Ova hladna salata sadržava kako vlakna i proteine, tako i ugljikohidrate. Ona je uravnoteženi obrok u koju osim osnovnih namirnica možeš dodati i druge po želji, odnosno one koje već imaš kod kuće. Odlična činjenica jest i da ti za njenu pripremu nije potrebna termička obrada što ju čini idealnim ljetnim receptom!
Sastojci:
- 1 poriluk
- malo zelene salate po izboru (kristal, rikola, matovilac)
- 1 konzerva tune u maslinovom ulju
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva slanutka
- sitno sjeckana čili papričica
- par žlica umaka od rajčice (paradajz sos ili koncentrat s malo vode)
- himalajska sol
- krupno mljeveni šareni papar
- bučino ulje
- maslinovo ulje
- sok limuna
- jabučni ocat
- sjemenke lana
- chia sjemenke
Opcionalno za serviranje i dodatnu dozu proteina: tvrdi zreli sir po izboru ili parmezan ili feta sir, 1 poširano ili meko kuhano jaje po osobi.
Priprema:
- Sve povrće iz konzervi isprati pod vodom i ocijediti od tekućine. Tunjevinu staviti u veću posudu u kojoj ćemo praviti salatu, posoliti i popapriti pa dodati kukuruz, grah i slanutak koji smo ocijedili.
- Poriluk i salatu oprati. Poriluk sjeckati na trakice i dodati na tunu i povrće iz konzervi. Isjeckati čili i dodati u zdjelu. Sve izmiješati.
- Dodati bučino ulje, maslinovo ulje, sol, papar i mješavinu začina. Miješati.
- Dodati umak od rajčice ili koncentrat razraditi s malo vode i dodati u salatu.
- Zatim dodati sok pola limuna, malo jabučnog octa, sjediniti sve i probati pa dodati kiseline i dozačiniti po želji.
- Na kraju dodati chia sjemenke, sjemenke lana i malo zelene salate.
Salata je odlična i ovako sama, a da bih imala obrok salatu, prilikom serviranja stavila sam još jedno poširano jaje na vrh, bogato ju posula tvrdim zrelim sirom te tako kreirala kompletan obrok na tanjuru. Nutritivno zadovoljava sve potrebe organizma, zasitna je, a također je (u toj opciji bih stavila tvrdo kuhano jaje) zgodna i za ponijeti u zdjelici na posao, iza treninga, na izlet, prenosi missGASTRO.
Druge recepte Geekete potraži na blogu, Facebooku i Instagramu!