Prenosimo ti recept za tortu od sira bez pečenja iz knjige 'GI kolači - slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera', autora Emila Keršeka u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepeta u originalnoj i light varijanti.
Sastojci:
- Podloga:
- 15 dag piškota
- 12 dag maslaca
- Nadjev:
- 1 omot praška za kremu s okusom limuna
- 50 mg stevije
- 2 ml arome vanilije
- 2 žlice limunova soka
- 20 dag polumasnoga sirnog namaza
- 5 dl rashlađenog slatkog vrhnja
- Ukras
- 3 dag piškota
Priprema:
Na pladanj stavi ukrasnu podlogu za tortu i na nju obrub (26 cm).
- Piškote stavi u vrećicu za zamrzavanje, zatvori je pa prelazi valjkom da zdrobiš piškote i dobiješ vrlo sitne mrvice.
- Zagrijavaj maslac da se otopi.
- Dodaj mrvice od piškota i dobro izmiješaj.
- Smjesu stavi na ukrasnu podlogu za tortu unutar obruba kalupa.
- Razmaži žlicom da bude podjednako debela i dobro utisni.
- Limunovu kremu priredi s vodom prema uputama na omotu i ostavi da bubri 10 minuta.
- Stavi na vatru i miješaj (ne smije proključati) da se smjesa ne stopi, a zatim neka se malo ohladi.
- Miješajući mikserom dodaj steviju i vaniliju, limunov sok i sir. Istuci slatko vrhnje i umiješaj kad se sirna smjesa počne stvrdnjavati.
- Nadjev od sira nanesi na podlogu od piškota i izravnaj površinu.
- Neka se torta hladi 3 sata u hladnjaku.
- Za ukras namrvi piškote i napravi hrpice po torti.
- Oprezno nožem odvoji tortu od obruba kalupa i odstrani ga.
- Naka torta bude na hladnome do posluživanja. Nareži je na 16 kriški.
Cheesecake od bundeve - jedini recept od bundeve koji ćeš ikad trebati
Prehrambene vrijednosti
- Energetska vrijednost 1 kriške: 240 kcal
- Ugljikohidrati: 9 g
- Bjelančevine : 4 g
- Masti: 20 g