Kolumne 04. veljače 2019.

Sok ili smoothie od celera: Izbacuje višak vode iz tijela i pomlađuje kožu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sokovi od celera su postali pravi trend na društvenim mrežama. Slavne i poznate osobe ga hvale na sve strane. No je li to opet samo još jedan trend ili ima nešto u celeru?

Osobno nisam osoba koja slijepo slijedi trendove. Više volim slušati svoje tijelo i svoju glavu. No moram priznati da je celer već odavno jedna od mojih omiljenih namirnica za jutarnji smoothie ili pak sok. Da te ne zbunim ne radi se o korijenu celera već o stapkastom zelenom celeru.

Zašto je stapkasti celer dobar i zaslužuje li biti zvijezda Instagrama?

Celer je povrće poznato od davnina, koristili su ga još i stari Egipćani. Odlikuje ga niska kalorijska vrijednost, samo 14 kalorija na 100 grama, kažu da ćeš žvakanjem celera potrošiti više kalorija nego što on sadrži. Bogat je nizom vitamina; vitamini B kompleksa, C vitamin, vitamin E, nizom minerala, kalijem, natrijem, eteričnim uljima. S obzirom da obiluje nizom antioksidansa štiti stanice od oksidativnog oštećenja pa prema tome štiti organizam od preranog starenja. Ovo je sigurno i činjenica zašto je toliko popularan među poznatim i slavnim osobama.

Možda te zanima... Humus, omiljeni namaz obogaćen špinatom Kolumne

Najbolje ga je konzumirati sirovog u sokovima. Čak je i znanstveno potvrđeno da celer može pomoći kod regulacije krvnog tlaka, pogotovo kod visokog tlaka koji je uzrokovan visokom razinom stresa. Zbog niza antioksidansa te mnoštva antikancerogenih spojeva redovitom konzumacijom stapkastog celera smanjuješ rizik obolijevanja od malignih bolesti. Celer djeluje diuretski te pospješuje izdvajane vode iz organizma. Djeluje na sve naše organske sustave te je odlična namirnica za detox. I za kraj zbog svih ovih divnih spojeva u ovoj maloj zelenoj čudnovatoj biljci koža blista. Zato pokušaj dati celeru šansu i započni svoj dan sokom od celera.

Možeš konzumirati čisti sok od celera ili ga kombinirati s drugim namirnicama kako bi bio ukusniji te nutritivno još bogatiji. U nastavku ti donosim svoja dva omiljena recepta. Možeš raditi sok ako imaš sokovnik. Ako nemaš sokovnik, a imaš blender možeš napraviti gušći smoothie ili ga procijediš pa ćeš dobiti sok. Napravi kako želiš, slušaj sebe i potrebe svog tijela.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Recepti:

Celer i ananas

Sastojci:

  • 1 šalica narezanog ananasa
  • 2 stapke celera (može i s listovima)
  • 2 šalice špinata
  • Sok od ½ limuna
  • Malo đumbira i kardamoma (po želji)
  • 1 šalica vode ( za sokovnik ne treba voda)

Postupak: Sve sastojke ubaci u blender ili u sokovnik, količinu vode za smoothie prilagodi svojim željama. Ako radiš u sokovniku ne treba ti voda. Ako želiš zasladi smoothie sladilom po želji ( datulje, rižin slad, javor), meni je dobar bez sladila.

Možda te zanima... Recept za domaću tjesteninu u bojama obogaćenu vlaknima i vitaminima Kolumne

Celer i jabuka

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 2-3 stapke celera
  • 3 lista kelja
  • 1 šalica vode

Postupak: Sve sastojke ubaci u blender ili u sokovnik, količinu vode za smoothie prilagodi svojim željama. Ako radiš u sokovniku ne treba ti voda. Ako želiš zasladi smoothie sladilom po želji (datulje, rižin slad, javor), meni je dobar i bez sladila.

Ako voliš gušći smoothie dodaj manje vode, ako voliš rjeđi povećaj količinu vode, ako nemaš sokovnik a želiš sok, izblendaj sastojke u blenderu uz malu količinu vode te smoothie procijedi kroz sito.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.