Kolumne 22. siječnja 2019.

Humus, omiljeni namaz obogaćen špinatom

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Humus odnosno pašteta od slanutka je namaz koji uz samo par sastojaka možeš lako izraditi u svojoj kuhinji. Moram priznati da humus nisam zavoljela na prvu i postao mi je omiljen namaz tek od kad ga sama radim u svojoj kuhinji. Pa ako nisi probao domaći humus svakako ti savjetujem da isprobaš ovaj jednostavni namaz.

Osnovni sastojci potrebni za izradu su: slanutak, tahini (pasta od sezama), ulje (maslinovo/suncokretovo/ulje sezama), prstohvat soli, malo limuna. E sad nakon osnovnih sastojaka pusti mašti na volju. Jer ovim osnovnim sastojcima možeš dodavati razne začine, biljne prahove, svježe povrće, sušeno pa i svježe voće. Humus možeš napraviti kako u slanoj tako i slatkoj varijanti. Za slatku varijantu dodaj osnovnim sastojcima kakao prah, sladilo po želji.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Humus je omiljeni namaz u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji. Omiljeni je zato jer je slanutak izrazito bogat proteinima, a sezam kalcijem. Te je humus izvrstan izvor svih potrebnih nutrijenata. Danas ti donosim recept za zelenu slanu varijantu humusa. Ovaj namaz možeš koristiti i kao proteinski bogati pesto odnosno umak za tjesteninu.

Možda te zanima... Recept za domaću tjesteninu u bojama obogaćenu vlaknima i vitaminima Kolumne Možda te zanima... Zdrave, ukusne i brze palačinke plus recepti za zamjenu za jaja Kolumne

Sastojci:

  • 300 grama kuhanog i ocijeđenog slanutka
  • 170 grama kuhane i očišćene artičoke
  • 1 i 1/2 puna šalica špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 velika žlica tahini maslaca
  • ½ male žlice soli
  • Malo papra
  • 50-100 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice soka
  • ¼ žlice dimljene paprike

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Postupak:

  • Slanutak ubaci u blender, dodaj mu artičoku, tahini, češnjak i sve ostale sastojke osim ulja.
  • Ulje dodaj postupno te blendaj dok ne postigneš kremastu konzistenciju.
  • Probaj i dodaj još začina po želji, izvrsno se uklapa bosiljak.

Dobar tek!

Ovakav namaz spremljen u staklenku u frižideru će biti dobar nekoliko dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.