad imaju i osjećaj gušenja.

Psihosomatski pristup alergiji

Disanje se povezuje sa životom koji nas okružuje, odnosno s kontaktom i komunikacijom s našom okolinom. Često koristimo poštapalicu nakon što se riješimo nekog problema ili lošeg odnosa: „Mogu opet slobodno disati“, što bi značilo kako smo slobodni od nekog tko nas je sputavao ili nečega što nas je blokiralo u ostvarenju životnih ciljeva. Ako imamo probleme s disanjem pitajmo se što ne želimo prihvatiti ili što ne želimo dati. Kada kod udaha osjećamo pritisak u grudima pokušajmo osvijestiti što nas sputava da slobodno dišemo.

Opis iscjeljenja

Marko M. (47 g. ), privatni poduzetnik koji je godinama mnogo radio, malo spavao, neredovito i nezdravo se hranio i zapravo zapustio svoje fizičko i mentalno zdravlje. Smatrao je da je najvažnije poslovno uspjeti dok je još u formi. Ali, jednog dana više nije mogao zaspati, srce mu je počelo lupati, osjećao je vrtoglavicu, slabost i nemogućnost disanja, te se nakon toga pojavio i panični strah. Inače je primijetio da mu se u fazama veće iscrpljenosti javlja alergija na prašnu, perje i ambroziju.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava


Nakon nekoliko dana provedenih u krevetu, shvatio je da je fizički i psihički iscrpljen. Uzimao je veće količine vitamina, sredstva za smirenje i kvalitetno se hranio, ali je strah i dalje bio prisutan. Shvatio je da je izgubio mnogo energije koja se sporo vraćala, a njega su već mučile poslovne obaveze. Njegov poslovni kolega koji je imao pozitivna iskustva s alternativnim metodama pomoći preporučio mu je bioenergetski tretman.

Sunce1 Možda te zanima... Najbolje tehnike za uklanjanje kroničnog umora i kako nam može pomoći vatra? Kolumne Možda te zanima... Psihološka podloga ovisnosti o seksu, cigaretama i slatkišima Kolumne
Prvih dana terapije bio je pomalo skeptičan, ali već nakon trećeg  tretmana, rekao je da se osjeća obnovljen, radostan i osviješten te da je konačno počeo disati punim plućima. Shvatio je da je zamjenljiv te da treba bolje organizirati posao i sebe rasteretiti. Nastavio je svoju životnu pustolovinu, ali ovog puta više okrenut sebi i svojim užicima. Odlazi u prirodu, uzima redovite zdrave obroke i krenuo je na tai chi. Povremeno dolazi na bioenergetske tretmane, ali preventivno.

Većina osoba život doživljava samo kroz poslovne uspjehe, a zaboravljaju na svoje fizičko i emocionalno stanje. Zato je  potrebno na vrijeme osvijestiti zašto smo tu i pozitivne emocije utkati u život te početi disati punim plućima, istinski živjeti, a ne samo egzistirati.

Biserka Blašković je bioenergetičarka. Svoje znanje i iskustvo opisuje u knjizi  „Savršeni put do iscjeljenja“ koja se može nabaviti u TISAKMEDIA centrima i u Alternativnom centru „Hareom“, Garićgradska 14, u Zagrebu. Radi informacija o knjizi i dogovora za tretmane nazovite na 098/414-749; www.hareom.hr; http://biserkablaskovic.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.