Kolumne 15. lipnja 2018.

Sezona višanja: Schwarzwald chia puding

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezona višanja je u punom jeku pa je vrijeme da ih iskoristiš. Ako si ljubitelj Schwarzwald torte, višanja, čokolade i kokosa ovo je svakako desert koji moraš probati.

Brz, osvježavajuć i taman da zadovolji silnu potrebu za slatkim. U ovom desertu možeš uživati bez grižnje savjesti i straha od viška kilograma, a za pripremu ti treba svega nekoliko minuta i nekoliko zdravih sastojaka.  

Kao što je već u nazivu navedeno glavna faca ovog deserta su chia sjemenke pa prvo nekoliko riječi o njima. 

Chia sjemenke su nedavno postale veoma popularne i od onda iskaču na sve strane. Iskreno, otkad sam ih probala stalno su na mom jelovniku i to u svim mogućim varijantama. Posebno me veseli što ih koristi sve veći broj ljudi jer su ove sićušne sjemenke pravi mali snagatori neutralnog okusa. Bogate su proteinima, vitaminima D, B, A i E te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i manganom. Odlične su za probavni sustav jer obiluju vlaknima. Osim toga obiluju omega 3 masnim kiselinama. Zato trk po chia sjemenke i u kuhinju s njima.

Višnje, o višnje zašto nitko ne piše hvalospjeve ovom voću? A vjerujte mi višnje to itekako zaslužuju. 

Višnje su isto superfood namirnica kao i neke egzotične bobice koje ove naše sorte bacaju u sjenu. Višnja se može pohvaliti značajnim količinama kalcija, željeza, magnezija i fosfora. A tu su i vitamini, vitamin C, tiamin, riboflavin… No ono što je najbolje kod višanja je zapravo pigment koji daje predivnu boju ovom voću. Zahvaljujući antocijanima te betakarotenu, luteinu i nekim drugim fitokemikalijama ovo voće posjeduje snažni antioksidativni učinak. Odlične su za našu kožu. Vidiš koliko je priroda pametna? Upravo u vrijeme kad je sunce najjače evo nama višanja s kojima ćemo iznutra pomoći koži da ostane lijepa. Eh da, i za kraj antioksidativni učinak ovih bobica je jači nego kod nekih drugih razvikanijih bobica (neću ih spominjat da se ne uvrijede). Moramo se ponekad vratiti i u vrt naših baka i otkriti prava blaga koja su nam oduvijek na raspolaganju.

Možda te zanima... Recepti naše blogerice: Prirodna krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom Kolumne Možda te zanima... Jednostavna i brza juha od šparoga i shiitake gljiva Kolumne

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Sastojci:

  • ¼ šalice chia sjemenki  | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • ¼ šalice bademovog ili nekog drugog mlijeka
  • 2-3 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • 1 žličica vanilije burbon
  • ½ šalice ili 1 šaka višanja 
  • 4 žlice meda

Priprema:

1. Kokosovo mlijeko stavi u blender dodaj 2-3 žlice meda i vaniliju te miksaj, dodaj i bademovo ili neko drugo biljno mlijeko

2. Pripremi posudu sa poklopcem koju ćeš moći staviti u hladnjak. 

3. U pripremljenu posudu stavi izblendano mlijeko i chia sjemenke. Promiješaj ih dobro i stavi u hladnjak, barem na 4 sata (najbolje preko noći). 

4. Višnje možeš zamrznuti preko noći (ako želiš lijepo odvojene slojeve za bolji vizualni dojam).

5. Višnje svježe ili zamrznute ubaci u blender dodaj 1-2 žlice meda te cejlonski cimet. Miksaj. 

6. Pripremi zdjelice ili staklenke u kojima ćeš servirati desert.

7. Iz hladnjaka izvadi puding, dobro ga promiješaj. 

8. U pripremljene posudice stavi pola pudinga, a u preostalu polovicu dodaj sirovi kakao prah (zasladi dodatno po potrebi i dodaj još mrvicu biljnog mlijeka ako je pregust).

9. Na bijelu polovicu dodaj izblendane višnje i gore na njih dodaj chiu s kakao prahom.

10. Ukrasi po želji. Izvrsno se uklapa maslac od badema ili lješnjaka te mrvica cimeta.

11. Uživaj bez imalo grižnje savjesti. 

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.