Za vegansku varijantu bolognese umaka s lećom već i vrapci znaju na grani. Dobar je, jako dobar, ako se mene pita. Čak i moj najveći kritičar (čitaj: dijete od 4.5 godine) obožava ovaj bolognese, a ljeto je idealno doba kad u ovaj umak možeš ubaciti i dodati hrpu raznog povrća.
Meni je ovo idealna način "uvaljivanja" povrća djevojčici koja se mršti već na sam spomen tikvice i patlidžana - skuham leću, ubacim patlidžan i tikvicu i gledam malu kako uživa u pravom zdravom obroku. Svi sretni i zadovoljni.
Leća kako i zašto baš ona?
Leća je namirnica koja se već od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Ubraja se u mahunarke. Postoje mnoge sorte leće koje se razlikuju bojom i veličinom. Za bolognese umak možeš koristiti smeđu ili zelenu leću. Leća igra uz ostale mahunarke dosta važnu ulogu u biljnoj prehrani jer je bogata aminokiselinama.
Osim proteina najvažnija dobrobit leće je što obiluje vlaknima koja su odlična za probavni sustav. Dobra je leća i za regulaciju šećera u krvi te još niz drugih stvari. Sadrži značajne količine vitamina i minerala; vitamin B6, fosfor, magnezij, željezo, cink… Kalorijska vrijednost joj je niska, a opet zbog velikog sadržaja vlakana izaziva osjećaj sitosti.
Leću je najbolje kupiti suhu. Nije potrebno prethodno namakanje kao kod pripreme nekih drugih suhih mahunarki. Uvrsti ju u svoj jelovnik jer je fina i zdrava.
Sastojci:
- 1 šalica leće
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- ¼ korijena celera
- ½ patlidžana
- ¼ tikvice
- 4-5 oraha
- 300 grama umaka od rajčice
- 150 ml temeljca
- lovorov list
- crni papar
- himalajska sol
- maslinovo ulje
- 5 listića bosiljka
- 1 žličica origana
- 1-2 žličice agave ili smeđeg šećera
- tjestenina po želji
Priprema:
1. Isperi leću pod mlazom tekuće vode. Prema potrebi ponovi nekoliko puta.
2. Zagrij vodu do vrenja, dodaj sol i kuhaj leću 20 - 30 minuta.
3. Očisti i oguli mrkvu, peršin i celer. Naribaj ih na sitno.
4. Na sitne kockice nareži patlidžan i tikvicu.
5. Očisti i nasjeckaj luk i češnjak.
6. Kad je leća kuhana, procijedi ju i isperi.
7. U posudi zagrij 2 žlice maslinovog ulja, dodaj luk i staklasto ga poprži 2-3 minute, dodaj mu češnjak, mrkvu peršin i celer dinstaj 2-3 minute te dodaj patlidžan i tikvicu i opet dinstaj 2-3 minute.
8. Leću ubaci ostalom povrću te dodaj umak od rajčice ( može i svježa rajčica ali oguljena i očišćena te nasjeckana na sitne kockice), ako koristiš gotov umak dodaj agavu ili smeđi šećer.
9. Leći dodaj temeljac, lovorov list i origano.
10. Na laganoj vatri kuhaj 20 - 30 minuta.
11. Za kraj dodaj crni papar i sol ako je potrebno.
12. Skuhaj tjesteninu prema uputama.
13. Gotovo jelo ukrasi listovima svježeg bosiljka. Dobar tek!
*umjesto parmezana možeš koristiti prehrambeni kvasac koji uz veoma sličan okus pravom parmezanu ima odlična nutritivna svojstva i prava je riznica esencijalnih aminokiselina, vitamina B kompleksa i minerala, a uz to ne sadrži niti laktozu niti gluten!