Ako tražite zdraviju verziju omiljenog čokoladnog deserta, ova torta je pravi izbor!
Kremasta, bogata i nevjerojatno jednostavna za pripremu, ova slastica skriva i jedan neočekivano zdrav sastojak.
Ova torta idealna je za pripremu unaprijed, a možete je čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. Savršena je kao lagani desert poslije ručka, za goste, ili kad vam se jednostavno jede nešto slatko, ali ne želite imati grižnju savjesti.
Sastojci:
- 340 g svježeg sira
- 368 g tamne čokolade
Priprema:
- Pripremite kalup – Namažite unutrašnjost kalupa za tortu (promjera oko 15 cm) uljem (ili ulje u spreju). Dno obložite papirom za pečenje izrezanim u krug, a stranice obložite dugim trakama papira za pečenje.
- Blendajte svježi sir – U blenderu izmiksajte sir dok ne postane potpuno gladak, poput jogurta. Vrlo je važno da ne ostanu grudice jer će se vidjeti u gotovoj torti.
- Otopite čokoladu – Čokoladu stavite u posudu prikladnu za mikrovalnu i otapajte je u intervalima od 30 sekundi, miješajući između svakog. Možete je otopiti i na pari.
- Spojite sastojke – Brzo umiješajte svježi sir u rastopljenu čokoladu. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačena, bez bijelih tragova. Konzistencija bi trebala biti gusta, poput pudinga.
- Ulijte u kalup – Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i izravnajte te zagladite. Ostavite u hladnjaku najmanje 3-4 sata, a najbolje preko noći.
- Posluživanje – Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i uklonite papir za pečenje. Po želji je možete ukrasiti ili preliti čokoladnim ganacheom.
Savjeti za savršenu tortu:
Odaberite pravu čokoladu – Koristite tamnu čokoladu sa 60% kakaa. Viši udio kakaa može tortu učiniti pretvrdnom, a niži može spriječiti stvrdnjavanje.
Svježi sir – Obavezno koristite punomasni svježi sir (4%). Sir sobne temperature je ključan – hladan sir može “zgrušati” čokoladu.
Opcionalna čokoladna glazura:
- 1/2 šalice tamne čokolade
- 60 ml kokosovog mlijeka iz konzerve (može i vrhnje za šlag)
Zagrijte kokosovo mlijeko dok ne zakuha, prelijte preko čokolade i ostavite da odstoji 1 minutu. Zatim lagano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Premažite tortu glazurom i po želji dodajte komadiće čokolade.
Savjet za posluživanje:
Torta je jako bogata, pa su tanje izrezani komadi idealni – i dalje ćete uživati u punom okusu!