Tko je rekao da ne možeš imati zdravi cheesecake? Uvijek postoje opcije.
Ove zdrave cheesecake pločice s jagodama bogatog su okusa, kremaste i ne sadrže rafinirani šećer. Najbolje od svega jest činjenica da je nadjev od sira na bazi grčkog jogurta! Nabavi sve sastojke i baci se na pripremu!
Sastojci za koru:
- 150 g pekana ili badema
- 1 žlica pšeničnog brašna
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice đumbira (mljevenog)
- 1/8 žličice soli
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljeno)
- 1 žlica meda (ili javorovog sirupa)
Sastojci za punjenje:
- 170 g nemasnog krem sira
- 230 g grčkog jogurta
- 3 žlice meda (ili javorovog sirupa)
- 120 g bjelanjaka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice pšeničnog brašna (cijelo)
- 2 žlice domaćeg džema od jagoda
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i obloži posudu za pečenje pergament papirom. Stavi na stranu.
- Pripremi koru: U procesoru za hranu ili blenderu samelji pekane ili bademe. Prebaci smjesu u srednje veliku posudu zajedno s brašnom, cimetom, đumbirom i soli. Miješaj da se sjedini. Dodaj kokosovo ulje i javorov sirup (med) i dobro promiješaj. Utisni u pripremljenu posudu za pečenje. Stavi na stranu.
- Pripremi punjenje: Sastojke za punjenje, osim džema, dodaj u veliku posudu i miješaj mikserom dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu, oko dvije minute. Prelij preko kore. Kapni puno malih kapi pekmeza na vrh i promiješaj ih čačkalicom.
- Peci 30 minuta ili dok se cheesecake ne stegne i rubovi lagano porumene. Ohladi ga na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta, a zatim u hladnjaku dva sata.
U slast!