Više je razloga zašto se isplati napraviti kore za slanu ili slatku pitu od heljdina brašna, a neki od važnijih razloga su što je to brašno lako probavljivo i ima nizak glikemijski indeks. Heljdino brašno je posebno preporučljivo za osobe koje imaju problema s probavom, dijabetičare i osjetljive na gluten te vegetarijance jer sadrži vitamine B1 i B2.
Kore od heljdinog brašna ne mogu bite tanke kao one od bijelog brašna i puknu na nekoliko mjesta, ali njihov poseban okus i izostanak težine nakon jela to sve nadoknađuju.
Prije upotrebe, heljdino brašno treba prosijati dva puta jer brašno može sadržavati krupnije nesamljevene vanjske dijelove heljde.
Ako želiš da ti kore budu tvrđe onda ih premaži maslinovim uljem, a za mekše kore koristi maslac ili ghee.
Recept za kore od heljdina brašna
Sastojci:
- Čaša od 250 ml heljdina brašna
- 2 čaše od 250 ml integralnog pšeničnog brašna
- žličica soli
- 300 ml mlake vode
Priprema:
- Pomiješaj krute sastojke i dodaji vodu pomalo dok mijesiš tijesto. Smjesu je potrebno dulje mijesiti jer je potrebno neko vrijeme da heljda upiju vodu. Bitno je vodu dodavati postupno. Kada je tijesto umiješeno umotaj ga u foliju ili najlonsku vrećicu i pusti da odstoji oko sat vremena. Ako ga staviš u hladnjak, može stajati dva dana.
- Zatim pospi brašnom radnu površinu na kojoj ćeš razvijati kore i podijeli tijesto na četiri jednaka djela. Razvaljaj ih razvijačem za tijesto i premaži uljem i ostavi da stoje desetak minuta.
- Zatim na stol stavi pamučni stolnjak i svaku razvučenu kuglu tijesta stavi na stolnjak i pažljivo vuci od sredine prema krajevima u svim smjerovima.
- S heljdinim brašnom rupe u tijestu su neizbježne, ali ako budu prevelike premijesi tijesto tako da dodaš malo brašna.
- Pitu možeš napraviti tako da slažeš koru na koru (s filom između) tzv. slagana pita ili da do polovice kore staviš fil i onda pomoću stolnjaka rolaš tijesto i dobiješ tzv. motanu pitu.