Vrlo su rijetke osobe koje ne vole palačinke, ali nažalost klasične palačinke su najgori mogući izbor za probavu jer se uglavnom rade od bijelog pšeničnog brašna i homogeniziranog i pasteriziranog mlijeka.
Ovo je puno zdravija varijanta palačinki koje možeš jesti i više puta tjedno, ako ih ne mažeš Nutellom naravno.
Sastojci:
- 150 gr zobenog brašna (ili jednostavno samelji zobene pahuljice u mlincu za kavu) ili prosenog ili heljdinog brašna
- 2 domaća jaja
- 2,5 dcl mineralne vode
- 2,5 dcl obične vode
- vanilin ili šećer s aromom limuna
- žličica cimeta
- pola žličice praška za pecivo
Priprema:
Istuci dobro jaja u posudi i dodaj cimet, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodaj i pomalo zobeno brašno neprestano miješajući, pa dodaj malo mineralne i obične vode i tako naizmjenično dok ne istreseš sve brašno i svu mineralnu vodu. Dobro izmiješaj i pusti smjesu 15 minuta da odstoji.
Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, dodaj malo kokosovog ulja i prije pečenja još jednom dobro promiješaj smjesu i peci kao normalne palačinke. Za premaz koristi domaći džem sa što više voća i što manje šećera ili domaću Nutellu. Izbjegavaj kupovne marmelade koje imaju minimalan postotak voća, Lino lade i ostale namaze pune šećera.
Dobar tek ti želim!
Vaš Dalibor