Hrana 1387 prikaza 07. svibnja 2010.

Žitarice novog doba

Zitarice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvinoja i amarant podrijetlom su iz Latinske Amerike i prije više tisuća godina bile su osnova prehrane Inka i Asteka. Danas su, zahvaljujući entuzijastima koji su ih ponovno otkrili i započeli njihov organski uzgoj i distribuciju, i nama lako dostupni. Kao poticaj za otkrivanje ovih drevnih žitarica donosimo ti recept za puding od amaranta s jagodama

Zbog svojih hranjivih sastojaka i vlakana cjelovite žitarice neizostavan su dio zdravih obroka. Uz kvinoju i amarant osigurat ćeš sve esencijalne aminokiseline iz biljnih izvora, bez glutena.

Kvinoja i amarant jednostavno se i brzo pripremaju, blagog su okusa, ne sadržavaju gluten te obiluju bjelančevinama.

Kvinoja se odlično kombinira s raznolikim povrćem, a amarantova osobina zgušnjavanja jela može se obilno koristiti u juhama, varivima, desertima i mekanim jutarnjim kašama.

Ove će namirnice u tvoje obroke unijeti raznolikost i nebrojene mogućnosti kombiniranja, a istovremeno, zbog obilja B-vitamina te minerala (fosfor, kalcij, željezo) sjajno podržati tvoj organizam tijekom toplijih dana.

Pir i kamut dobra su zamjena za pšenicu

Pir i kamut vrste su pšenice koje su lakše probavljive nego obična pšenica, te u nekim slučajevima netolerancije pšenice mogu biti dobra zamjena.

Sadržavaju manje količine glutena, a njihova kuhana zrna možemo koristiti u osvježavajućim salatama s proljetnim povrćem, u obliku tjestenine ili pak njihovo brašno rabiti za pripremu peciva ili palačinki.

Na radionici kuhanja "Žitarice novog doba: kvinoja, amarant, pir i kamut", koju će Ana Janjatović Zorica održati u Makronovi u utorak 11. svibnja od 17 do 20:30 sati, otkrit ćeš načela pripreme te ukusna jela s tim žitaricama.

Naučit ćeš pripremati povrtno varivo s amarantom, slasnu kvinoju s povrćem i seitanom, salatu od kamuta s bademima i začinskim biljem, pogačice od pirovog brašna s tofuom te slatki puding od amaranta u zobenom mlijeku.

Više info: www.makronova.com

Recept za puding od amaranta

Sastojci koji su ti potrebni za puding od amaranta s jagodama:

  • 1/2 šalice amarantha
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 naribane jabuke
  • 1 šalice zobenog mlijeka
  • 1šalice vode
  • korica neprskanog limuna
  • 1 žlica rižinog slada
  • 1 žlice maslaca od lješnjaka
  • 1 sojin šlag
  • 150 grama jagoda
  • ½ šalice jabučnog soka bez šećera
  • 1/2 žličice kuzua
  • ½ šalice prženih lješnjaka
  • listići mente

Priprema:

Zagrij zobeno mlijeko, pa dodaj amaranth i zobene pahuljice, dodaj mrvicu soli i naribanu jabuku.

Kuhaj na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Dodaj slad i maslac od lješnjaka. Dobro promiješaj ili izmiksaj.

Očisti jagode i nareži ih na manje komade. Zagrij jabučni sok, kuzu otopi u 1 žlici hladne vode, pa njime zgusni sok te ubaci jagode.

Puding posluži sa sojinim šlagom, preljevom od jagoda i prženim lješnjacima. Ukrasi listićem mente. Uživaj!

Ako si ljubitelj zdravih slastica bez šećera, svakako isprobaj i laganu kremu od jabuka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.