Kolumne 02. listopada 2018.

Idi, idi nesanice! Jednostavna vizualizacija za čvrst san

Foto: Thinkstock Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utječe na sve, od mozga do crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nema čovjeka koji nakon napornog radnog dana ne poželi da što prije zagrli jastuk, opusti se i kroz snove pobjegne od svih problema, napetosti i cjelodnevnih stresnih situacija.

Ali kada dođeš kući obiteljske obaveze čekaju pa tek nakon večernjeg obroka na red dolazi lagano opušta u omiljenoj fotelji uz popularnu seriju pa nerijetko ulaziš u stanje dremuckanja u kojem bi najradije ostala do jutra. Ali nakon sat- dva kada se odlučiš prebaciti u spavaću sobu, san jednostavno nestaje, osjećaj opuštenosti prelazi u fazu napetosti, vrzmaju ti se razne misli, analiziraš situacija od prethodnog dana, spremaš velike planove za novi dan.


Što vrijeme više izmiče tijelo  postaje sve napetije, mozak vrti svoj film, a san nikako da te obuzme. Mnogi tada posežu za nekim sredstvima za smirenje. Čovjek zaspi, a drugi dan je najčešće omamljen i lagano dekoncentriran od tih "čarobnih tabletica". I tako više dana i mjeseci nema sna, a spasiteljice u obliku tableta raznih boja i veličina sve više su ti pri ruci. I tako od normalnog čovjeka postade čovjek- ovisnik. Pitaš se onda gdje je kraj i kako ponovo postići mir i zaspati bez ikakvih stimulativnih sredstava. Važno je osvijestiti gdje je problem i nešto više saznati o svom umu i svijesti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock


Mozak kao i cijeli organizam treba ući u delta fazu spavanja za potpunu regeneraciju


Sve naše aktivnosti prate različiti moždani valovi koji se mogu izmjeriti uređajem EEG (elektroencefalograf). Više frekvencije valova povezane su sa budnosti i koncentracijom, a s nižim frekvencijama otvaraju se vrata za ulazak u područje nesvjesnog, onoga što je Freud nazvao podsvijest. Postoje četiri najvažnija raspona moždanih valova: beta, alfa, theta i delta:

  • Beta valovi su karakteristični za snažnu moždanu aktivnost – povišenu svjesnost, koncentraciju i usredotočenost. Dominira u budnom stanju kada je pozornost usmjerena prema određenim ciljevima i vanjskom svijetu.
  • Alfa valovi su karakteristični za stanje u kojemu je odrasla osoba budna, ali opuštena i relaksirana, nefokusirane pozornosti. Prisutni su za vrijeme sanjanja i lagane meditacije.
  • Theta valovi su niže frekvencije od alfa valova. Kod osobe koja se odmara od posla i počinje sanjariti mozak emitira theta valove. Pojavljuju se najčešće u snu i to kada tonemo u san ili se budimo. Ti valovi povezani su i sa stanjem sugestibilnosti i hipnotiziranosti.
  • Delta valovi su najniže frekvencije od svih valova. Frekvencija nikada ne pada do nule jer bi to značilo moždanu smrt. Kad se spremamo na spavanje mozak je u donjoj granici bete. No kako tonemo u san, mozak počinje emitirati najprije alfa valove, zatim theta i kad zaspemo, delta valove. Određene frekvencije u delta rasponu djeluju na lučenje hormona rasta koji je posebno važan za regeneraciju organizma i proces iscjeljenja. Zbog toga je duboki okrepljujući san toliko važan za proces izlječenja. Zanimljivo je da se neki dijelovi mozga mogu aktivirati određenim zvučnim frekvencijama. Ako netko ima problem s učenjem određenog predmeta primjerice matematikom, zna se točno koja zvučna vibracija može aktivirati dio mozga zadužen za matematiku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako otpustiti stres i lakše zaspati?

Često se kaže da je ljudski um kao majmun koji skače s grane na granu, ima nešto u tome. Pokušaj samo kratko vrijeme ništa ne misliti. Uopće nije lako, ali redovnim i upornim treningom može se uspjeti. Postoji više načina kako otpustiti stres i lakše zaspati. Jedna od djelotvornih metoda je potpuno opuštanje cijelog tijela i uma svaku večer.

Potrebno je mentalno opuštati dio po dio tijela od nožnih prstiju do vrha glave. Dobro bi bilo koncentrirati se na dah i sa svakim udahom vizualizirati svjetlost koja te ispunjava. U kratko vrijeme osjetit ćeš mir i djelotvornost vježbe za opuštanje koja će te uvesti u stanje mirnog sna.

Možda te zanima... Nesanica i depresija znak su blokirane krunske čakre Kolumne Sunce1 Možda te zanima... Najbolje tehnike za uklanjanje kroničnog umora i kako nam može pomoći vatra? Kolumne
Dokazano je da se tjelesni procesi mogu potpuno obnoviti i vratiti na normalni nivo aktivnosti za vrijeme duboke opuštenosti, a mogu se i iskorijeniti štetni učinci prekomjernog rada simpatičkoga nervnog sustava i nadbubrežnih žlijezda.

Djelotvornost bioenergetskih tretmana

Često mi na tretmane dolaze osobe koje su preopterećene poslom, a kao posljedica toga počinju osjećati pritisak u glavi koji prerasta u glavobolju, napetost i nesanicu. S vremenom taj pritisak počinje dominirati cijelim tijelom pa ako se ne prepozna to stanje na vrijeme i ne učini nešto poput odmora i relaksacije, čovjek se počinje razbolijevati te dobije iznenada moždani udar, epilepsiju ili poremećaj spavanja.

Možda te zanima... Pet Tibetanaca: Što znači svaka vježba i kako je pravilno napraviti? Fitness Dijeta1_4 Možda te zanima... Kako postat vitak, a ne upasti u zamku poremećaja prehrane Kolumne
Iscjeljivanjem bioenergijom postiže se harmonija na svim razinama ljudskog bića jer se djeluje se na fizičko tijelo, um, emocije i duh. Tretmani djeluju vrlo stimulativno, što znači podiže se tjelesna vitalnost, popravlja se poslovna kreativnost, osobe postaju pozitivnije, a spavanje mirno, kontinuirano i bez teških snova.
Više informacija kako postići harmoniju tijela i duha možeš pronaći u knjizi Biserke Blašković "Savršeni put do iscjeljenja".
www.hareom.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.