Kvinoja i amarant podrijetlom su iz Latinske Amerike i prije više tisuća godina bile su osnova prehrane Inka i Asteka. Danas su, zahvaljujući entuzijastima koji su ih ponovno otkrili i započeli njihov organski uzgoj i distribuciju, i nama lako dostupni. Kao poticaj za otkrivanje ovih drevnih žitarica donosimo ti recept za puding od amaranta s jagodama
Zbog svojih hranjivih sastojaka i vlakana cjelovite žitarice neizostavan su dio zdravih obroka. Uz kvinoju i amarant osigurat ćeš sve esencijalne aminokiseline iz biljnih izvora, bez glutena.
Kvinoja i amarant jednostavno se i brzo pripremaju, blagog su okusa, ne sadržavaju gluten te obiluju bjelančevinama.
Kvinoja se odlično kombinira s raznolikim povrćem, a amarantova osobina zgušnjavanja jela može se obilno koristiti u juhama, varivima, desertima i mekanim jutarnjim kašama.
Ove će namirnice u tvoje obroke unijeti raznolikost i nebrojene mogućnosti kombiniranja, a istovremeno, zbog obilja B-vitamina te minerala (fosfor, kalcij, željezo) sjajno podržati tvoj organizam tijekom toplijih dana.
Pir i kamut dobra su zamjena za pšenicu
Pir i kamut vrste su pšenice koje su lakše probavljive nego obična pšenica, te u nekim slučajevima netolerancije pšenice mogu biti dobra zamjena.
Sadržavaju manje količine glutena, a njihova kuhana zrna možemo koristiti u osvježavajućim salatama s proljetnim povrćem, u obliku tjestenine ili pak njihovo brašno rabiti za pripremu peciva ili palačinki.
Na radionici kuhanja "Žitarice novog doba: kvinoja, amarant, pir i kamut", koju će Ana Janjatović Zorica održati u Makronovi u utorak 11. svibnja od 17 do 20:30 sati, otkrit ćeš načela pripreme te ukusna jela s tim žitaricama.
Naučit ćeš pripremati povrtno varivo s amarantom, slasnu kvinoju s povrćem i seitanom, salatu od kamuta s bademima i začinskim biljem, pogačice od pirovog brašna s tofuom te slatki puding od amaranta u zobenom mlijeku.
Više info: www.makronova.com
Recept za puding od amaranta
Sastojci koji su ti potrebni za puding od amaranta s jagodama:
- 1/2 šalice amarantha
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 naribane jabuke
- 1 šalice zobenog mlijeka
- 1šalice vode
- korica neprskanog limuna
- 1 žlica rižinog slada
- 1 žlice maslaca od lješnjaka
- 1 sojin šlag
- 150 grama jagoda
- ½ šalice jabučnog soka bez šećera
- 1/2 žličice kuzua
- ½ šalice prženih lješnjaka
- listići mente
Priprema:
Zagrij zobeno mlijeko, pa dodaj amaranth i zobene pahuljice, dodaj mrvicu soli i naribanu jabuku.
Kuhaj na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Dodaj slad i maslac od lješnjaka. Dobro promiješaj ili izmiksaj.
Očisti jagode i nareži ih na manje komade. Zagrij jabučni sok, kuzu otopi u 1 žlici hladne vode, pa njime zgusni sok te ubaci jagode.
Puding posluži sa sojinim šlagom, preljevom od jagoda i prženim lješnjacima. Ukrasi listićem mente. Uživaj!
Ako si ljubitelj zdravih slastica bez šećera, svakako isprobaj i laganu kremu od jabuka!