Hrana Hrana kao lijek 26. srpnja 2016.

Zašto su biljku bamiju cijenili u starom Egiptu?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Abelmoschus esculentus, poznatija kao bamija, pripada istoj biljnoj porodici kao i kakao, a prvi zapisi o uzgoju ove biljke potječu još iz starog Egipta. Zbog svojeg nutritivnog sastava, bamija spada u vrlo poželjne namirnice.

 
Jedno serviranje bamije (100 grama) sadrži samo 30 kalorija. Osim toga, bogata je vlaknima, mineralnim tvarima poput kalcija, mangana, željeza i bakra te vitaminom K.
 
Sjemenke bamije su blagog okusa, a, osim u kulinarstvu, bamija se koristi i u narodnoj medicini. Poznato je da se lišće i plod bamije u istočnjačkoj narodnoj medicini koriste za ublažavanje bolova, urinarnih problema te kako bi omogućili siguran porod.
 

Može li bamija pomoćni kod simptoma dijabetesa?

 

Iako su postojeća istraživanja provedena samo na životinjama, postoje dokazi kako sjemenke mahune bamije mogu pomoći u kontroli dijabetesa. U jednom istraživanju provedenom na štakorima oboljelim od dijabetesa, znanstvenici su iz bamije izolirali antioksidans miricetin te su ga davali štakorima. Rezultati su pokazali kako je tretman miricetinom povisio apsorpciju šećera u mišićima smanjujući razinu šećera u krvi.

 

Sve blagodati bamije

 
Drugo istraživanje utvrdilo je poveznicu između konzumiranja bamije i smanjenja razine šećera u krvi. Istraživači su hranili štakore s otopinom šećera, odnosno bamijom, a rezultati su pokazali smanjenje razine šećera u krvi u štakora hranjenih bamijom.
 
Bamija je bogata antioksidansima koji mogu smanjiti oksidativni stres, a samim time i rizik od razvoja dijabetesa te ostalih bolesti poput:
 
  • Parkinsonove bolesti
  • Alzheimerove bolesti
  • katarakte
  • makularne degeneracije
  • bolesti srca i krvnih žila
  • karcinoma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.