Počela je jesen i hladniji kišni dani koji su idealni za duga izležavanja u krevetu. Obožavam ovo kišno jesensko vrijeme i zamamne mirise iz kuhinje. Najdraži su mi oni dani kad sam cijeli dan u pidžami i samo se odmaram u toplini svog doma.
Baš za takve dane su idealni ovi keksi koji su gotovi brzinom munje, a toliko ukusni da će nestati u tren oka. Iako su jednostavni, kod ovog recepta nema mnogo prostora za improvizaciju jer izmjena brašna i nekih drugih sastojaka jako utječe na konzistenciju keksa. Neke sastojke možeš zamijeniti i to ću napomenuti u nastavku no za ostalo mi slijepo vjeruj. Moji keksići su punjeni domaćim brzim pekmezom od grožđa, mirisne sorte Isabela za to ću također u nastavku ubaciti recept. No ti možeš svoje kekse puniti i kupovnom pekmezom ili čokoladom. Glavni sastojaka u ovim keksima je bademovo brašno, pa idemo malo o njemu.
Bademovo brašno nije isto što i mljeveni bademi
Oh, da to divno brašno koje se sve češće spominje, odlično je, ako još nisi svakako ga isprobaj. Za početak valja napomenuti da bademovo brašno nije isto što i samljeveni bademi. Naime bademi se podvrgavaju najprije procesu hladnog prešanja kako bi se izdvojilo ulje, a onda se masa koja ostane nakon prešanja fino melje te tako nastaje bademovo brašno.
Ovo brašno prirodno ne sadrži gluten. U odnosu na mljevene bademe sadrži 30% veću nutritivnu vrijednost, sadrži više bjelančevina, vitamina i vlakana, ali znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina zbog procesa odmašćivanja. Hranjivo je i jako jako ukusno, a i odlično za bezglutenske zdravo pečenje.
Recept za kekse:
- 2 šalice bademova brašna
- ½ žličice soli
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice praška za pecivo bez aluminija
- ¼ šalice kokosovog ili brezinog šećera (može i manja količina)
- ¼ šalice maslaca od kikirikija ( može maslac od badema ili indijskih oraščića ili lješnjaka)
- 2 žlice kokosova ulja
- 2 žlice bademovog mlijeka
- 2 žlice javorovog sirupa (ako nisi vegan može i med)
- 1 žličica burbon vanilije
Za punjenje:
- Džem/ pekmez po želji ili čokolada (kapljice ili komadić bilo koje čokolade)
- *domaći brzi pekmez od grožđa
- 2 šalice grožđa
- 1 do 2 žlice šećera od breze ili kokosovog šećera
- 1 mala žličica cejlonskog cimeta
Postupak izrade keksa
- Zagrij pećnicu na 175 ˚C i obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje
- U manjoj posudi pomiješaj bademovo brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer.
- Otopi bademov maslac, kokosovo ulje i javorov sirup – na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- Otopljenim sastojcima dodaj bademovo mlijeko i vaniliju.
- Pomiješaj tekuće i suhe sastojke dok ne dobiješ mekano ljepljivo tijesto bez grudica.
- Tijesto vadi malom žličicom i oblikuj kuglice približno iste veličine.
- Kuglice stavi na papir za pečenje i sredinu pritisni prstom.
- Peci ih u prethodno zagrijanoj pećnici 6 do 8 minuta ili dok ne poprime zlatno žutu boju.
- Ne brini keksi će biti veoma mekani.
- Kad kekse izvadiš iz pećnice u sredinu utisni čokoladu ili pak dodaj malo pekmeza.
- Kekse ostavi 5 minuta na plehu za pečenje te ih nakon toga prebaci na rešetku da se dokraja ohlade i stvrdnu.
Dobar tek!
Brzi pekmez od grožđa
- odvoji bobice od peteljki cca. 2 pune šalice
- ubaci bobice u malu posudu i kuhaj na laganoj vatri
- dodaj bobicama 1 do 2 žlice šećera od breze ili kokosov šećer ( prilagodi prema kiselini tvog grožđa)
- kuhaj 5 do 10 minuta tj. dok grožđe nije raskuhano
- izmiksaj u blenderu i procijedi kroz sito kako bi odstranila koštice
- pospremi u malu staklenku i potroši brzo