Humus odnosno pašteta od slanutka je namaz koji uz samo par sastojaka možeš lako izraditi u svojoj kuhinji. Moram priznati da humus nisam zavoljela na prvu i postao mi je omiljen namaz tek od kad ga sama radim u svojoj kuhinji. Pa ako nisi probao domaći humus svakako ti savjetujem da isprobaš ovaj jednostavni namaz.
Osnovni sastojci potrebni za izradu su: slanutak, tahini (pasta od sezama), ulje (maslinovo/suncokretovo/ulje sezama), prstohvat soli, malo limuna. E sad nakon osnovnih sastojaka pusti mašti na volju. Jer ovim osnovnim sastojcima možeš dodavati razne začine, biljne prahove, svježe povrće, sušeno pa i svježe voće. Humus možeš napraviti kako u slanoj tako i slatkoj varijanti. Za slatku varijantu dodaj osnovnim sastojcima kakao prah, sladilo po želji.
Humus je omiljeni namaz u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji. Omiljeni je zato jer je slanutak izrazito bogat proteinima, a sezam kalcijem. Te je humus izvrstan izvor svih potrebnih nutrijenata. Danas ti donosim recept za zelenu slanu varijantu humusa. Ovaj namaz možeš koristiti i kao proteinski bogati pesto odnosno umak za tjesteninu.
Sastojci:
- 300 grama kuhanog i ocijeđenog slanutka
- 170 grama kuhane i očišćene artičoke
- 1 i 1/2 puna šalica špinata
- 1 češanj češnjaka
- 1 velika žlica tahini maslaca
- ½ male žlice soli
- Malo papra
- 50-100 ml maslinovog ulja
- 3 žlice soka
- ¼ žlice dimljene paprike
Postupak:
- Slanutak ubaci u blender, dodaj mu artičoku, tahini, češnjak i sve ostale sastojke osim ulja.
- Ulje dodaj postupno te blendaj dok ne postigneš kremastu konzistenciju.
- Probaj i dodaj još začina po želji, izvrsno se uklapa bosiljak.
Dobar tek!
Ovakav namaz spremljen u staklenku u frižideru će biti dobar nekoliko dana.